REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvi kelio kryžminių raiščių traumas išgyvenęs Žygimantas Janavičius įrodinėja, kad buvo nurašytas anksčiau laiko.

Dvi kelio kryžminių raiščių traumas išgyvenęs Žygimantas Janavičius įrodinėja, kad buvo nurašytas anksčiau laiko.

REKLAMA

Praėjusiais metais pirmą kartą legionieriaus marškinėlius išbandęs 30-metis krepšininkas žaidė gerą sezoną Vokietijos Braunšveigo „Lowen“ ekipoje.

Lietuvis buvo patenkintas savo pirmuoju sezonu užsienyje, tačiau galiausiai viską sujaukė antrą kartą karjeroje plyšę kelio kryžminiai raiščiai.

„Ta diagnozė stipriai kerta per galvą. Visų pirma turi išgyventi operaciją, o tada laukia ilgas ir labai svarbus reabilitacijos procesas, kuriame tenka dažnai kartoti ne pačius įdomiausius, tačiau labai veiksmingus pratimus“, – dukart gyvenime savo kailiu pajaustą patirtį prisimena įžaidėjas.

Šarūno Jasikevičiaus įpėdiniu vadintas krepšininkas pirmą kartą skaudžią diagnozę dėl plyšusių kelio kryžminių išgirdo dar 2012-ųjų metų pabaigoje, kai gynė „Prienų“ klubo garbę.

REKLAMA
REKLAMA

Simboliška, kad praėjus septyneriems metams būtent šioje komandoje Žygis pakilo į antrą „prisikėlimą“, sužavėjusį Lietuvos krepšinio ekspertus ir sirgalius.

REKLAMA

Sausio 5-ąją dieną 192 cm ūgio įžaidėjas pirmą kartą po nelemtos traumos žengė ant parketo oficialiose rungtynėse ir nenuvylė.

Tada 28-ias minutes aikštelėje praleidęs alytiškis į savo buvusios ekipos Panevėžio „Lietkabelio“ krepšį įmetė 6 taškus ir atliko net 10 rezultatyvių perdavimų.

Pastarąjį rodiklį (10 rez.perd. – aut. past.) per likusią sezono dalį įžaidėjas pakartojo dar du kartus, bei šiemet buvo trečias geriausias lygos žaidėjas pagal atliekamus rezultatyvius perdavimus ekipos draugams.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgai netruko ir Ž. Janavičius perėmė pagrindinio Prienų „Skycop“ įžaidėjo pareigas iš Ovidijaus Varanausko, kurio karjera neužilgo pakrypo į Lenkiją.

Geriausias savo sezono rungtynes Žygis sužaidė ne prieš bet ką kitą, o Kauno „Žalgirį“.

Balandžio 30-ąją dieną vykusiame mače „Skycop“ atakų generolas per 30 minučių pelnė 20 taškų (4/4 dvit., 2/5 trit., 6/6 baud.), atliko 10 rezultatyvių perdavimų ir surinko 31 naudingumo balą.

Krepšininkas ne kartą šiame sezone nustebino ir pakankamai dažnai pataikytais tritaškiais, kas anksčiau toli gražu nebuvo jo varomasis arkliukas.

Dvitaškius 64,4% taiklumu realizavęs alytiškis įsigudrino patekti į šio nuotolio taikliausių lygos metikų šešetuką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis apskritai yra vienintelis įžaidėjas lygoje, kuriam šiame sezone pavyko pakliūti į geriausiai dvitaškius metusių krepšininkų dvidešimtuką.

Nors Prienų klube šiemet tikrai netrūko žaidėjų galinčių pelnyti taškus, būtent šis kairiarankis žaidėjas tapo rezultatyviausiu „Skycop“ žaidėju, vidutiniškai rinkdamas po 13,7 taško.

REKLAMA

LKL lygoje – tai penktas geriausias rezultatas.

Per paskutines aštuonerias rungtynes Ž. Janavičius 20-ies taškų ribą pasiekė net keturis kartus ir daugeliui kiek netikėtai tapo statistiškai geriausiu ekipos žaidėjui ne tik pagal rezultatyvius perdavimus, tačiau ir renkamus taškus.

REKLAMA

Kokios tokio stebuklingo atgimimo priežastys?

Pats žaidėjas teigia, kad reabilitacijos metu spėjo pajusti ir kitokio gyvenimo skonį, kai krepšinis bent trumpam buvo išstumtas iš pirmosios vietos.

Be to, įžaidėjas prisipažino grįždamas į Prienų klubą nejautęs jokio spaudimo.

Vargu, ar net didžiausias optimistas iškart po traumos galėjo tikėtis tokio puikaus sezono, kurį Žygis vadina geriausiu savo karjeroje.

Atsiskleisti „Skycop“ ekipoje jam padėjo ir gerai pažįstama aplinka – su daugeliu Prienų komandos žaidėjų jis buvo rungtyniavęs anksčiau, įžaidėjas taip pat jau žinojo, ką reiškia žaisti Virginijaus Šeškaus treniruojamame klube.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie geriausią karjeros sezoną kalba ir skaičiai.

30-metis kurį laiką netgi buvo naudingiausias visos lygos krepšininkas, tačiau galiausiai šioje statistikos grafoje liko ketvirtas.

Vidutiniškai 16,4 naudingumo balo rinkęs įžaidėjas vos 0,1 balo nusileido naudingiausiu LKL sezono krepšininku pripažintam Utenos „Juventus“ lyderiui Martinui Gebenui.

REKLAMA

Kaip juokauja pirmasis sportininko treneris Sigitas Krukis, Žygiui iki MVP titulo pritrūko tik kito specialisto auklėtinio Vaido Čepukaičio didesnės pagalbos.

Alytuje gimęs 207 cm ūgio krepšininkas sezono starte buvo pagrindinis „Juventus“ klubo vidurio puolėjas, tačiau vėliau konkurencinėje kovoje nesugebėjo prilygti M. Gebenui.

„Šiek tiek gaila dėl Vaido. Tikėjausi, kad jam šis sezonas klostysis kur kas geriau, nes jis atvyko į komandą, kurioje jau buvo žaidęs anksčiau ir sėkmingai įrodęs savo vertę.

Kad ir kaip bebūtų, beveik neabejoju, kad Vaidas ir kitame sezone panorėjęs ras vietą kažkurioje iš LKL ekipų. Tokio tipo žaidėjų Lietuvoje nėra daug, o Vaidas tikrai atitinka LKL čempionato lygį, todėl viskas su juo bus gerai“, – sakė S. Krukis.

REKLAMA

Jis ir Žygimantas Janavičius – kartu nuo pat krepšininko karjeros pradžios, kai 58-erių specialistas prieš daugiau nei 20 metų dalijo pirmuosius krepšinio pradžiamokslio patarimus būsimam Lietuvos rinktinės nariui.

Vienas garsiausių mūsų šalies vaikų krepšinio trenerių neslepia, kad jį patį nustebino toks įspūdingas Žygimanto atgimimas.

„Būsiu atviras – pats likau nustebintas, kaip galingai Žygis sugrįžo ant parketo po tikrai labai sunkios traumos. To tikrai nesitikėjau. Tai įrodo, kad žmogus turi tvirtą charakterį ir vis dar jaučia alkį krepšiniui.

Reikia tikėtis, kad šis sezonas bus geras impulsas ateičiai. Su Žygiu nuolatos palaikome ryšį, jis yra labai patenkintas savo sezonu Prienuose ir yra pasiruošęs kilti aukščiau. To jam ir linkiu“, – akcentavo S. Krukis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kas laukia ateityje?

Praktiškai nėra abejonių, kad Prienuose Žygimanto Janavičiaus kitą sezoną tikrai nepamatysime.

Portalo tv3.lt žiniomis krepšininkas artėjančią vasarą pirmiausiai svarstys pasiūlymus iš užsienio klubų, kurie jam gali pasiūlyti geresnes finansines sąlygas nei LKL ekipos.

Jeigu ne Vokietijoje patirta skaudi trauma, šiame LKL čempionate įžaidėjo veikiausiai būtume taip ir neišvydę, tačiau laikas praleistas Prienuose buvo gyvybiškai svarbus pačiam krepšininkui, leidęs gerokai pasikelti savo akcijas.

Anksčiau tv3.lt publikuotame straipsnyje, krepšinio agentas Marius Rutkauskas taip pat neabejojo Žygio galimybėmis pratęsti karjerą užsienyje.

REKLAMA

„Ž. Janavičius tikrai įspūdingai atrodo po tokios traumos. Sunku patikėti, kad jis taip gerai žaidžia. Žygis visada mokėjo žaisti, bet dabar tą daro su milžinišku pasitikėjimu, meta tritaškius, įspūdingai tikrai žaidžia.

Jis viską daro – ginasi, puola, pasuoja. Įsivaizduoju, kad jis išvažiuos į užsienį. Susidomėjimas turėtų būti ir Lietuvoje. Pavyzdžiui „Neptūnas“ jį turėtų imti iš karto, be jokių klausimų“, – teigė krepšinio pasaulio žmogus.

Galima net neabejoti, kad apie galimą Žygio kandidatūrą galvoja ir Lietuvos rinktinės sudėtį artėjančiam pasaulio krepšinio čempionatui buriantis Dainius Adomaitis.

Specialistas jau suteikė įžaidėjui progą užsivilkti rinktinės marškinėlius praėjus vos mėnesiui po sugrįžimo ant parketo, kai vasario mėnesį lietuviai užbaigė kovas planetos pirmenybių atrankos varžybose.

Tada D. Adomaitis liko sužavėtas, kaip greitai Ž. Janavičiui pavyko atsistatyti.

Tuo žavisi ir likęs Lietuvos krepšinio pasaulis.

Žygis dar kartą stiebiasi savo karjeros aukštumų link ir belieka tikėtis, kad šįkart jam kelio nebeužtvers sunkios traumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų