REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rimas Kurtinaitis nepaisė Eurolygos žaidėjų asociacijos rekomendacijų ir su Maskvos srities „Chimki“ ekipa jau pradėjo pasiruošimą artėjančiam sezonui. Legendinis šalies krepšininkas Chimkuose subūrė įspūdingą sudėtį, bet anksčiau laiko kelti jos į viršų neskuba. Tuo tarpu žvelgdamas į artėjantį pasaulio čempionatą sako, kad Lietuva turi kautis dėl medalių.

Rimas Kurtinaitis nepaisė Eurolygos žaidėjų asociacijos rekomendacijų ir su Maskvos srities „Chimki“ ekipa jau pradėjo pasiruošimą artėjančiam sezonui. Legendinis šalies krepšininkas Chimkuose subūrė įspūdingą sudėtį, bet anksčiau laiko kelti jos į viršų neskuba. Tuo tarpu žvelgdamas į artėjantį pasaulio čempionatą sako, kad Lietuva turi kautis dėl medalių.

REKLAMA

Kai skambinau R. Kurtinaičiui, tikėjausi pokalbį pradėti nuo to, kaip atrodo trenerio atostogos, šioms artėjant pabaigos link. Šis planas griuvo, kai atsiliepęs jis paprašė perskambinti vėliau, nes kaip tik su komanda atvyko į viešbutį Slovėnijoje, kur pradeda stovyklą.

Sutarėme, kad susisieksime po vakarinės treniruotės. Tas keletą valandų galvojau, kad galbūt kažko nesupratau dėl kiek strigusio ryšio – juk Eurolygos komandos pagal žaidėjų asociacijos norus ruoštis sezonui anksčiausiai gali pradėti rugpjūčio 23 d.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu „Chimki“ krepšininkai susirinko jau 10 d., o į Slovėniją atvyko 14 d.

„Jie nusprendė, kad galime sportuoti tik nuo rugojūčio 23 d., bet kaip aš savo klubui sakau ir sakysiu – mes galime sportuoti ir nuo 30 d., bet mes taip ir atlyginimus tada mokėsime. Mes mokame didelius atlyginimus ir noriu, kad žaidėjai 10 d. susirinktų. Daugelis susirinko, kiti dėl vizos reikalų nesugebėjo“, – tv3.lt sakė R. Kurtinaitis.

REKLAMA

Pirmoje stovykloje dirba 15 žaidėjų, iš kurių pusė priklauso antrai komandai. Dėl stringančių vizos reikalų vėluoja atvykti naujokai Jeremy Evansas su Jonu Jerebko, Aleksejus Švedas, Timofėjus Mozgovas ir Chrisas Krameris gydosi traumas, o dar keli žaidėjai ruošiasi pasaulio pirmenybėms Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Šią vasarą „Chimki“ atliko kardinalius pokyčius ir be jau minėtų J. Jerebko, J. Evanso, T. Mozgovo, Ch. Kramerio pasirašė sutartis su Dairiu Bertaniu, Janiu Timma, Sergejumi Karasiovu, Devinu Bookeriu, Stefanu Jovičiumi, neskaitant dar kelių mažiau žinomų Rusijos krepšininkų.

Nors sudėtis įspūdinga, R. Kurtinaitis nenori užbėgti įvykiams už akių – dar reikės išmokti dalintis kamuoliu – nepamirškime, kad ekipoje liko ir A. Švedas, kuris praėjusį sezoną Eurolygoje per vienerias rungtynes rinko po 23,3 taško ir atlikdavo 17,2 metimo.

Dar svarbiau – reikės išvengti traumų ir tik tada galvoti apie aukštus pasiekimus, į kuriuos ir žvelgia „Chimki“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neslepiame ambicijų ir biudžeto, renkame komandą, su kuria galėsime kažką laimėti“, – sako treneris.

Nors pasiruošimas sezonui bus pačiame įkarštyje, R. Kurtinaitis seks ir įvykius pasaulio čempionate, kuriame mato gerus Lietuvos rinktinės šansus ir tiki ne tik Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio duetu, bet ir tuo, kad Dainiaus Adomaičio auklėtiniai kausis dėl medalių.

„Noriu, kad Jonas būtų geroje sportinėje formoje, o Domantas yra gera tėčio kopija savo mąstymu ir žaidimu. Jis prieš pagaudamas kamuolį žino, kam jį atiduoti. Tai yra grėsminga jėga, bet tik du žaidėjai. Mums reikia daugiau“, – įsitikinęs 59-erių strategas.

REKLAMA

Tv3.lt pokalbis su R. Kurtinaičiu – apie „Chimki“ komplektaciją, artėjančio sezono iššūkius ir pasaulio čempionato aistras.

– Šią vasarą „Chimki“ drebino rinką. Pavyko gauti visus norėtus žaidėjus ir sulipdyti komandą taip, kaip ir norėjote?

– Praktiškai taip. Taip, kaip aš mačiau tą vaizdą. Pripirkti žaidėjų gali bet kokių, bet kaip jie žais vienas su kitu? Aišku, mes derinomės prie A. Švedo, nes jis yra pagrindinis mūsų žaidėjas. Man reikėjo žaidėjų, kurie atitiktų vaizdą šalia. Komanda kainuoja brangiai, bet ją padarėme neblogą. Kaip žaisime, jau kitas reikalas. Reikės suderinti visus dalykus, čia jau trenerių problema. Manau, kad suderinsime. Labai atsižvelgiu į žaidėjų charakterius, ne tik į elgesį aikštėje, bet ir už jos ribų. Pavyko surinkti neblogus žaidėjus su aukštu krepšinio IQ ir disciplinuotus.

REKLAMA

– Kokią komandos viziją matote, kokį žaidimą ji turėtų demonstruoti?

– Norime žaisti greitai ir to neslepiame, nes turime parankius žaidėjus tam. Nenorėčiau sakyti, kad norime žaisti pozicijas po 24 sekundes, ilgai įžaidinėti kamuolį. Praktiškai dėl to įsigyjome J. Evansą ir J. Jerebko, kurie gerai kovoja dėl kamuolių, ir turime tokius žaidėjus kaip D. Bertanį, J. Timmą, A. Švedą, kurie gali bėgti. Norėčiau matyti tokį žaidimą – gynyba, nuimame kamuolį ir atakuojame. Ne „run and gun“ (bėk ir mesk, – aut. past.), bet greitą ir su disciplina.

– Toks naujokų būrys turbūt reiškia, kad mažės A. Švedo atsakomybės ir vaidmuo?

– Vis tiek manau, kad komandą susistatėme pagal jį. A. Švedas kaip ir antros pozicijos žaidėjas, bet aš jį matau pirmoje, man patinka kaip jis žaidžia su kamuoliu. Tik kartais yra problemų su sprendimais, bet su kiekviena diena vis geriau vienas kitą suprantame. Bandau jam paaiškinti, kad jis išmeta nemažai metimų ir vietoj pusės jų gal galima būtų atiduoti perdavimą. Jis pajėgus spręsti kai kuriuos reikalus geriau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį sezoną aplink A. Švedą stovės geri žaidėjai ir jam bus lengviau. Varžovai negalės padėti atsitraukdami nuo savų žaidėjų, bus daugiau erdvės ir jeigu eis padėti, jis neblogai nusimeta kamuolį, o mes turime gerų metikų. Komandą taip ir kūrėme – turime gerai dėl kamuolių kovojančių žaidėjų ir pridedame metikus.

Aš kartais paskaitau, kai rašo, kad „Chimki“ praleido 80 taškų. Grįžtu prie to, kad jeigu mes neskubėtume, nedarytume greitų atakų, tai tiek vienai, tiek kitai komandai sumažėtų dvidešimt atakų. Ir rezultatas būtų 70:60. Aš nenoriu tokio žaidimo. Noriu, kad mes bėgtume, atakuotume. Automatiškai duodame priešininkams turėti daugiau atakų, jų rezultatas gaunasi ties 80 taškų, bet esmė, kad mes turime mesti 90 ar 100 taškų. Toks yra mano stilius. Kartais krepšinio specialistai nelabai teisingai tą įvertina, nes žiūri, kiek tu praleidai taškų. Aš noriu žaisti greitai, tegu priešininkas irgi atakuoja daug, man tai nesvarbu. Mes gynyboje turime nusiimti kamuolį ir užpulti.

REKLAMA

– Pasikvietėte buvusį Vilniaus „Ryto“ įžaidėją Ch. Kramerį. Kada jis turėtų būti pasiruošęs žaisti?

– Gydytojai sakė, kad spalį. Tegu jis būna gruodį. Man nėra taip svarbu, kada jis bus. Aišku, svarbu, bet tegu jis išsigydo, nes jis žaidžia fizinį krepšinį ir negalime jo forsuoti. Jis visada naudoja savo fizines galias ir gali vėl traumuotis. Duosime jam pilnai išgyti.

– O T. Mozgovas?

– Su T. Mozgovu kita situacija, jis yra labai gerame reabilitacijos kelyje, nors nežaidė metus laiko. Manau, kad jį irgi turėsime spalio mėnesiui.

– Tikite Ch. Kramerio galimybėmis atsigauti po tokios sunkios traumos ir kuo imponuoja amerikiečio žaidimas?

REKLAMA

– Chrisas labai geras, paklusnus, turi didelį krepšininko IQ, iš pusės žodžio supranta, ko tu nori. Mėgstu visada turėti aukštus įžaidėjus. Daug Eurolygos komandų nori turėti mažą, kuris draskytų gynybą. Aš labiau orientuojuosi į aukštus įžaidėjus, kadangi mūsų gynyboje visi keičiasi ginamaisiais ir mums reikia ūgio ir pajėgumo įžaidėjui. Ch. Krameris turi viską, ko mums reikia.

Mūsų komandoje nebus problemų įmesti taškų, nes turime eilę gerų žaidėjų, kurie gali tą padaryti. Kad disciplinuotai laikytų komandą Krameris mums labai tinka. Aš jo laukiu, o kad nurašinėja – yra. Apsigydysime ir nematau didelės problemos, kad jis turėjo tą traumą. Jis man dabar atsiuntė video, kaip treniruojasi, matau kaip jis bėgioja, šokinėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes turime pilnaverčių žaidėjų ir jis mus papildys. Jeigu jis kažko nesugebės padaryti iki kažkurio laiko, vis tiek turime gerų žaidėjų ir tą kompensuosime.

– Eurolyga startuos pirmą spalio savaitę. Pusantro mėnesio gali užtekti tam, kad sulipdytumėte iš esmės visiškai naują komandą?

– Neužteks. Visi turi tas pačias problemas, dar atsirado Eurolygos žaidėjų profsąjunga. Jie nusprendė, kad galime sportuoti tik nuo rugojūčio 23 d., bet kaip aš savo klubui sakau ir sakysiu – mes galime sportuoti ir nuo 30 d., bet mes taip ir atlyginimus tada mokėsime. Mes mokame didelius atlyginimus ir noriu, kad žaidėjai 10 d. susirinktų. Daugelis susirinko, kiti dėl vizos reikalų nesugebėjo.

REKLAMA

Aš nesiorientuoju pagal žaidėjų profsąjungą. Kodėl mes turime mokėti už dešimt mėnesių? Tai mes mokėsime už devynis mėnesius. Mūsų atlyginimai vaikšto nuo milijono iki dviejų, tad mėnesinis atlyginimas gali siekti ir 200 tūkst.

Mes iškėlę tokias sąlygas ir čia yra kiekvieno klubo reikalas. Žaidėjų asociacijos sprendimai yra rekomendaciniai. Gal kai kurie klubai į tai orientuojasi. Man reikia, kad žaidėjai atvažiuotų anksčiau, nes pakeitėme aštuonis ar devynis žaidėjus. Mėnesio aišku neužteks, niekaip. Jeigu keiti vieną ar du žaidėjus, tai tau gal mėnesio ir pakanka.

Visi žino, kad įtraukti į sistemą porą žaidėjų nėra sudėtinga. Bet kai pasikeičia aštuoni žaidėjai.. Daug klubų Eurolygoje turės tą pačią problemą, bet turime susitvarkyti.

REKLAMA

– Ne tik jūsų komanda stipriai pasikeitė ir sustiprėjo, bet stiprinosi arba bent jau nesusilpnėjo kiti klubai, taip pat prisijungia keturios naujokės. Galima drąsiai skaičiuoti, kad bent 14 komandų rimtai kausis dėl vietos atkrintamosiose. Kokio sezono Eurolygoje laukiate?

– Nenorėčiau prognozuoti, kokias vietas numatome ar nenumatome. Mes surinkome neblogą komandą, sportuojame neblogai. Aišku, mūsų tikslas papulti į atkrintamąsias. Bet kaip ir minėjote, bus apie keturiolika klubų. Skaičiau kažkur, kad „Žalgiriui“ žada tryliktą vietą. Nemanau, kad taip bus, nes mes žinome, koks „Žalgiris“ paskutiniais metais yra ambicingas, nepriklausomai, kokie žaidėjai žaidžia. Jie visada būna šalia atkrintamųjų ir tokių komandų yra daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Labai gerbiu Svetislavą Pešičių („Barcelona“ treneris, – aut. past.), nes jis vienas geriausių Europos trenerių, bet dabar, turint krūvą tokių gerų žaidėjų, įdomu kaip pavyks viską suvaldyti ir suderinti. Kamuolys tai vienas, reikės dalintis. Tai viena iš problemų, kuri kyla ir man. Žaidėjų turime gerų, bet kaip viską tą padalinsime? Tai yra problema.

Galvoju, kad Eurolygos sezonas bus labai įdomus, sunku kažką prognozuoti. Matome, kad ir Maskvos CSKA iš pirmo žvilgsnio atrodo susilpnėjusi. Aišku, dabar pasirašė sutartį su Mike’u Jamesu. Tai yra labai geras žaidėjas tam stiliui, kurį jie žaidžia.

Bus įdomu, kaip mes per tą mėnesį pasiruošime Eurolygos kovoms, nes to mėnesio neužtenka nė vienai komandai, kad įgautų kažkokį įdirbį.

– Turbūt bus labai svarbi pati sezono pradžia, kai visos komandos dar ieškos tikrojo veido?

– Mano darbo stilius yra dėsningas įdirbis, tvarka ir tai užima laiko. Yra treneriai, kurie superka neblogus žaidėjus, paleidžia juos žaisti ir kaip gaunasi, taip. Jeigu žaidėjai geri, gaunasi neblogai. Mai tas netinka, man reikia įdirbio. Yra trenerių stiliai, mano tas, kuriam reikia laiko padaryti komandai. Visos komandos, su kuriomis dirbau, tai, ką aš noriu matyti, pradeda rodyti prieš naujus arba po naujų metų. Pradžioje bus sunku, bet aš dėl to nelabai pergyvenu, nes turime A. Švedą, kuris tuos dalykus gali spręsti individualiai. Ką treniruotėse nespėsime nudirbti, jis galės spręsti individualiai.

REKLAMA

Labai svarbu, kai turi komandoje individualiai stiprius žaidėjus, kurie nepriklausomai nuo strategijų gali spręsti reikalus. Mes tokių žaidėjų turime.

– Eurolygos čempionas ir pagrindinis varžovas Vieningoje VTB lygoje Maskvos CSKA neteko Nando De Colo, Corry Higginso, Sergio Rodriguezo ir šiuo metu atrodo, kad pilnavertiškai šių gynėjų nepakeitė. Tačiau stiprinosi žinomais aukštaūgiais ir tokios aukštos bei talentingos priekinės linijos CSKA neturėjo senokai. Sutinkate, kad artėjančiame sezone turėsite gerus šansus kovoti ir dėl VTB lygos trofėjaus?

– Nesakyčiau, kad susilpnėjo. Sakyčiau, kad bus kitokia. Jie turi užtektinai gerų žaidėjų ir manau, kad dominuos Eurolygoje. Nežinau ar laimės ją, bet tai rimtas kolektyvas ir niekada nebus silpnas.

Kokie mūsų šansai – mes visada taikomės į titulą. Nuo VTB sukūrimo tik vieną kartą mums pavyko nugalėti CSKA, o visus likusius lygos titulus turi jie.

Stengsimės, visada su jais kovojame. Šįmet negalėjome dėl geriausių žaidėjų traumų – neturėjome Anthony Gillo, J. Timmos, A. Švedo. Kovojome neblogai, bet buvome silpnesni.

Šiais metais, bent pagal žaidėjų surinkimą, esame kažkur temoje. Dabar sunku kažką prognozuoti, nes labai priklauso kokiame lygyje komanda pasiekia finalą. Ar traumuoti, formoje ar ne. Labai sudėtinga kažką kalbėti. Jeigu prieš sezoną kalbame apie rezultatus, kalbame apie nieką.

REKLAMA

– Žvelgiant į artėjantį pasaulio čempionatą – Rusija neteko A. Švedo. Galbūt jums žinoma, kokio rimtumo traumą patyrė gynėjas?

– Rimta trauma. Dabar palikome jį gydytis Maskvoje. Jam atsinaujinusi trauma, ji rimta ir reikia bent mėnesio. Tikiuosi, kad startuosime su juo Eurolygoje, nes tai man labai svarbu. Kaip ir kalbėjome, nieko negali numatyti.

– Kiek pati Rusija ir jos gyventojai seka, domisi artėjančiomis pirmenybėmis?

– Rusijoje krepšinis neblogame lygyje, yra susidomėjimas. Seka rinktinę ir klubus. O kaip bus su rinktine – Sergejus Bazarevičius yra geras treneris. Jam gal net patogiau žaisti ne su žvaigždėmis, o su žmonėmis, kurie jo klauso. Nepaisant to, kad neteko A. Švedo ir T. Mozgovo, vis tiek yra grėsmingas varžovas. Jie žaidžia lengvu stiliumi, akcentuoja daugiau puolimą. Jeigu diena gera, su jais nėra lengva.

Rusiškas krepšinis yra truputį smagesnis už lietuvišką, nes akcentuoja puolimą, o mes laikome balansą. O su tokiomis komandos sudėtinga žaisti.

– Šį šeštadienį rusai egzaminuos lietuvius. Kiek dar šią akistatą galima vadinti principine, nors tai ir draugiškos rungtynės? Pavyzdžiui Saša Džordževičius nesutiko, kad lietuvių ir serbų kovos buvo draugiškos.

– Manau, kad nėra. Nemanau, kad tas principas yra. Principinės varžybos buvo nuo 1990-ųjų metų, vykusi Olimpiada, Europos čempionatas su Rusija kažkas buvo. Dabar principų nebelikę, žaidžiame, kad laimėtume.

REKLAMA

Kas buvo prieš dvidešimt ar kažkiek metų, kai buvo „Žalgiris“ ir CSKA, to aš nebematau.

– Kokį įspūdį po keturių sužaistų rungtynių palieka Lietuvos rinktinė?

– Labai gerą. Aš kitaip žiūriu nei paprastas žiūrovas, žiūriu į kokybę. Buvo gera kontrolė 38 minutes. Žaidžiame Serbijoje, teisėjai serbai, porą švilpukų lemiamu metu buvo gal ne tokie, bet esmė, kad buvome temoje ir labai gerai žaidėme. Antrų rungtynių nemačiau, bet irgi nesugebėjome pabaigos išspręsti. Dar nesame geroje formoje.

Manau, kad šansai yra labai geri. Vien dėl to, kad abejas rungtynes su serbais, kurie turi įspūdingą sudėtį, žaidėme lygiai. Tai rodo, kad potencialas labai geras. Skaičiau, Jonas Kazlauskas sakė, kad nereikėtų daryti presingo, nes būtų lengviau žaisti. Gal tai ir tiesa, bet manau, kad sakome ar nesakome, mes žinome, kad turime žaisti dėl medalių. Aš taip galvoju, gal kas nesutiks.

– Nors Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis aikštėje dar nežaidė daug laiko kartu, kokį įspūdį palieka jų duetas?

– Dar sunku kažką sakyti, bet duetas labai geras ir galingas. Noriu, kad Jonas būtų geroje sportinėje formoje, o Domantas yra gera tėčio kopija savo mąstymu ir žaidimu. Jis prieš pagaudamas kamuolį žino, kam jį atiduoti. Tai yra grėsminga jėga, bet tik du žaidėjai. Mums reikia daugiau. Kaip kažkada Sergejus Jovaiša sakė, kad ir kokio CSKA būtų stiprumo, aištėje vis tiek yra penki žaidėjai. Manau, kad mums reikia žaisti penkiems ir, kad rinktinės šansai yra labai geri.

REKLAMA

– Pasaulio čempionate nebus daugybės žaidėjų – vieni dėl traumų, kiti patys atsisako to per daug nemotyvuodami. Kaip vertinate šią situaciją, kai žaidėjai masiškai nenori aukoti vasaros rinktinei?

– Manau, kad tai yra neprofesionalu. Aišku, jeigu kalbame apie NBA žaidėjus, pinigai yra baisiniai ir jiems svarbios kiekvienos rungtynės. Ir jeigu tu vasarą žaisi, nežinai, kaip pratempsi sezoną. Yra tokie dalykai, kur kiekvienas žaidėjas sprendžia. Bet tokiose šalyse kaip Lietuva yra didelė garbė žaisti. Pamenu, kaip 90-iais federacija neturėjo pinigų, mes patys viską darėme, kad jų gautume. Jeigu pamenate tas maikutes („Skullmano“ marškinėlius, kurtus 1992 m. olimpinėms žaidynėms, – aut. past.) – mes juk viską patys darėme. Patys derinomės su „Adidas“, „Nike“, „Reebok“, kad gautume aprangą ne tik sau, bet ir jaunimui, moterims.

Mes lietuviai už Lietuvą žaidžiame ir didžiuojuosi, kad visi renkasi, net ir traumuoti nori žaisti, kaip Jonas Mačiulis. Šiems žmonėms yra didelis „ačiū“. Aš visada Dirką Nowitzki rodžiau kaip pavyzdį, nes jis pats mokėdavo 300 tūkst. dolerių už draudimą, kad galėtų žaisti. Tokie žmonės yra iš didžiosios raidės. Tie patys serbai susirinko visi, kas gali. Tokioms šalims yra garbė.

– Kurias rinktines regite kaip būsimo čempionato favorites?

– Sunku spręsti. Ispanai kaip visada, serbai šiuo metu manau žaidžia 70 proc. savo galimybių. Dar tik pasiruošimo pradžia, komanda įspūdinga. Nežinau dėl amerikiečių. Vieni favoritų ispanai, serbai. Jie man imponuoja. Girdėjau, kad Saša Džordževičius visus gąsdina, patiko man ta frazė, kai sakė, kad jeigu sutiksime amerikiečius, tai Dieve padėk jiems. Man tas labai patiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų