REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose kova vyks ne tik tarp partijų sąrašų, bet ir tarp asmenybių vienmandatėse apygardose. Regionuose kovos ir vietiniams puikiai pažįstami politikai, ir iš Vilniaus atsiųstos žinomos politikos žvaigždės. Didžiulę intrigą žada ir naujai įkurta Pasaulio lietuvių apygarda.

Spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose kova vyks ne tik tarp partijų sąrašų, bet ir tarp asmenybių vienmandatėse apygardose. Regionuose kovos ir vietiniams puikiai pažįstami politikai, ir iš Vilniaus atsiųstos žinomos politikos žvaigždės. Didžiulę intrigą žada ir naujai įkurta Pasaulio lietuvių apygarda.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt prieš Seimo rinkimus apžvelgia kandidatus, didžiausias intrigas ir galimus netikėtumus vienmandatėse rinkimų apygardose. Šį kartą – regionų vienmandačių ir Pasaulio lietuvių apygardos apžvalga.

Gerai apgalvota socialdemokratų strategija

Utenos apygardoje kovos Seimo narys, Kartų solidarumo sąjungos-Santalkos Lietuvai kandidatas Juozas Imbrasas, valstiečių kandidatas, buvęs vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, Seimo narys, konservatorius Edmundas Pupinis. Iš viso apygardoje – 12 kandidatų.

G. Palucką, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas, politologas Bernaras Ivanovas laiko Utenos apygardos lyderiu. Ir tokią situaciją, anot politologo, socialdemokratai gerai apgalvojo iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis, man atrodo, tiesiog pasiima lengvesnę poziciją. Dažnai taip būna. Juk jis eina ir pagal sąrašą, ir pagal vienmandatę. G. Palucko socialdemokratai strategiškai pasidėliojo vienmandates. Nėra joks atsitiktinumas, kad ryškesni lyderiai kartais neturi konkurentų. Tai kaip ir išskaičiavimas“, – sakė B. Ivanovas.

REKLAMA

Didžiausias konkurentas – Jonas Pinskus

Molėtų-Širvintų apygardoje, kur kausis 11 kandidatų, susitinka ir Seimo nariai darbietis Petras Čimbaras, socialdemokratas Algirdas Sysas, valstietė Agnė Širinskienė, buvęs Seimo narys, darbieties Jonas Pinskus.

Molėtų-Širvintų apygardoje netikėtai besirungiantys A. Sysas ir A. Širinskienė abu pripažįsta, kad didžiausias jų konkurentas pirmajame rinkimų ture veikiausiai bus J. Pinskus. Tiesa, jis, anot Seimo narių, nebus vienintelis stiprus konkurentas.

„Stiprių kandidatų yra. Ir ponas Pinskus, kuris turi administracinius resursus su savo žmona apygardoje. Yra ir kolega Sysas, kuris pakankamai žinomas Lietuvoje. Tai, manau, tiesiog rinkėjų valia bus dėl antrojo turo“, – tv3.lt kalbėjo A. Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai sunku pasakyti, nes P. Čimbaras yra rinktas praeitoje kadencijoje, kaip Seimo narys, ir jau antrą kartą išrinktas – jau aštuoneri metai. Tai Molėtuose jis turi didelį palaikymą. Na, o Širvintos, mes žinome, kad čia išskirtinis rajonas, čia yra Pinskų tėvonija. Tai, aišku, bus daroma viskas, nes ponia Živilė (Pinskuvienė – aut. past.) vedžioja Joną už rankos ir į Molėtus parodyti. Tai, aišku, daugiausiai šansų Pinskus turi Širvintose“, – tv3.lt sakė A. Sysas.

Nėra abejonės, kad Širvintos – Pinskų kraštas. Būtent dėl šios priežasties B. Ivanovas neabejoja, kad J. Pinskus antrajame ture jau turi garantuotą vietą. O štai jo konkurente, anot politologo, galėtų būti A. Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Širinskienė verta Pinskaus, nėra ir ko sakyti. Čia žmogus su atitinkama charizma. Bus įdomu, iš tikrųjų. Nes Pinskus turės administracinių resursų. Mes gi žinome, kad ten vietiniai tiki, jog Ž. Pinskuvienė jiems iš savo pinigų malkas perka žiemai ir pensijas moka. Čia būtų šioks toks siurprizas, jeigu rinkimai pasisuktų kita linkme. <...> Bet kokiu atveju, antras turas bus. Klausimas, su kuo. Greičiausiai su Širinskiene“, – kalbėjo B. Ivanovas.

Baškienė pozicijų neturėtų užleisti

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja, valstietė Rima Baškienė parlamente skaičiuoja jau ketvirtą kadenciją. Į Seimą politikė patekdavo per rinkimus vienmandatėje apygardoje ir dažnai būdavo bene vienintelė valstiečių atstovė parlamente.

REKLAMA

R. Baškienė savo kandidatūrą kelia Šiaulių krašto apygardoje, kur jos laukia dar 8 konkurentai, tarp jų – konservatorius Kęstutis Masiulis ir socialdarbietis Andrius Šedžius.

Nors šią kadenciją R. Baškienė buvo viena iš valdančiųjų, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) daktarė, politologė Ieva Petronytė-Urbonavičienė mano, kad tai nesutrukdys politikei ir vėl gauti daugiausiai Šiaulių rajono rinkėjų balsų.

„Ji nėra skandalų priešakyje, ji nemirga antraštėse, kaip pati skandalingiausia, pati nepatraukliausia valstiečių figūra. Vis tiek, pačiais kontraversiškiausiais išlieka Karbauskis, Skvernelis, jie daugiau susirenka myliu-nemyliu. Ji labiau pasirodo kaip tokia dirbanti, solidi politikė. Tokį savo įvaizdį išlaiko, todėl savo šansų apygardoje nepraranda. Tikimybė, kad ji būtų perrinkta, yra nemaža“, – prognozavo politologė.

REKLAMA

Graužinienė turi šansą

Deltuvos pietinėje apygardoje iš viso susitiks 11 kandidatų. Tarp jų – buvusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, kuri rinkimuose išsikėlė pati, Centro partijos-tautininkų kandidatas Kristupas Krivickas, kalbininkas, Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas Antanas Smetona ir Seimo narys, valstietis Juozas Varžgalys.

Nors, kaip teigia B. Ivanovas, L. Graužinienė neturi rimtesnio politinio palaikymo, ji turi šansą laimėti pirmąjį rinkimų turą Deltuvos pietinėje apygardoje, jei tinkamai žais jai duotomis kortomis.

„Ji galbūt turi šansą, nes gali iškelti, sakykim, aukos šūkį. Juk vienaip ar kitaip, ji, sakyčiau, tapo ankstesnės politikos, pono Sauliaus Skvernelio auka tam tikra prasme ir tą gali naudoti savo retorikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mūsų moterys, einančios į rinkimus, feminizmo temos beveik nenaudoja arba mes jos nepastebime. Nes paprastai moterys Europoje politikoje tą temą išnaudoja ir gerai daro. O Graužinienės atveju nepastebėta, kad tai būtų naudojama aktyviau. Gal manoma, kad rinkėjas į tai neatsilieps. Manau, kad šansą ji turi. Ar pavyks – klausimas. Viskas priklausys nuo to, kaip jai seksis bendrauti su rinkėjais“, – sakė B. Ivanovas.

Pasaulio lietuvių apygardoje – daug neaiškumų

Naujai sukurtoje Pasaulio lietuvių apygardoje, kur iš viso yra 10 kandidatų, kovos ir Seimo narė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Seimo narė, valstietė Rūta Miliūtė, buvęs krepšinio treneris, partijos Lietuva – visų pirmininkas Tomas Pačėsas ir užsienio reikalų ministras, socialdarbiečių kandidatas Linas Linkevičius.

REKLAMA

B. Ivanovas nėra linkęs sureikšminti naujai sukurtos Pasaulio Lietuvių apygardos. Jo teigimu, tai labiau simbolinė apygarda, kurioje rinkimų rezultatą itin sunku prognozuoti, nes neaišku, koks bus rinkėjų aktyvumas ir pasiskirstymas.

„Kas ten nulems, prognozuoti būtų dar sunkiau, nei bet kokiam Lietuvos regione. Su rinkėju aktyvumu neaišku – ar jis bus didelis, ar mažas. Jeigu kažkokiu pavidalu būtų elektroninis balsavimas, tada mes matytume kitą rezultatą, bet dabar pasakyti konkrečiai, kas ir kiek ateis, čia tiek kintamųjų, kad sudėtinga“, – svarstė B. Ivanovas.

Su kuo konkuruoja „Laisvė ir teisingumas“?

Kelmės-Šilalės apygardoje susikaus 12 kandidatų, tarp jų, net du partijų sąrašų vedliai – darbiečių sąraše pirmuoju numeriu įrašytas Vigilijus Jukna ir „Laisvės ir teisingumo“ vedlys Remigijus Žemaitaitis.

REKLAMA

Anksčiau egzistavusi partija „Tvarka ir teisingumas“ dėl rinkėjų balsų dažnai konkuruodavo su Darbo partija. Tačiau dabar prie tvarkiečių prisijungė ir liberalais save prisistačiusi Artūro Zuoko Laisvės sąjunga, ir Artūro Paulausko judėjimas.

I. Petronytė-Urbonavičienė mano, kad „Laisvė ir teisingumas“ turėtų pasiimti didžiąją dalį „Tvarkos ir teisingumo“ balsų, tad ir konkurencija su Darbo partijos kandidatais išliks aršiausia.

„Nepaisant to, kad turime Zuoko prisijungimą. Nemanau, kad „Laisvė ir teisingumas“ yra didelė grėsmė liberalams, tai didesnė grėsmė Darbo partijai“, – samprotavo politologė.

Pasak jos, „Laisvės ir teisingumo“ ir darbiečių kandidatų kalbėjimo maniera, programos pateikimas yra panašūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau yra ir toks Zuokui būdingas cinkelis, tokie netradiciniai sprendimai, jų visa komunikacija iš to autobusėlio, špagos, labiau nukreiptas į tokį labiau akibrokštus, humorą mėgstantį rinkėją. Iš kitos pusės, nemanau, kad darbiečiams tai būtų svetima“, – svarstė I. Petronytė-Urbonavičienė.

Merų pagalba padeda ne visada

Neretas atvejis, kai savivaldybės meras agituoja apygardos rinkėjus už jo atstovaujamos partijos atstovą. Kartais ir patys merai siekia Seimo nario mandato. Tokia situacija susiklostė Radviliškio-Tytuvėnų apygardoje, kurioje kandidatuoja ilgametis Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis.

Visgi B. Ivanovo nuomone, ne visada didelis mero populiarumas lemia, kad jo bendrapartietis gaus daug balsų.

REKLAMA

„Teoriškai atrodytų, kad taip, nes administraciniai resursai naudojami. Bet reikia asmenybių Lietuvoje. Yra įsisenėjusi praktika, kad laimi daugiausiai vis dėlto tie, kurie yra žinomi, matomi, ir nesvarbu, ar apie juos gerai, ar blogai kalbama. Žinomumas, matomumas nulemia. Gali būti meras socialdemokratas, bet, jeigu kandidatai nežinomi, tai jų greičiausiai ir neišrinks“, – tvirtino B. Ivanovas.

Politologo nuomone, Lietuvos rinkėjai nėra disciplinuoti, tad mero balsas nebūtinai gali lemti, už ką balsuos vietos gyventojas.

„Tam reikalingas pasitikėjimas. Lietuvoje nėra pasitikėjimo. Žmonės išrenka merus, regionų vadovus, žinomus asmenis, bet jais nepasitiki tiek, kad galėtų klausyti kiekvieno jų paliepimų ir prabalsuotų taip, kaip jie nori. Ta koreliacija, aš sakyčiau, nėra vis tik absoliuti Lietuvoje.

REKLAMA

Vienmandatės yra tas atvejis, kur iš tikrųjų labai daug neaiškumų, nes pas mus labai sunku prognozuoti būtent vienmandates. Ten neveikia partijų reitingai. Žinome, kad labai gerus reitingus rodančios partijos galiausiai per vienmandates nukenčia. Čia yra toks tamsus arkliukas“, – samprotavo B. Ivanovas.

Į nacionalinę politiką grįžę veteranai

Tarp kitų rinkimų intrigų galima išskirti Gargždų apygardą, kurioje susigrums 8 kandidatai, tarp jų ne vieno skandalo epicentre buvęs ilgametis parlamentaras Petras Gražulis ir praėjusių metų rudenį šioje apygardoje išrinkta konservatorė Rasa Petrauskienė.

Šilutėje rinkėjų simpatijų sieks 8 kandidatai, tarp jų į nacionalinę politiką grįžtantis socialdarbietis Zigmantas Balčytis bei Seimo narys, valstietis Alfredas Stasys Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Plungės-Rietavo apygardoje, kurioje dalyvaus 9 kandidatai, susitiks Lietuvos žaliųjų partija atstovaujantis Mečys Laurinkus ir dabartinio Seimo nariai – konservatorius Jurgis Razma, valstietis Andriejus Stančikas ir liberalas Jonas Varkalys.

Žemaitijos šiaurinėje apygardoje sėkmės sieks 8 kandidatai, tarp jų parlamentarai – valstietis Valius Ąžuolas ir konservatorius Emanuelis Zingeris.

Telšių rinkėjų simpatijų sieks Nepriklausomybės akto signatarė, buvusi europarlamentarė Laima Liucija Andrikienė, Seimo narys, darbietis Valentinas Bukauskas, parlamentarė, valstiečių paramą rinkimuose gavusi Rimantė Šalaševičiūtė. Iš viso apygardoje – 10 kandidatų.

Deltuvos šiaurinėje apygardoje Seimo nario mandato sieks 8 kandidatai, tarp jų – konservatorius Sergejus Jovaiša, valstietis Tomas Tomilinas ir buvęs Anykščių meras, socialdarbiečiams atstovaujantis Kęstutis Tubis.

Sėlos rytinės apygardos rinkėjų širdis pavergti mėgins 8 kandidatai, tarp jų Seimo narys, valstietis Jonas Jarutis, save išsikėlęs parlamentaras Raimundas Martinėlis bei Krikščionių sąjungai atstovaujantis Julius Panka.

Nemenčinės apygardoje, kur kovos 10 kandidatų, susitiks konservatorių kandidatas, Seimo narys Justas Džiugelis bei vidaus reikalų ministrė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos narė Rita Tamašunienė.

REKLAMA

Guoga mes iššūkį merei

Trakų-Vievio apygardoje, kur grumsis 10 kandidatų, susitiks Darbo partijos kandidatas, buvęs europarlamentaras Antanas Guoga bei Seimo narys, konservatorius Stasys Šedbaras, Liberalų sąjūdžio kandidatė ir Trakų rajono merė Edita Rudelienė.

Kaišiadorių-Elektrėnų apygardoje iš viso kovos 12 kandidatų. Tarp jų – Seimo narys, konservatorius Audronius Ažubalis, buvęs Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas, socialdarbiečių kandidatas Dainoras Bradauskas, Seimo narė, valstietė Laimutė Matkevičienė.

Raudondvario apygardoje kovos save išsikėlęs Seimo narys Mantas Adomėnas, Seimo narė, socialdemokratė Raminta Popovienė, Seimo pirmininkas, liberalų kandidatas Viktoras Pranckietis. Iš viso apygardoje – 9 kandidatai.

Butkevičius bandys atsiimti Vilkaviškį

Vilkaviškio apygardoje tarp 7 kandidatų kovos ir Seimo narys, buvęs premjeras, Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas Algirdas Butkevičius bei Seimo narys, valstietis Kęstutis Smirnovas.

Nalšios pietinėje apygardoje iššūkį vienas kitam mes Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos sąrašo lyderis, parlamentaras Zbignevas Jedinskis ir Seimo narys, valstietis Gintautas Kindurys. Iš viso apygardoje – 11 kandidatų.

Sūduvos šiaurinėje apygardoje susitinka 8 kandidatai. Tarp jų – Seimo narė, konservatorė Irena Haase ir valstietis, Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys, anksčiau ėjęs žemės ūkio ministro pareigas.

REKLAMA

Dainavos apygardoje, kur susitiks 9 kandidatai, iššūkį vienas kitam meta ir Seimo narys konservatorius Andrius Kupčinskas bei žemės ūkio ministras, socialdarbietis Andrius Palionis.

Dzūkijos apygardoje ginklus surems net 14 kandidatų, tarp jų Seimo narys, liberalas Juozas Baublys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas, buvęs Seimo pirmininkas, vienas iš „Laisvės ir teisingumo“ lyderių Artūras Paulauskas, buvusi prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Daiva Ulbinaitė.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų