REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė rugsėjo 1-ąją dvikova su Senegalu pradės XVIII pasaulio pirmenybes Kinijoje. Grupės etape lietuvių dar lauks gerai iš pasaulio čempionatų ir olimpinių žaidynių pažįstama Australija bei retai sutinkamas, tačiau ne ką mažiau grėsmingas varžovas – Kanada.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė rugsėjo 1-ąją dvikova su Senegalu pradės XVIII pasaulio pirmenybes Kinijoje. Grupės etape lietuvių dar lauks gerai iš pasaulio čempionatų ir olimpinių žaidynių pažįstama Australija bei retai sutinkamas, tačiau ne ką mažiau grėsmingas varžovas – Kanada.

REKLAMA

Pasaulio pirmenybėse su australais lietuviai susitiks jau ketvirtą kartą. Tai didžiausias tarpusavio dvikovų skaičius lyginant su visais varžovais (įskaičiuojant 1998-ųjų, 2006-ųjų, 2010-ųjų, 2014-ųjų, kuriuose Lietuva jau dalyvavo ir šių metų pasaulio čempionatus – aut. past.).

Su Kanados rinktine lietuviai susitiks tik antrą kartą, o su Senegalu pasaulio pirmenybės Lietuvos rinktinei dar nėra tekę kautis. Tad kurie varžovai lietuviams kels grėsmę jau pirmajame čempionato etape?

Lyderiai pagal reitingą

Žvelgiant tik į tarptautinės krepšinio federacijos FIBA skelbiamą reitingą, grėsmingiausiu varžovu lietuviams turėtų būti australai. Lietuva šiuo metu šiame 165 valstybes vienijančiame reitinge užima šeštąją poziciją. Aukščiau už lietuvius yra tik reitingo lyderiai amerikiečiai, toliau rikiuojasi Ispanija, Prancūzija, Serbija ir Argentina. Įdomu tai, kad 7 reitingo vietoje yra Slovėnija, kuri apskritai nepateko į pasaulio pirmenybes.

REKLAMA
REKLAMA

11 reitingo vietoje sutinkame jau minėtą Australijos rinktinę. Net 12 laiptelių žemiau yra įsitaisę kanadiečiai (23 vieta). Prasčiausią reitingą iš grupės varžovų turėti Senegalo rinktinė, kuri FIBA reitinge užima tik 37 vietą. „Popieriuje“ Lietuvos užimama pozicija atrodo solidžiausiai, bet ambicijų pakovoti dėl patekimo į kitą etapą neslepia tiek australai, tiek kanadiečiai. Silpniausia grupėje atrodo Senegalo rinktinė, kuriai iš anksto skiriama paskutinė vieta grupėje.

REKLAMA

Tarpusavio akistatos

Kaip ir šiais metais, taip ir anksčiau Lietuvos ir Australijos rinktinių keliai pasaulio čempionatuose susikirsdavo grupės etape. Pirmoji šių rinktinių akistata įvyko dar 1998-siais. Tada lietuviai pralaimėjo varžovams – 61:71.

Praleidę vieną čempionatą lietuviai į pasaulio pirmenybių kovas sugrįžo 2006-siais. Tada grupės etape vėl laukė Australija. Šįkart pavyko varžovams atsirevanšuoti rezultatu 78:57.

2010-siais Lietuvos ir Australijos keliai nesusikirto, tačiau kovoti prieš šiuos varžovus teko jau 2014-ųjų pirmenybėse. Tuomet lietuviai prieš varžovus vėl pralaimėjo rezultatu 75:82. Tad tarpusavio dvikovų rezultatai kol kas yra palankūs australams, tačiau jau netrukus lietuviai turi galimybę atstatyti pusiausvyrą.

REKLAMA
REKLAMA

Su Kanados rinktine lietuviams teko varžytis tik bronziniame 2010-ųjų pasaulio čempionate. Su varžovais susitikta jau grupės etape, antrose rungtynėse. Tarp šių rinktinių užvirė nuožmi kova. Po dviejų kėlinių Kanada buvo priekyje net 10 taškų (43:33). Bet antrąją rungtynių dalį šiek tiek geriau sužaidę lietuviai iškovojo pergalę rezultatu 70:68.

Legendinio Lietuvos rinktinės krepšininko Sergejaus Jovaišos komentaras apie pirmąjį grupės etapą:

„Iš viso šių metų čempionate bus keletas itin pavojingų komandų. Dvi iš jų – mūsų grupėje. Tai Lietuva ir Australijja. Mums tam tikra prasme sekasi, nes dalis varžovų rinktinių žaidėjų „nubyrėjo“. Bet nemanau, kad Lietuvos treneriai ir krepšininkai galvos, jog lengvai įveiks varžovus. Atsipalaidavimo tikrai nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ir Australijos rinktinės yra apylygės. Kai patekome į tą pačią grupę, galima buvo manyti, kad australai taps grupės favoritais, bet dabar šiek tiek jų smogiamasis kontingentas aptirpo. Tad lietuviams turėtų būti tiek fiziškai, tiek psichologiškai lengviau. Australai mums yra neparankūs varžovai, nes jie yra fiziškai greiti, gerai pataikantys žaidėjai. Prisiminkime, kaip jie mus nubaudė 2016 m. olimpinėse žaidynėse (ketvirtfinalyje pralaimėta 64:90 – aut. past.).

Neabejoju, kad dėl pogrupio nugalėtojų vardo kovosime būtent su australais. Tačiau nereikėtų nuvertinti ir Kanados rinktinės. Nors jiems padėti atsisakė būrys NBA žaidėjų. Bet kanadiečius privalome įveikti. Nors bus sunku, bet čempionate vietos klaidoms tikrai nėra.

REKLAMA

O čempionato atidarymą su Senegalu reikia padaryti tvarkingą, neišeikvojant daug jėgų. Taip, startas dažnai yra apipintas psichologine atmosfera. Bet mane ramina tai, kad matau rinktinėje tvarkingą, greitą, visų žaidėjų įjungimu puolime pagrįstą žaidimą. Jei kamuolys gerai judės, atsiras tas pasitikėjimas. Galime greitai atsikratyti tos įtampos.

Lietuvos krepšininkai jau yra įpratę individualiai vienas prieš vieną sužaisti efektyviai. Neturėtume nuo varžovų atsilikti ir mąstyme. Žinoma, yra kur tobulėti – tiek taktinėse schemose, tiek gynybos variantuose. Bet kuriuo atveju, tikiu, kad čempionato startas turėtų būti su polėkiu, jog pasijaustume lyderiais. Kai yra toks formatas, tai kiekvienas taškas yra svarbus, todėl kiekvienoje dvikovoje reikės kautis iš visų jėgų.

REKLAMA

Iš esmės, labai daug kartų mūsų rinktinė skirtinguose čempionatuose nebūdavo priskiriama prie favoritų. Šiais metais yra tas favorito atspalvis. Tai ir gerai, ir blogai. Nepamirškime, kaip 2003 m. tapome čempionais, nors tada niekas per daug iš rinktinės nesitikėjo. 2010 m. Lietuva irgi buvo tarp autsaiderių, bet parsivežė bronzą.

Ši rinktinė gali gerokai pasidaužyti su visais varžovais. Į mus visi varžovai žvelgia su pagarba ir tam tikru atstumu. Turime tuo pasinaudoti, tuo lyderystės dvelktelėjimu. Jei esi lyderis, tai turi atlikti savo darbą iki pabaigos ir laimėti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų