REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
 „Krepšinio namai“: pristatymas (nuotr. Gamintojo)

Pasaulinio lygio architektų bendrovė „Ralph Appelbaum Associates“ pristatė naujuosius Lietuvos „Krepšinio namus“. Muziejus apjungs kartu įvairių kartų žaidėjus, trenerius bei kiekvieną krepšinį mylintį lietuvį. Šiuo projektu siekiama sukurti aplinką, kurioje bus atspindimi nepamirštami Lietuvos krepšinio istorijos momentai, kurie įkvėps ateities pasiekimams būsimas kartas ir leis visiems patirti dar daugiau nepamirštamų, šiltų emocijų.

9

Pasaulinio lygio architektų bendrovė „Ralph Appelbaum Associates“ pristatė naujuosius Lietuvos „Krepšinio namus“. Muziejus apjungs kartu įvairių kartų žaidėjus, trenerius bei kiekvieną krepšinį mylintį lietuvį. Šiuo projektu siekiama sukurti aplinką, kurioje bus atspindimi nepamirštami Lietuvos krepšinio istorijos momentai, kurie įkvėps ateities pasiekimams būsimas kartas ir leis visiems patirti dar daugiau nepamirštamų, šiltų emocijų.

REKLAMA

Didingas statinys turėtų įsikurti Neries ir Nemuno santakoje, netoli istorinės Kauno pilies, pačiame laikinosios sostinės senamiesčio viduryje. Visiškai šalia – Sporto Halė, Lietuvos sporto universitetas.

Projektą kuria viena didžiausių pasaulyje muziejų dizaino kūrėjų bendrovė „Ralph Appelbaum Associates“. Amerikiečių specialistai projektavo Jungtinių Valstijų Holokausto memorialinį, Londono Tauerio, Kanados Žmogaus Teisių ir kitus pripažinimo sulaukusius muziejus. Kūrėjai kartu su krepšinio federacijos vadovybe Kaune pristato ilgai lauktą projektą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šis projektas turi egzistuoti, Kaunui ir Lietuvai jo reikia. Turi būti vieta, kuri pagerbtų nacionalinį sportą. Krepšinis čia populiaresnis nei bet kur kitur pasaulyje.

REKLAMA

Philas Jacksonas yra sakęs, kad norint būti sėkmingu, reikia remtis kitais, ne tik savimi. Mes dažnai kalbamės ir projektas yra daugybės žmonių rezultatas.

Tai bus unikalus statinys pasaulyje. Tai daugiau už muziejų. Atidarysime duris ne tik krepšinio sirgaliams“, – sakė RAA viceprezidentas Nicholas Appelbaumas.

Pagrindinė šio unikalaus komplekso užduotis – suteikti lankytojams kuo daugiau patirčių tuo pačiu suderinant su unikalia istorine Kauno vieta. „Krepšinio namų“ muziejus bus tik viena iš išskirtinių projekto detalių. Kiekvieną atvykusį į „Krepšinio namus“ pasitiks ne tik išskirtinio dizaino statinys – šalia muziejaus bus pastatyta ir gintaro krepšinio aikštelė, o taką į pačią santakos šerdį vainikuos įspūdingo dydžio krepšinio kamuolys.

REKLAMA
REKLAMA

Statybos turėtų būti baigtos iki kitų metų kovo, o vidus įrengtas per 6-9 mėnesius. Optimistiškas durų atidarymo variantas įvyktų kitų metų gruodį.

Pačio muziejaus statybai reikia 2,4 mln. eurų, šiuo metu surinkta yra 1,3 mln., bet prie projekto netrukus prisijungs nauji rėmėjai.

Tuo tarpu vidaus įrengimui reikės naujų lėšų. Paremti galės ir visi norintys, puslapyje parama.krepsinionamai.lt. Šalia muziejaus bus įrengta krepšinio aikštė, kurią išklos trinkelės su projektą parėmusių žmonių vardais. Tokios trinkelės kaina sieks 350 eurų.

Suvedė atsitiktinumas

Kaip lietuviai atrado amerikiečių kompaniją, įkursiančią muziejų?

„Likimas suvedė. Jie atvažiavo su projektais į Lietuvą ir buvo užvažiavę pas Kauno merą, jis man paskambino ir pasakė, kad jie čia yra. Susipažinome, išsikalbėjome, žino, kad esame krepšinio šalis. Parodėme jau pradėtas statybas ir jie pasakė, kad turi ką pasiūlyti, kas liečia vidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norime padaryti gerai ir tikimės kad įgyvendinsime šitą tikslą su tokia kompanija“, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas.

„Tai kai kas daugiau nei namas, jam reikia dvasios įpūsti viduje, reikia perteikti mintį, kurią Arvydas bando įgyvendinti. Supratome, kad reikia to požiūrio iš plačiau, pasaulio požiūrio į mūsų krepšinį, ne taip, kaip mes matome. Tai yra tai, ko čia trūko. Truputis žvilgsnio iš šalies, interaktyvūs dalykai. Parodžiau jų siūlomą programą jaunimui ir jie sakė, kad tai labai įdomu. Tai šiuolaikiška, įdomu ir manau, kad tai nepaliks abejingų“, – įsitikinęs projekto autorius, architektas Gintautas Natkevičius.

REKLAMA

Muziejus lankytojus vilios ir naktį

Įsigiję bilietą į muziejų lankytojai pateks į pirmajame aukšte įsikūrusį Žaidimo laiko tunelį, kurį praėję pateks į tikrą krepšinio istorijos pasaulį. Jame jie bus tiesiogine to žodžio prasme apsupti garsų ir vaizdų, padėsiančių prisiminti didžius Lietuvos krepšinio momentus. Lankytojai netgi galės patirti tai, ką išgyvena į sausakimšą žiūrovų areną įžengiantys atletai.

Nusileidę aukštu žemiau lankytojai atsidurs „Game On!“ žaidimų sūkury. Čia jie galės išbandyti savo gebėjimus Elektroninio sporto arenoje. Šiame aukšte taip pat bus galima susitikti su savo sporto herojais, patekti į trofėjų kambarį ir „Pasiekimų bokštą“. Lankytojai galės bendrauti su žymių sportininkų hologramomis, kurios atsakinės ir į užduodamus jiems klausimus. Norite paklausti A. Sabonio ar Š. Jasikevičiaus, koks yra labiausiai jiems įstrigęs karjeros momentas? Užteks tik užeiti į antrajame muziejaus aukšte įsikūrusią specialiai „bendravimui su lankytojais“ įkurtą vietą. Žadama, kad sportininkų hologramos galės atsakyti į tūkstančius klausimų.

REKLAMA

„Pasiekimų bokšte“ bus rodomi pagrindiniai šalies krepšinio laimėjimai, o „bokšte“ įmontuoti ekranai leis supažindinti lankytojus ne tik su šio sporto istorija, tačiau ir su e-sporto kambaryje pasiektomis pergalėmis.

Muziejaus lankytojai galės ne tik susipažinti su krepšinio istorija, sporto legendomis, pasiekimais ir visu kitu, dėl ko yra mylimas šis sportas. Jie galės varžytis su savo pamėgtais krepšininkais ir pajusti tikrą krepšinio dvasią, kurią jaučia profesionalūs sportininkai aikštelėje.

Įspūdingas lazerių šviesos kuriamas vaizdas laukia tų, kurie atvyks prie muziejaus tamsiu paros metu. Ant pastato sienų bus atkuriami tikrų žaidėjų vaizdai. Erdvę bus galima naudoti ir kitoms visuomeninėms reikmėms ar renginiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krepšinio mieste – paminklas krepšinio kamuoliui

Neries ir Nemuno santakoje atsiras milžiniškas krepšinio kamuolys – pačioje krepšinio sostine tituluojamo Kauno širdyje. Tai unikalus statinys – didžiausias pasaulyje monumentais krepšinio kamuoliui bus 10 metrų aukščio. Projekto rengėjai žada, kad ilgainiui kamuolys taps nuostabios gamtos ir naujo parko apsupta žmonių susitikimo vieta.

Kauno senamiesčiu nusidrieks įspūdingas „Čempionų kelias“ – pasivaikščiojimų vieta, kurioje žmonės galės ne tik puikiai praleisti laiką, tačiau ir prisiminti Lietuvos krepšinio herojus.

Bus atiduota duoklė ir krepšinio išradėjui Jamesui Naismithui. Vidiniame „Krepšinio namų“ kieme įsikūrusioje žaliuojančioje erdvėje bus pastatytas paminklas žmogui, kuris 1891-aiais išrado daugelio lietuvių pamėgtą sportą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų