REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš ketverius metus, debiutuodamas Lietuvos krepšinio rinktinėje Domantas Sabonis buvo dar kuklus studentas, kuris pratinosi prie aplinkos bei vyrų krepšinio. Prabėgus ketveriems metams jis išliko toks pat kuklus, ramus, bet savo CV įsirašęs du galingus sezonus NBA lygoje, kurie iš karto paišo būsimo nacionalinės komandos lyderio vaidmenį artėjančiame pasaulio čempionate Kinijoje.

Prieš ketverius metus, debiutuodamas Lietuvos krepšinio rinktinėje Domantas Sabonis buvo dar kuklus studentas, kuris pratinosi prie aplinkos bei vyrų krepšinio. Prabėgus ketveriems metams jis išliko toks pat kuklus, ramus, bet savo CV įsirašęs du galingus sezonus NBA lygoje, kurie iš karto paišo būsimo nacionalinės komandos lyderio vaidmenį artėjančiame pasaulio čempionate Kinijoje.

REKLAMA

Domantas, kartu su kitais kandidatais į galutinį rinktinės dvyliktuką, sekmadienį ryte klausėsi paskutinių skauto Beno Matkevičiaus ir Dainiaus Adomaičio nurodymų, kai netrukus aikštės viduryje treneris pranešė, kurie žaidėjai praleis antrąsias kontrolines rungtynes su Suomija.

Jonas Valančiūnas buvo vis dar tarp tų, kurie liks ant suolo, bet D. Sabonis išgirdo, kad jam jau teks žengti į aikštę. Būtent šie du aukštaūgiai Kinijoje ir turėtų tapti smogiamąja lietuvių jėga.

REKLAMA
REKLAMA

„Laukiame, kada JV grįš, o pirmose rungtynėse visada nori gerai sužaisti“, – prieš artėjančias rungtynes portalui tv3.lt sakė D. Sabonis.

Lietuvos ir Suomijos rungtynes, kaip ir visas likusias kontrolines rungtynes bei pasaulio čempionatą stebėkite tiesiogiai portale tv3.lt! Taip pat dvikovą tiesiogiai transliuos TV3 ir TVPlay Sports kanalai.

REKLAMA

Ši vasara 23-ejų krepšininkui trumpoje karjeroje išskirtinė – jis buvo išrinktas antru geriausiu šeštuoju NBA žaidėju, vėliau teko daug dirbti individualiai, tam, kad Indianos „Pacers“ klubui pavyktų planuojamas eksperimentas. Kartu lietuvis laukia žinių dėl ateities bei galimos naujos sutarties. Tuo metu rinktinėje Domanto laukiama kaip būsimo lyderio.

Tiek ir dar daugiau nutiko per ketverius metus, kurių metu D. Sabonis augo kaip asmenybė ir žaidėjas, praėjusį sezoną NBA per 25 minutes aikštėje fiksavęs 14,1 taško, 9,3 atkovoto kamuolio ir 2,9 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

REKLAMA
REKLAMA

Mėgiamu amerikiečių skaičiavimu, jeigu D. Sabonio statistiką skaičiuotume per 36 žaidimo minutes, tokius vidurkius per NBA istoriją yra fiksavę tik tokios legendos kaip Kareemas Abdul-Jabbaras ir Elginas Bayloras.

Tokie įspūdingi duomenys įstūmė „Pacers“ į sunkią, bet malonią padėtį. Vis mažėjant NBA komandų penketų ūgio vidurkiams, Indianos ekipa turi du itin talentingus centrus – D. Sabonį ir vienmetį amerikietį Mylesą Turnerį.

Pastarasis jau ilgam ir brangiai susiejo ateitį su ekipa, o D. Sabonio sutartis baigiasi kitą vasarą. Tad „Pacers“ privalo nuspręsti – ar pratęsti sutartį su lietuviu ir turėti du brangius centrus sudėtyje ar ieškoti kitos išeities.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol JAV žiniasklaida siūlė tiesiog iškeisti vieną iš žaidėjų, „Pacers“ žengė netikėtą žingsnį – planuoja abu 211 cm ūgio krepšininkus mesti į starto penketą. Lietuvis tokiu atveju užims ketvirtąją (sunkiojo krašto puolėjo, – aut. past.) poziciją, nors pastaraisiais sezonais žaidė centru.

Galima sakyti, kad tai bus lūžio metas „Pacers“ komandoje – arba šis dviejų aukštaūgių starto penkete „projektas“ pavyks arba klubui teks priimti nelengvus sprendimus.

Apie darbingą vasarą, „Pacers“ eksperimentą ir žaidimą rinktinėje – išskirtinis tv3.lt pokalbis su D. Saboniu.

– Prieš atvykstant į rinktinę daug sportavote Los Andžele, vėliau ir Lietuvoje su „Pacers“ treneriais. Ar šią vasarą Indianos klubas akcentavo, ką reikėtų pagerinti labiausiai, žinant, kad numatė jums žaidimą ketvirtoje pozicijoje?, – tv3.lt paklausė D. Sabonio.

REKLAMA

– Daugiausiai metimą ir gynybą. Jeigu noriu žaisti ketvirtu numeriu, tai turėsiu dengti mažesnius „didelius“. Tai pagrindiniai dalykai, bet reikia dirbti ties viskuo, viską gerinti, kad viskas būtų šimtu procentų.

– Kaip manai pavyko įgyvendinti tuos keltus tikslus?

– Gerai. Svarbiausia atvažiuoti į rinktinę geroje sportinėje formoje. Man patinka būti fiziškai pasirengusiam. Man patinka atvykti „formoje“, esu toks žmogus, patinka sportuoti, atsikelti anksti ir eiti žaisti krepšinį. Toks ir planas buvo vasarą.

– Kaip atrodė tos vasaros sporto dienos?

– Visada ryte eidavau į štanginę ar į pliažą bėgti, priklauso, kokia treniruotė, o vakare jau krepšinis.

REKLAMA

– Kaip pats jaučiatės būdamas aikštėje kartu su M. Turneriu?

– Mes gerai jaučiamės. Kuo daugiau žaisime kartu, kuo daugiau mums leis įsižaisti, tuo geriau viskas gausis. Pirmais metais gaudavome po minutę ar dvi, tai sunku priprasti, kad išeitų kažkas gero. Nėra praktikos, tai niekas neišeis. Praėjusiais metais daugiau gavome žaisti, buvo vienos rungtynės geriau pavyksta, kitos blogiau. Bet jeigu gausime tą šansą ir visą sezoną leis kartu žaisti, manau, kad bus labai gerai komandai.

– Asmeniškai jums nėra skirtumo žaisti ketvirtoje ar penktoje pozicijoje?

– Ne, nes pas mus nėra pozicijų. Gynyboje būsiu ketvirtu, o puolime daugiausiai penktu. Aš savo darbą darysiu, kai reikės gintis prieš mažesnius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– JAV žiniasklaidoje daug buvo kalbama, kad „Pacers“ turėtų iškeisti jus arba M. Turnerį. Ar pats apie tai pagalvojate, kiek tos mintys apie galimus mainus lenda į galvą?

– Interneto net nereikia skaityti. Mes esame komandoje, mes kalbamės su GM (komandos vadovas – aut. past.), mes žinome, ką jis sako (juokiasi, – aut. past.). Tėvams irgi sakau „nieko neskaitykite, aš pats viską žinau, man sako, tai net nepergyvenkit“.

– Jūsų sezono statistika buvo tokia, kokią per istoriją yra fiksavę vos keletas žaidėjų. Jaučiatės išaugęs atsarginio NBA žaidėjo vaidmenį?

– Aišku, kaip žaidėjas visą laiką nori būti geresnis, kiekvienais metais nori daugiau, aš taip pat. Po sezono jiems („Pacers“ atstovams, – aut. past.) pasakiau, kad noriu turėti didesnį vaidmenį. Jie bandys daryti ką gali, o jeigu ne, pažiūrėsime, kas bus.

REKLAMA

– Vasarą palaikote santykius su Turneriu, kuris dirba JAV rinktinės stovykloje, traumą besigydančiu Victoru Oladipo ar kitais?

– Visą laiką kalbamės, skambinamės per „Face Time“. Dalase buvau pas Mylesą, pas Victorą atskridau į Majamį. Visą laiką su jais kalbamės.

– Vasarą „Pacers“ paliko daug žaidėjų, atvyko naujokų. Kaip vertinate klubo pokyčius?

– Gaila, daug draugų praradome, Bogdanovičių ir kitus komandžiokus. Bet šiais laikais taip yra, kiekvienais metais gali turėti naują komandą. Manau, kad visi nauji yra labai geri ir turėsime labai gerą komandą, reikės tik susižaisti.

– Kalbant apie rinktinę taip pat teks žaisti šalia centro – J. Valančiūno. Jau turėjote asmeninių pratybų kartu, komandinių. Kaip jaučiatės kartu aikštėje?

REKLAMA

– Mes gerai jaučiamės, kiekvieną vasarą kalbamės, jog norime gerai sužaisti, kad rinktinė laimėtų. Svarbiausia, kad pergalių būtų. Praėjusią vasarą visai neblogai išėjo. Aišku, šią vasarą bus geresni varžovai, turėsime dirbti ir dabar ties tuo ir dirbame.

– Situacija su J. Valančiūnu panaši į situaciją su M. Turneriu?

– Labai panaši. Turėsiu gintis mažesnius, o puolime bandysime išnaudoti tą pranašumą.

– Rinktinėje buvote prieš metus, kiek spėjote pasiilgti atmosferos ir visų vyrukų?

– Aišku pasiilgau, kiekvieną vasarą nori atvažiuoti ir žaisti už rinktinę. Pagaliau šią vasarą galima ramiai žaisti ir kaifuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų