REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ruošiasi didžiausiam iššūkiui kontrolinių rungtynių cikle – dvejoms rungtynėms su viena artėjančio pasaulio čempionato favoričių Serbijos rinktine. Tokia ji laikoma neatsitiktinai – į priekį ją temps būrys žvaigždžių, o pirmoje eilėje stovės centras, lyginamas su Arvydu Saboniu.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ruošiasi didžiausiam iššūkiui kontrolinių rungtynių cikle – dvejoms rungtynėms su viena artėjančio pasaulio čempionato favoričių Serbijos rinktine. Tokia ji laikoma neatsitiktinai – į priekį ją temps būrys žvaigždžių, o pirmoje eilėje stovės centras, lyginamas su Arvydu Saboniu.

REKLAMA

Dainiaus Adomaičio auklėtiniai su Serbija kausis rugpjūčio 10 d. Belgrade, o po dviejų dienų lauks atsakomasis susitikimas Kaune.

Šį mačą, kaip ir visas kitas kontrolines rungtynes bei artėjantį pasaulio čempionatą tiesiogiai galėsite stebėti portale tv3.lt!

Pasirengimo cikle Lietuva jau sužaidė su Ispanija (70:78) ir Suomija (80:60). Vis tik mūšis su serbais turėtų tapti rimčiausiu išbandymu per visą pasiruošimą.

Liepos pradžioje Serbija paskelbė išplėstinį 18 žaidėjų kandidatų sąrašą, kuris dabar yra kiek sutrumpėjęs. Čempionate nežais po traumų dar neatsigavęs Milanas Mačvanas ir į avariją patekęs Ogjenas Kuzmičius. Tai du žaidėjai, kurie praverstų daugeliui rinktinių, bet Serbija net neturėtų pajusti jų netekties.

REKLAMA
REKLAMA

Nikola Jokičius, Nemanja Bjelica, Bogdanas Bogdanovičius, Bobanas Marjanovičius, Milošas Teodosičius, Marko Guduričius, buvęs žalgirietis Vasilje Micičius – tokios pavardės puošia kandidatų sąrašą.

REKLAMA

Serbija pasaulio čempionate Kinijoje varžysis D grupėje, kurioje išbandys savo jėgas su Italijos, Filipinų ir Angolos rinktinėmis. Serbams tai turėtų tapti apšilimu prieš lemiamas kovas dėl titulo.

Tv3.lt kviečia susipažinti su serbais ir jų lyderiu N. Jokičiumi, kuris dar prieš penkerius metus nebuvo panašus į profesionalų krepšininką.

Visas Serbijos rinktinės kandidatų sąrašas: Milošas Teodosičius, Stefanas Jovičius, Vasilije Micičius, Bogdanas Bogdanovičius, Draganas Milosavljevičius, Marko Guduričius, Vladimiras Lučičius, Marko Simonovičius, Nemanja Bjelica, Stefanas Birčevičius, Nikola Jokičius, Miroslavas Raduljica, Nikola Milutinovas, Bobanas Marjanovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Legendos liaupsės

„Su tokiais vyrukais kaip Bogdanovičius, Bjelica, Teodosičius, Jokičius ir visais likusiais tikrai galima nukeliauti labai toli ir kažką parsivežti iš čempionato. Ši komanda yra viena geriausių pasaulyje ir tikrai puikiai pasirodys pasaulio čempionate“, – savo šalies rinktine pasitiki legendinis Peja Stojakovičius.

Jis žino, ką reiškia triumfuoti pasaulio čempionate – su tuometine Jugoslavijos rinktine P. Stojakovičius triumfavo 2002 m. pirmenybėse JAV. Snaiperis tada rinko po 18,8 taško.

Ką reiškia pergalių skonis žino ir dabartinė serbų karta. Tiesa, ji kol kas klumpa visuose finaluose – 2014 m. pasaulio čempionato, 2016 m. olimpinių žaidynių ir po metų vykusio Europos čempionato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man labai patinka šios rinktinės talentas ir atmosfera. Jie turi visas priežastis tam, kad būtų itin ambicingi, ypač po to, ką padarė pastaraisiais metais“, – įsitikinęs P. Stojakovičius.

Tiesa, dabar jau 42-ejų P. Stojakovičius puikiai supranta, kad konkurencija bus milžiniška. Tarp pagrindinių konkurenčių jis mato ir Lietuvą.

„Bus labai įdomu. Labai daug komandų gali pasiekti viršutines pozicijas ir kautis dėl medalių ir titulo. Prancūzija, Kanada, Lietuva, Australija ar Ispanija. Visos jos gali kautis dėl medalių“, – svarstė „Peja“.

Vis tik serbų pasitikėjimą ypač didina dvi pavardės.

Pramiegojo istorinį momentą

Gimtajame Somboro mieste Serbijoje, kai jam buvo keturiolika metų, N. Jokičius dar dalyvavo žirgų lenktynėse ir negalvojo apie svaiginančią karjerą su oranžiniu kamuoliu. Netrukus apkūnus vaikinas suprato, kad krepšinis gali tapti meile ir pragyvenimo šaltiniu. Į žaidimą rimčiau žvelgti jis pradėjo būdamas šešiolikos.

REKLAMA

Palikęs tėvų namus N. Jokičius persikėlė į Belgrado „Mega Basket“ talentų kalvę. Vėliau viskas vyko žaibo greičiu.

2014 metų vasarą Denverio „Nuggets“ nusprendė rizikuoti ir 41-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje pasikvietė tada dar 19-metį, fiziškai silpną ir nieko neįrodžiusį centrą.

„Galvojome apie tai, kiek tokių kaip jis praleidome biržų metu. Marcas Gasolis taip pat neatrodė kaip Adonis (graikų mitologijos veikėjas, vyriškojo grožio simbolis, – aut. past.), kai buvo pasirinktas antrajame raunde, bet tapo puikiu žaidėju. Viskas susidėjo ir tiesiog matėme, kad jis moka nuostabiai perduoti kamuolį ir turi pojūtį žaidimui“, – apie rizikingą šaukimą yra sakęs „Nuggets“ krepšinio operacijų prezidentas Timas Connelly.

REKLAMA

Šį istorinį karjeros momentą N. Jokičius… pramiegojo.

„Kai „Nuggets“ mane pasirinko aš miegojau. Man paskambino švenčiantis ir šampaną atidarinėjantis brolis. Atsiliepiau, bet neklausiau, ką jis sako. Tik pasakiau: „žmogau, aš miegu“. Tada padėjau telefoną ir naujienas sužinojau ryte“, – kvatojo 24-erių serbas.

Dar metus N. Jokičius liko žaisti Europoje, tapo Adrijos lygos naudingiausiu žaidėju (MVP) ir buvo beveik sudaręs milžinišką sutartį su „Barcelona“. Bet prieš katalonų skautus sužaidė tragiškas rungtynes ir kalbos nutrūko.

„Galbūt tai buvo ženklas, kad Europos krepšinis nėra tinkamiausias man“, – po kurio laiko pripažins pats N. Jokičius, 2015 metais atvykęs į „Nuggets“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džokeris, pribloškęs Karnišovą

Netrukus Denveryje N. Jokičiui prilipo „Džokerio“ pravardė. Ne vien todėl, kad kai kuriems komandos draugams buvo sunku ištarti serbo pavardę, bet ir dėl nuolatinės šypsenos veide ir pomėgio juokauti. Tai iš karto priminė Džokerį iš „Betmeno“ filmų franšizės.

Nors tada jis jau rodė, kad turi neeilinių gabumų, dar reikėjo nueiti ilgą kelią.

N. Jokičius vaikystėje, o vėliau ir paauglystėje, turėjo rimtų problemų dėl antsvorio. Per dieną centras išgerdavo tris litrus gazuotų gėrimų ir nuolat kimšo viską, kas turėjo cukraus.

„Gerdavau vieną taurę po kitos ir negalėdavau sustoti“, – tvirtino N. Jokičius.

Paskutinę gazuoto gėrimo skardinę serbas išgėrė pirmą kartą skrisdamas lėktuvu į Denverį.

Tai nebuvo vienintelės problemos – būdamas 17-os N. Jokičius negalėjo padaryti nė vieno atsispaudimo, o pirmos treniruotės metu Denveryje „lentos“ (angl. „plank“, – aut. past.) pratimo nesugebėjo išlaikyti ilgiau 20 sekundžių.

REKLAMA

„Nuggets“ iš karto pradėjo darbą su N. Jokičiumi, kad šio kūnas pasikeistų, bet netrukus ir vėl buvo nustebinti.

Po pirmos vakarienės su klubo vadovais jis paklausė ar kas nors norės milžiniškos ledų porcijos, kurią užsisakė. Kai visi atsisakė, N. Jokičius vienas įveikė ją.

„Tada mintyse pagalvojau: „ar tu juokauji“? Supratau, kad jis turės daug ką pakeisti“, – vakarienę yra prisiminęs Artūras Karnišovas, kuris „Nuggets“ ekipoje užima generalinio vadybininko pareigas.

Nors ir dabar N. Jokičius nelaikomas pačiu atletiškiausiu žaidėju, serbas gali tik pasijuokti iš to.

„Linksma, nes tai, ką kalba žmonės, kartais yra teisinga, bet aš vis tiek žaidžiu NBA. Aš nesu geros sportinės formos, bet kažkaip sužaidžiu 80 NBA rungtynių“, – juokiasi jis.

REKLAMA

Lygina su Saboniu

Prabėgus ketveriems metams nuo minėtos vakarienės A. Karnišovas apie N. Jokičių jau gali kalbėti visai kitaip. Tai jau ne tas 19-metis, turėjęs mitybos ir fizinių problemų, o NBA žvaigždė, praėjusį sezoną išrinkta į pirmąjį simbolinį geriausių žaidėjų penketą.

20,1 taško, 10,8 atkovoto kamuolio ir 7,3 rezultatyvaus perdavimo. Tokie vidurkiai puošia N. Jokičiaus pavardę.

Dėl neįtikėtinų perdavimų, aikštės matymo ir universalumo serbas dažnai lyginamas su A. Saboniu.

Štai buvęs NBA čempionas ir ESPN analitikas Chauncey Billupsas palyginęs šiuos du centrus pasakė, kad stebėdami N. Jokičių galime numanyti, kaip A. Sabonis būtų atrodęs NBA, jeigu būtų atvykęs jaunas ir prieš visas traumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Karnišovo manymu N. Jokičius kai kuriais aspektais jau yra geresnis už Lietuvos legendą – pavyzdžiui įžaidėjo įgūdžiais ir aikštės matymu.

„Žmonės vis prašo tai palyginti. Mano manymu, Jokičius šį sugebėjimą perkėlė į naują lygį. Jis atkovoja kamuolį, persivaro jį ir pradeda mūsų puolimą. Kiek dar NBA ekipų turi vidurio puolėją, kuris likus porai minučių iki rungtynių pabaigos gali persivaryti kamuolį per aikštę?“, – atsakydamas retoriškai klausė A. Karnišovas.

Apie įžaidėjo sugebėjimus serbas yra juokavęs: „Taip, aš įžaidėjas. Tik storas“.

Nors N. Jokičiui dar tik 24-eri, jis jau yra atlikęs daugiausiai trigubų dublių tarp užsieniečių per visą NBA istoriją.

REKLAMA

Tokį fenomeną paaiškinti sunku.

„Jeigu paklausi garsių dailininkų, kaip jiems tai pavyksta, jie neturi atsakymo. Tas pats ir su Nikola – jam sunku paaiškinti tai, ką daro. Tiesiog daro ir jam tai pavyksta“, – pečiais traukia A. Karnišovas.

Ne vienintelė žvaigždė

Antroji pavardė, kuri Serbiją verčia laukti 2002-ųjų metų triumfo pakartojimo – B. Bogdanovičiaus.

Jeigu N. Jokičius komandą geresne paverčia įvairiais būdais, tai 26-erių Sakramento „Kings“ atakuojantis gynėjas yra tikra taškų mašina.

Antrajame sezone NBA gynėjas rinko po 14,1 taško (36 proc. trit.), o prieš dvejus metus vykusiame Europos čempionate fiksavo 20,4 taško vidurkius.

REKLAMA

Jis vyrų rinktinės marškinėlius apsivilko dar 2013 metais ir šios garbės niekad neatsisako.

„Kai augi tu nuolat girdi, kad geriausi žaidėjai žaidžia Serbijos rinktinėje. Kaip jie atstovaudavo šalį buvo nuostabu. Tai motyvuodavo mus. Dabar nepakartojama jausti, kad aš galiu motyvuoti vaikus mokyklose“, – teigia gynėjas.

B. Bogdanovičius ir N. Jokičius bus Serbijos rinktinės ašis, bet nereikėtų nuvertinti to, ką duos kiti žaidėjai.

Milžinas B. Marjanovičius per trumpą atkarpą gali padaryti milžinišką įtaką, buvęs žalgirietis V. Micičius artėja prie NBA slenksčio, M. Teodosičius pusmetį buvo be komandos ir ruošėsi pirmenybėms, o N. Bjelica turėjo dar vieną solidų sezoną už Atlanto ir aikštėje gali daryti viską.

Pridėkime likusius narius ir serbų kovotojų charakterį – tampa akivaizdu, kodėl jų šansai pasaulio čempionate Kinijoje vertinami geriausiai po amerikiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų