REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2010 m. pasaulio vyrų krepšinio čempionatas vyko Turkijoje. Lietuvos rinktinė į čempionatą pateko tik sulaukusi FIBA vardinio kvietimo. Tokioje situacijoje lietuviai atsidūrė po to, kai 2009-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionate patyrė seniai neregėtą fiasko ir iškovoję vos vieną pergalę liko tik 11 vietoje.

2010 m. pasaulio vyrų krepšinio čempionatas vyko Turkijoje. Lietuvos rinktinė į čempionatą pateko tik sulaukusi FIBA vardinio kvietimo. Tokioje situacijoje lietuviai atsidūrė po to, kai 2009-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionate patyrė seniai neregėtą fiasko ir iškovoję vos vieną pergalę liko tik 11 vietoje.

REKLAMA

Lietuvos rinktinei šiame čempionate vadovavo treneris Kęstutis Kemzūra, kuris pakeitė iki tol rinktinės vadžias turėjusį Ramūną Butautą. Rinktinės 12-tuką sudarė: Linas Kleiza, Mantas Kalnietis, Martynas Pocius, Jonas Mačiulis, Simas Jasaitis, Tomas Delininkaitis, Paulius Jankūnas, Martynas Gecevičius, Tadas Klimavičius, Robertas Javtokas, Martynas Andriuškevičius, Renaldas Seibutis.

Šiame turnyre varžėsi čempionato šeimininkė Turkija, JAV, Angola, Dramblio Kaulo Krantas, Tunisas, Iranas, Kinija, Jordanija, Australija, Naujoji Zelandija, Peurto Rikas, Kadana, Brazilija, Argentina, Graikija, Slovėnija, Ispanija, Serbija, Prancūzija, Kroatija bei vardinius kvietimus gavusios šalys – Lietuva, Vokietija, Rusija ir Libanas.

REKLAMA
REKLAMA

Kelias į pirmenybes

Kaip jau minėta, Lietuvai į 2010-ųjų pasaulio vyrų krepšinio čempionatą nepavyko patekti sportiniu principu. Tam prireikė Lietuvos krepšinio federacijos ir vietos verslininkų paramos (galimybė gauti vardinį kvietimą tuomet kainavo 500 tūkst. eurų) bei FIBA malonės.

REKLAMA

Neįprastas scenarijus susiklostė dėl tragiško Lietuvos rinktinės pasirodymo 2009-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionate. Ten grupės etape buvo nusileista Turkijai (76:84) ir Lenkijai (75:86). Vienintelė pergalė iškovota prieš bulgarus (84:69). Tai atvėrė kelią į kitą grupių etapą.

Jame laukė slovėnai, ispanai ir serbai. Lietuviai buvo bejėgiai visose dvikovose: slovėnams pralaimėta 58:81, ispanams – 70:84, o serbams – 79:89. Per visą turnyrą vos vieną pergalę iškovojusiems lietuviams teko neįprastai anksti krautis lagaminus namo.

Staigi kartų kaita

Gautas vardinis kvietimas į 2010 m. pasaulio vyrų krepšinio čempionatą tapo maloniu išsigelbėjimu iš tikrai prastos padėties. Bet dar prieš prasidedant pirmenybėms Lietuvos krepšinio rinktinė patyrė daug netikėtų smūgių.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš čempionatą žaisti rinktinėje atsisakė daug patyrusių krepšininkų. Dėl šeimyninių priežasčių rinktinei „ne“ ištarė Rimantas Kaukėnas, sveikatos problemų kamuojamas Marijonas Petravičius, broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai, universalusis Ramūnas Šiškauskas, patyrę Šarūnas Jasikevičius bei Darius Songaila.

Verta prisiminti, kad į pirmąją rinktinės treniruotę susirinko 16 krepšininkų, tačiau su komanda dar negalėjo treniruotis Linas Kleiza, kurį stabdė sutarties su NBA klubu reikalai. Šansas įrodyti savo vertę buvo suteiktas tokiems žaidėjams kaip Arvydui Eitutavičiui, Martynui Gecevičiui, Martynui Pociui, Renaldui Seibučiui, Mindaugui Katelynui, Tadui Klimavičiui, Donatui Motiejūnui ar Martynui Andriuškevičiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įspūdinga pergalių serija

Atjaunėjusi Lietuvos rinktinė kovas pasaulio pirmenybėse pradėjo nuo mačo su Naujosios Zelandijos krepšininkais. Net 15 taškų skirtumu laimėtas 2-asis kėlinukas leido lietuviams užtikrintai kontroliuoti rungtynes ir iškovoti pergalę rezultatu – 92:79. Itin rezultatyvus šiame mače buvo L. Kleiza, kuris pelnė net 27 taškus.

Toliau lietuvių laukė šiemet taip pat grupės varžovais tapusių kanadiečių barjeras. Šioje dvikovoje lietuviai po dviejų kėlinukų atsiliko 10 taškų, tačiau geriau sužaidė antrąją mačo dalį ir iškovojo sudėtingą pergalę rezultatu – 70:68.

Trečioji dvikova laukė su Ispanija. Varžovams buvo pralaimėta prieš tai vykusių draugiškų rungtynių metu. Ši dvikova klostėsi itin permainingai. Ispanai startavo geriau ir po pirmojo kėlinuko turėjo 11 taškų persvarą. Tokia pat ji išliko ir po trijų kėlinukų. Atgimimą lietuviai išgyveno lemiame ketvirtyje, kurį laimėjo 23:9 ir iškovojo itin svarbią pergalę rezultatu 76:73.

REKLAMA

Po pergalės prieš ispanus lietuviai susigrūmė su prancūzais. Pirmąjį ketvirtį varžovams 13 taškų skirtumu pralaimėję lietuviai atsigriebė trečiajame kėlinuke, kurį laimėjo 28:11. Pergalė buvo iškovota rezultatu – 69:55.

Paskutinė grupės dvikova tapo lengvu pasivaikščiojimu. Libano rinktinė lietuviams priešinosi tik pirmąjį kėlinuką, kuris baigėsi lygiai – 16:16. Vėliau lietuviai pabėgo į priekį ir iškovojo užtikrintą pergalę rezultatu – 84:66.

Aštuntfinalyje lietuvių laukė savo grupėje 4 vietą užėmė kinai. Bet ši dvikova pareikalavo nemažai jėgų. Pirmasis kėlinukas buvo pralaimėtas rezultatu – 17:22. Vėliau tą vakarą net 30 taškų pelniusio L. Kleizos dėka lietuviams pavyko įgyti persvarą, kuri išlaikyta iki mačo pabaigos – 78:67.

REKLAMA

Ketvirtfinalyje mūsiškių laukė į aukščiausius čempionato apdovanojimus nusitaikiusi Argentinos rinktinė. Mačo pradžioje kova vyko taškas į tašką, tačiau galingai spurtavę lietuviai po pirmojo ketvirčio turėjo solidų pranašumą – 28:18. Panašus scenarijus klostėsi visų rungtynių metu. Lietuva antrąjį ir trečiąjį ketvirčius laimėjo bendra 22 taškų persvara ir prieš lemiamas 10 minučių pirmavo net 32 taškais. Tik per paskutinį ketvirtį leidę varžovams siautėti Lietuvos krepšininkai iškovojo pergalę – 104:85.

Dėl patekimo į finalą jaunai Lietuvos rinktinei teko kovoti su NBA žvaigždes surinkusia JAV rinktine, kurią į priekį vedė Kevinas Durantas. JAV rinktinės žvaigždė žaidė nesustabdomai (pataikė 9 dvitaškius iš 13, 5 tritaškius iš 12, pelnė 38 taškus) ir išvedė amerikiečius į finalą. Lietuviai šiame mače pirmavo tik kartą – 4:0, o pergalę JAV iškovojo rezultatu 89:74.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažajame finale Lietuvos krepšininkų laukė akistata su serbais, kurie buvo palaužę pajėgias Kroatijos ir Ispanijos rinktines bei tik pusfinalyje turėjo pripažinti šeimininkų turkų pranašumą – 82:83.

Prieš bronzinį mačą su serbais statistika lietuviams nežadėjo nieko gero. Iki tol čempionate serbai žaidė žymiai rezultatyviau nei mūsiškiai: 89 taškai per rungtynes prieš 80,9 taško lietuvių vidurkį.

Serbija per rungtynes taip pat atlikdavo 4 rezultatyviais perdavimais daugiau. Tiesa, dėl kamuolių rinktinės kovodavo apylygiai: 38,4 kamuolio per rungtynes vidutiniškai sugriebdavo varžovai, o lietuviai tą darė net šiek tiek sėkmingiau – 38,8 kamuolio per rungtynes.

REKLAMA

Klysdavo abi rinktinės taip pat apylygiai: 12,9 klaidų per rungtynes serbų pusėje, lietuviai vidutiniškai suklysdavo 13,3 kartų. Pagal metimų pataikymo procentus visur pirmavo Serbija: pagal dvitaškius 55,5 proc. prieš 51,1 proc., pagal baudas 74,6 proc. prieš 71,5 proc. ir pagal tritaškius 39,9 proc. prieš 36,2 proc.

Bet skaičiai popieriuje neatspindėjo to vaizdo, kurį sirgaliai išvydo krepšinio aikštelėje. Bronziniame mače lietuviai pataikė net 52 proc. tritaškių (12 iš 23, net 5 iš 7 iš jų pataikė L. Kleiza).

Dvitaškius šiame mače lietuviai metė 63 proc. tikslumu (24 iš 38), o baudas realizavo praktiškai idealiu 94 proc. taiklumu (15 iš 16 taiklių metimų).

REKLAMA

Lietuvos rinktinė po pirmojo ketvirčio pirmavo tik 23:22, bet antrąjį ir trečiąjį kėlinius mūsiškiai laimėjo 9 ir 8 taškų skirtumais bei prieš lemiamas 10 minučių jau turėjo solidžią 18 taškų persvarą. Per lemiamą ketvirtį užtikrintai sužaidę mūsiškiai nebeleido niekam suabejoti, kas yra šios dvikovos ir bronzos medalių laimėtojas.

Įspūdingo solo pasirodymą šiame mače surengęs L. Kleiza 33 taškus pelnė per 35 minutes. Jis pataikė 5 iš 7 tritaškių, 7 iš 11 dvitaškių ir visus 4 baudos metimus. Rinktinės lyderis taip pat atkovojo 7 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus bei perėmė 3 kamuolius.

Kovoje dėl bronzos L. Kleizai puikiai padėjo 15 taškų pelnęs Paulius Jankūnas (7 iš 9 dvitaškiai ir 4 atkovoti kamuoliai) bei po 14 taškų pasižymėję Mantas Kalnietis (5 rezultatyvūs perdavimai) ir Simas Jasaitis (net 10 atkovotų kamuolių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

12 taškų pridėjo Martynas Pocius, 4 – Tomas Delninkaitis, 3 – Jonas Mačiulis ir po 2 – Renaldas Seibutis bei Robertas Javtokas. Taškais nepasižymėjo tik 11 minučių žaidęs Tadas Klimavičius, o Martynas Gecevičius ir Martynas Andriuškevičius aikštelėje nepasirodė. Galutinis čempionato 8-tukas išsirikiavo tokia tvarka: 1. JAV, 2. Turkija, 3. Lietuva, 4. Serbija, 5. Argentina, 6. Ispanija, 7. Rusija ir 8. Slovėnija.

Rinktinės lyderiai

Atjaunėjusioje Lietuvos rinktinėje lyderiu be konkurencijos buvo L. Kleiza, kuris per rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 19 taškų. Rezultatyviai taip pat žaidė M. Kalnietis (9,8 taškų vidurkis), M. Pocius (9,6), J. Mačiulis (9) ir T. Delninkaitis (7,6).

REKLAMA

Geriausiai dėl atšokusių kamuolių rinktinėje kovojo tas pats L. Kleiza, kuris per rungtynes vidutiniškai sugriebdavo net po 7,1 kamuolio. Šioje statistikos kategorijoje Lietuvos rinktinėje taip pat išsiskyrė P. Jankūnas ir S. Jasaitis (sugriebdavę vidutiniškai po 5 kamuolius), taip pat R. Javtokas (4) ir M. Kalnietis (3).

Pagal rezultatyvius perdavimus nepralenkiamas rinktinėje buvo M. Kalnietis – vidutiniškai 3,4 rez. perdavimo per rungtynes. Gerai kamuolius skirstė J. Mačiulis (1,8), R. Delninkaitis (1,8), M. Pocius (1,6) ir L. Kleiza (1,4 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes).

Taikliausiu tritaškininku Lietuvos rinktinėje tapo S. Jasaitis (neskaičiuojant R. Seibučio, kuris per visą turnyrą metė tik 8 tolimus metimus ir pataikė 4, 50 proc. taiklumas), kuris fiksavo net 47,1 proc. pataikymą (8 iš 17). Net 46,4 proc. taiklumu tritaškius tame čempionate realizavo M. Pocius (13 iš 28). Itin pavojingas prieš tritaškio atžymos buvo iš 9 iš 22 tolimų metimų pataikęs T. Delninkaitis (40,9 proc.).

REKLAMA

Pagal dvitaškių taiklumą rinktinėje išsiskyrė T. Delninkaitis – 62,5 proc. (10 iš 16). Aukštu pataikymo procentu išsiskyrė ir L. Kleiza, kuris pats vienas metė 92 metimus ir pateikė net 53 (57,6 proc.). Patikimu dvitaškių metiku buvo P. Jankūnas – jis realizavo 27 iš 48 tokių metimų (56,2 proc.).

Patikimiausiu prie baudos metimų linijos (skaičiuojant tik tuos, kurie per čempionatą metė bent 10 baudos metimų) tapo M. Kalnietis – 86,4 proc. (19 iš 22). Taikliau už Mantą baudas metė tik M. Gecevičius, bet jis atliko tik 8 tokius metimus ir pataikė 7 (87,5 proc.).

Komandinė statistika

Kaip Lietuva atrodė bendrame čempionato kontekste? Pagal vidutiniškai pelnytus taškus lietuviai čempionate užėmė 5 vietą iš 24 (82,9 taško per rungtynes). Palyginimui amerikiečiai tame čempionate pelnė vidutiniškai po 92,8 taško, serbai – 88,9, ispanai – 85,2, o argentiniečiai – 83,3 taško per rungtynes.

REKLAMA
REKLAMA

Pataikydami 38 proc. tritaškių metimų (79 iš 208) lietuviai čempionate rikiavosi 7 vietoje. Turkijos krepšininkai šiame turnyre tritaškius realizavo 42,9 proc. taiklumu ir tai buvo geriausias rezultatas tarp visų rinktinių.

Šiek tiek prasčiau lietuviams pavyko išnaudoti savo potencialą atakuojant iš dviejų taškų zonos. Pagal dvitaškių pataikymą Lietuva užėmė 10 vietą – 52,4 proc. (188 iš 359). Taikliausiai dvitaškius mėtė JAV (56,7 proc.), Ispanijos (56,3 proc.) ir Serbijos (56,1 proc.) krepšininkai.

Gana neblogai lietuviai atrodė prie baudų metimo linijos – 8 rezultatas čempionate. Lietuviai pataikydavo 73,5 proc. baudų metimų (133 iš 181). Šiose pirmenybėse lietuviai puikiai kovojo dėl atšokusių kamuolių – 3 rezultatas čempionate (37,8 kamuolio per rungtynes). Geriau už mūsiškiai dėl atšokusių kamuolių grūmėsi tik JAV (41,7) ir Puerto Riko (40,4) rinktinės.

Lietuvos rinktinė buvo tik 11 čempionate pagal rezultatyvius perdavimus – 14,4 per rungtynes. Pagal perimtus kamuolius mūsiškiai užėmė tik 21 vietą su 5,7 perimtų kamuolių vidurkiu. Pagal klaidų skaičių per rungtynes Lietuva šįkart nebuvo tarp „lyderių“. Darydami po 13,1 klaidos per rungtynes lietuviai užėmė 14 vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų