REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsus Lietuvos krepšinio treneris Antanas Sireika savo kaip vyriausiojo trenerio kolekcijoje sukaupė auksinį Europos čempionato medalį, taip pat buvo iškovota 4 vieta 2004-ųjų olimpiadoje, užimta 4 vieta 2005-ųjų Europos ir 7 vieta 2006-ųjų pasaulio pirmenybėse.

Garsus Lietuvos krepšinio treneris Antanas Sireika savo kaip vyriausiojo trenerio kolekcijoje sukaupė auksinį Europos čempionato medalį, taip pat buvo iškovota 4 vieta 2004-ųjų olimpiadoje, užimta 4 vieta 2005-ųjų Europos ir 7 vieta 2006-ųjų pasaulio pirmenybėse.

REKLAMA

Puikiai įvairaus rango krepšinio turnyrų virtuvę išmanantis specialistas pasidalijo savo mintimis apie šių metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę: „Šiais metais surinkome visus pajėgiausius žaidėjus. Turime du krepšininkus iš NBA, kelis aukšto lygio Eurolygos žaidėjus. Man rinktinė pasirengimo etape palieka labai gerą įspūdį.

Tie pradžioje patirti pralaimėjimai ispanams ir serbams dar nieko nereiškia. Pažiūrėkite į serbų sudėtį! Bet visada pirmiausia reikia žiūrėti į savo daržą. Pats maloniausias dalykas, kad galėjome surinkti daug gerų žaidėjų.“

REKLAMA
REKLAMA

Mato riziką

Nors pasirengimo etape visi tik ir kalbėjo apie Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio duetą, bet A. Sireika turi griežtą nuomonę šiuo klausimu:

REKLAMA

„Būtina turėti pataikančių iš toliau žmonių. Tokių, kaip mano laikais buvo A. Macijauskas, R. Šiškauskas, Š. Jasikevičius. Didelius žmones galima sustabdyti. Jei tokiu atveju jie numetinės kamuolius, o nebus kas pataiko, tada jau bus negerai.

Bet kuriuo atveju, žaisti turi komanda, o ne du žaidėjai. Turime 12 pajėgių krepšininkų. Jei varžovams pavyks pristabdyti Joną ar Domantą, tada turės iššauti kiti žaidėjai.

Aišku, mūsų „centrai“ nusiims kamuolius, jie apsigins, bet jie neištrauks visų rungtynių. Bent jau mano tokia nuomonė. O šiaip tai Valančiūnui liepčiau mesti daugiau tritaškių.“

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kurie rinktinės kandidatai patekimo į rinktinės atveju galėtų šiemet labiausiai nustebinti, A. Sireika juokiasi, jog negali būti objektyvus:

„Dabar būsiu subjektyvus, nes pasakysiu savo jausmus. Norėčiau, kad sublizgėtų Rokas Giedraitis. Jis yra šiaulietis, bet pažiūrėsime, ar pateks į galutinį 12-tuką. Norėčiau, kad čempionate sublizgėtų Šiauliuose karjerą pradėjęs M. Kuzminskas. Jis Europoje buvo puikus, o NBA jį nustūmė į šoną. Jis yra super sudėtas krepšiniui žmogus. Iš tiesų, linkiu visiems mūsų krepšininkams pasirodyti aukščiau savo galimybių ribos.“

Jaunystės ir patirties lydinys

Šių metų rinktinės kandidatų sąraše jauniausias yra D. Sabonis (23 m.), o vyriausias – P. Jankūnas 35 m. Rinktinėje yra keli krepšininkai, kuriems daugiau kaip 30 metų, bet netrūksta ir 24-27 metų žaidėjų. Ar toks jaunystės ir patirties balansas yra optimalus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krepšinis yra sportas – čia negalima pasakyti, kad vyresni, brandesni krepšininkai turi daugiausia šansų pasirodyti geriau nei jauni ir skambių pergalių išalkę žaidėjai. Taip, vyresni žmonės dažnai nulemia rungtynių pabaigą. Visada reikia žmogaus su patirtimi, atitinkamu meistriškumu. Bet yra pavyzdžių, kai jaunos rinktinės nuverčia kalnus.

2010 m. turėjome jauną Lietuvos rinktinę ir iškovojome bronzos medalius. O 2009 m. Europos krepšinio čempionate Serbijos rinktinėje žaidė praktiškai tik jaunimas (daug 20-21 metų amžiaus krepšininkų – aut. past.) ir jie puikiai pasirodė (tik finale nusileista ispanams – aut. past.).

Nemanau, kad šių metų Lietuvos rinktinei kažko trūksta. Taip, pas mus nėra 18-mečių, tas pats amžiaus vidurkis pasislinko į patirties pusę. Gerai tai ar blogai – pamatysime.“

REKLAMA

Anot trenerio, slaptais lietuvių ginklais gali tapti Jankūnas, Kuzminskas, Mačiulis, Grigonis: „Kaip pagrindinį įžaidėją mes turime Kalnietį, jo pagalbininku bus Lekavičius. Čia niekuo nenustebinsi. Tad tikiuosi, jog varžovus nustebins kažkas iš mano minėtų žaidėjų.“

Lietuvą priskiria prie favoričių

Grupės etape Lietuvai teks susigrumti su australais, kanadiečiais bei senegaliečiais. Anot A. Sireikos, Lietuva be jokių kalbų yra ne tik šios grupės, bet ir čempionato favoritė.

„Net kai Kanada dar planavo surinkti NBA žvaigždes, tai sakiau, jog dar neaišku, ar atskiri talentai sugebės susitelkti bendram tikslui. Tikiu, kad laimėsime grupės etapą, o kaip viskas klostysis toliau sunku pasakyti, bet, mano nuomone, turime tikrai perspektyvią sudėtį“, – pabrėžė A. Sireika.

REKLAMA

Anot jo, čempionato favoritų sąraše be Lietuvos taip pat turėtų būti Serbijos, Ispanijos, Prancūzijos ir JAV rinktinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų