REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nuolat žiniose mirgančios antraštės apie sparčiai senstančią Lietuvą nėra vien sociologų pramanai ar noras ką nors pagąsdinti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, šiuo metu šalyje gyvena apie 552 tūkst. 65 m. amžiaus ir vyresnių asmenų, iš kurių  28,5 tūkst. nustatytas nuolatinės slaugos poreikis, o nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis nustatytas 33 tūkst. senjorų. Augant vyresnio amžiaus žmonių skaičiui visuomenėje, didėja ir socialinių paslaugų poreikis šiai visuomenės grupei. Tad ir kalbamės apie tai, kokiomis paslaugomis jie gali naudotis savo savivaldybėje. 

Nuolat žiniose mirgančios antraštės apie sparčiai senstančią Lietuvą nėra vien sociologų pramanai ar noras ką nors pagąsdinti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, šiuo metu šalyje gyvena apie 552 tūkst. 65 m. amžiaus ir vyresnių asmenų, iš kurių  28,5 tūkst. nustatytas nuolatinės slaugos poreikis, o nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis nustatytas 33 tūkst. senjorų. Augant vyresnio amžiaus žmonių skaičiui visuomenėje, didėja ir socialinių paslaugų poreikis šiai visuomenės grupei. Tad ir kalbamės apie tai, kokiomis paslaugomis jie gali naudotis savo savivaldybėje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir padeda, ir pasikalba

„Džiaugiuosi, kad senatvėje dienas galiu leisti savo namuose, nors pagalbos buityje ir prireikia“, – atviravo kaimiškoje gyvenvietėje netoli Birštono gyvenanti 71-erių Valentina, kurią nuolat lanko savivaldybės socialiniai darbuotojai ir jų padėjėjai. 

REKLAMA

Moteris pasakojo, kad sunkiausi darbai – apsipirkimas ir skalbimas. Būtent tuo ir pasirūpina į jos namus reguliariai užsukančios pagalbininkės. 

„Žinote, metai daro savo, sveikata jau nebe ta... Valgyti pasigaminu, namus susitvarkau. Dar galiu nulinguoti iki parduotuvės, bet parvilkti sunkų pirkinių krepšį jau ne mano jėgoms. O kartais ir vaistų prireikia... Kitais pasirūpina vaikai ar anūkai, o maniškiai po užsienius išsivažinėję“, – kalbėjo moteris ir pridūrė, kad vienišam žmogui smagu sulaukti pagalbininkių ne tik dėl to – senjorė pasiilgsta bendravimo. „Kiek gali žiūrėti televizorių? Su juo juk nepasikalbėsi... Žmogui reikia žmogaus, o su socialinėmis darbuotojomis ir pasikalbame apie daug ką“, – sakė Valentina.

REKLAMA
REKLAMA

Pagalbos ilgai laukti nereikia

Birštono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Milda Astašauskienė sako, kad kurorte gyvenantiems senjorams teikiamos pagalbos į namus, globos ir integralios pagalbos paslaugos.

„Socialinės paslaugos teikiamos atsižvelgiant į žmogaus poreikius konkrečiu atveju, vertinama jo sveikatos būklė. Pavyzdžiui, socialinės globos paslaugos teikiamos senjorams, kurie turi specialiųjų poreikių, ir jiems būtina didesnė pagalba. Globos paslaugas suteikiame žmonėms jų namuose, o vadinamąją integraliąją pagalbą sudaro globos ir tam tikros slaugos paslaugos“, – apie savivaldybės teikiamas paslaugas pasakoja M. Astašauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovės teigimu, Birštono savivaldybėje šiuo metu nėra eilių ir socialinės paslaugos suteikiamos iš karto, kai žmogus kreipiasi. „Jei manote, kad jūsų kaimynystėje gyvenančiam vienišam senjorui ar šeimai reikia pagalbos, kreipkitės į savivaldybės Socialinės paramos skyrių, – ragina ji Birštono savivaldyvės gyventojus. – Šio skyriaus specialistai suteikia visą reikiamą informaciją ir atlieka pirminį pagalbos poreikio vertinimą. Jie ne tik konsultuoja, bet ir vyksta pas žmogų į namus ir suteikia visą reikiamą pagalbą“. 

REKLAMA

Pašnekovė priduria, kad Birštone nėra institucinės globos įstaigos ar savarankiško gyvenimo namų, tačiau šios paslaugos kurorto gyventojams suteikiamos kaimyninėje Prienų savivaldybėje.

Aktyvūs Birštono senjorai

M. Astašauskienė pasakoja, kad be savivaldybės teikiamų socialinių paslaugų, Birštono senjorai turi galimybę aktyviai leisti laisvalaikį ir naudotis įvairiomis sveikatinimo paslaugomis, kurias teikia rajone veikiančios nevyriausybinės organizacijos.

„Nevyriausybinės organizacijos siūlo mūsų senjorams įvairias veiklas ir galimybes įsitraukti į sveiką gyvenseną propaguojančius projektus. Birštone veikia neįgaliųjų draugija, kuri vykdo socialinės reabilitacijos projektą, į kurį įtraukia ir senjorus. Džiaugiamės, kad mūsų mieste veikia „Bočių“ organizacija, kuri rūpinasi senjorų užimtumu“, – pasakoja M. Astašauskienė ir priduria, kad sutikus Birštono gatvėmis su šiaurietiško ėjimo lazdomis žygiuojančių senjorų grupę nereikėtų galvoti, kad jie – į kurortą atvykę turistai. Veikiausiai tai aktyvų gyvenimo būdą mėgstantys vietiniai gyventojai.

REKLAMA

Senjorai – viena pažeidžiamiausių grupių

SADM Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Violeta Toleikienė teigia, kad senyvo amžiaus asmenys – viena pažeidžiamiausių visuomenės grupių, patiriančių ypatingą socialinės atskirties riziką, tad socialinių paslaugų teikimas ir jų prieinamumo gerinimas yra vienas svarbiausių uždavinių.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šalyje 2018 m. veikė 126 įvairaus pavaldumo vyresnio amžiaus  žmonių socialinės globos įstaigos, iš jų 53 proc. – visuomeninių organizacijų, parapijų, privačios globos įstaigos, 44 proc. pavaldžios savivaldybėms. Iš viso jose buvo daugiau kaip 6300 vietų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Senyvo amžiaus asmenys, turintys proto negalią ar psichikos sutrikimų, gali būti apgyvendinti ir gauti socialinę globą 38-iuose neįgaliesiems skirtuose socialinės globos namuose. Daugiau nei 20 sveikatos priežiūros įstaigų turi licencijas, leidžiančias teikti socialinės globos paslaugas. Senjorai, kuriems nereikalinga nuolatinė pagalba, gali apsigyventi savarankiško gyvenimo namuose ir gauti juose socialinę priežiūrą. Tokių įstaigų šalyje yra 24-ios“, – socialines paslaugas senyvo amžiaus žmonėms vardija pašnekovė.

REKLAMA

V. Toleikienės teigimu, vis daugiau teikiama integralios pagalbos paslaugų. Tokia pagalba namuose senyvo amžiaus žmonėms teikiama 59 savivaldybėse. Be to, šiuo metu rengiama ilgalaikės priežiūros paslaugų koncepcija. 

„Jos tikslas –  sukurti naują ilgalaikės priežiūros paslaugą, apimančią socialinės globos ir sveikatos priežiūros paslaugų teikimą kartu. Ši paslauga būtų teikiama tiek asmens namuose, tiek institucijoje. Ilgalaikės priežiūros paslaugos turėtų būti kelių lygių, kad kiek įmanoma adekvačiau tenkintų asmens poreikius, o biudžeto lėšos būtų naudojamos kuo efektyviau“, – sako SADM Socialinių paslaugų skyriaus vedėja. 

REKLAMA

Anot jos, šiuo metu svarstoma galimybė kurti atskirą fondą ilgalaikės priežiūros paslaugoms finansuoti. Iš pradžių lėšos tam galėtų būti skiriamos iš Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) fondo bei valstybės biudžeto. 

Pagalbos priemonės ir dalis paslaugų senjorams – nemokamos

V. Toleikienė primena, kad senyvo amžiaus asmuo, norėdamas gauti socialines paslaugas, kurias skiria ir finansuoja savivaldybė, turi kreiptis į savo savivaldybę, kuri pagal individualius žmogaus poreikius ir interesus parenka atitinkamą paslaugą ir ją teikiančią įstaigą arba skiria socialines paslaugas žmogaus namuose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu atveju asmuo už paskirtas socialines paslaugas, priklausomai nuo paslaugų rūšies, jų teikimo termino, dažnumo ir pan., bei gaunamų pajamų, apmoka dalį jų kainos, o likusią paslaugų kainos dalį apmoka savivaldybė nepriklausomai nuo to, ar paslaugos teikiamos valstybės, savivaldybių ar privačiose įstaigose“, – teigia pašnekovė ir priduria, kad asmeniui, norinčiam mokėti pilną paslaugų kainą, nereikia kreiptis į savivaldybę – jis turėtų kreiptis tiesiai į socialinės globos įstaigą. 

Pašnekovė pabrėžia, kad atsižvelgiant į asmens ir jo šeimos situaciją ir pajamas, savivaldybė gali atleisti žmogų (šeimą) nuo mokėjimo už socialines paslaugas, o dalis bendrųjų socialinių paslaugų – konsultavimas, tarpininkavimas, atstovavimas, maitinimo organizavimas ir panašiai – teikiamos nemokamai.

REKLAMA

Be to, senyvo amžiaus asmenys, kaip ir neįgalieji, Lietuvoje pagal poreikius nemokamai aprūpinami įvairiomis techninėmis pagalbos priemonėmis. Tai judėjimo techninės pagalbos priemonės (vežimėliai, lazdelės, funkcinio lavinimo centrai, stovai, vaikštynės) bei klausos ir regos techninės pagalbos priemonės.

Paslaugų reikės vis daugiau

Pagalbos namuose paslaugų, kurios užtikrintų garbaus amžiaus asmens gyvenimą jam artimoje aplinkoje, palaikytų jo savarankiškumą, sudarytų galimybę gyventi bendruomenėje ir padėtų šeimos nariams derinti artimųjų priežiūrą su darbu, Lietuvoje vis dar trūksta. SADM turimi duomenys rodo, kad 2019 m. pradžioje eilėse apsigyventi globos namuose laukė 944 senyvo amžiaus asmenys, paslaugų į namus – 570 asmenų. 

REKLAMA

Tačiau įvairiose savivaldybėse situacija skirtinga. Ministerijos duomenimis, senyvo amžiaus asmenys socialinių paslaugų nelaukia eilėse Kaišiadorių, Švenčionių, Zarasų rajonų, Birštono, Pagėgių, Rietavo savivaldybėse. Akmenės, Alytaus, Kauno, Prienų rajonų, Visagino savivaldybėse nėra laukiančių eilėse apsigyventi globos namuose, tačiau šiose savivaldybėse trūksta paslaugų į namus. 

„Tikimės, kad didėjant senelių globos namų poreikiui atsiras verslo atstovų, galinčių bei norinčių statyti ir įkurti socialinės globos namus, kuriuose senoliai gyventų oriai. O paslaugų į namus poreikis senyvo amžiaus asmenims jau patenkintas beveik pusėje savivaldybių“, – teigia SADM Socialinių paslaugų skyriaus vedėja V. Toleikienė ir priduria, kad didesnis socialinių paslaugų poreikis yra didesniuose miestuose ir rajonuose. 

Pasak jos, Eurostato prognozės rodo, jog 2050 m. pradžioje Lietuvoje 28,5 proc. gyventojų bus vyresnio amžiaus, o šimtui 15–64 metų gyventojų teks 52 vyresnio amžiaus žmonės, todėl jau dabar svarstoma kaip ateityje būtų galima patenkinti senjorų poreikį įvairioms socialinėms paslaugoms.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų