REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Netrukus gausias ir neįgalius vaikus auginančias Lietuvos šeimas pasieks ilgai laukta naujovė – Šeimos kortelė. Jas gaus šeimos, auginančios tris ir daugiau vaikų, ir šeimos, prižiūrinčios (slaugančios) vaiką su negalia, nepaisant jo amžiaus. Šią kortelę turinčios šeimos galės pigiau įsigyti įvairių prekių ir paslaugų bei pramogauti.

Netrukus gausias ir neįgalius vaikus auginančias Lietuvos šeimas pasieks ilgai laukta naujovė – Šeimos kortelė. Jas gaus šeimos, auginančios tris ir daugiau vaikų, ir šeimos, prižiūrinčios (slaugančios) vaiką su negalia, nepaisant jo amžiaus. Šią kortelę turinčios šeimos galės pigiau įsigyti įvairių prekių ir paslaugų bei pramogauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, ją gauti ir pasinaudoti nuolaidomis mūsų šalyje turi teisę per 40 tūkst. gausių šeimų, beveik 10 tūkst. šeimų, kuriose auga neįgalūs vaikai, ir apie 18 tūkst. šeimų, prižiūrinčių savo darbingo amžiaus neįgalius vaikus.

REKLAMA

Daugiavaikė mama žino, kaip taupyti

Keturių vaikų mama Živilė Č. įsitikinusi, kad daugelis vaikus auginančių šeimų labai atsakingai planuoja savo biudžetą. „Aš taip pat esu iš tų skaičiuojančių ir vis mėginančių sutaupyti“, – pokalbio pradžioje naujienų portaliui tv3.lt prisipažino pašnekovė.

Alytaus rajone gyvenanti moteris pasakoja, kad savas daržas, neseniai valstybės pradėti mokėti vaiko pinigai, iš bibliotekos imamos knygos, reguliarūs apsilankymai dėvėtų drabužių parduotuvėse ir labai atsakingai giminaičių parenkamos šventinės ir gimtadienių dovanos vaikams, leidžia gausiai šeimai retkarčiais net papramogauti.

REKLAMA
REKLAMA

„Norisi kartais į teatrą ar kiną vyresnėlius su draugais išleisti, mažesniesiems tikra švente tampa išvyka į baseiną ar vandens parką, netoliese esančiuose Druskininkuose, bet vien iš mano darželio auklėtojos atlyginimo tikrai to sau leisti negalėtume“, – sako ji. Moteris pridūrė visuomet besistengianti, kad jos vaikai pramogaudami su bendraamžiais nesijaustų blogai vien todėl, kad auga gausioje šeimoje, kuri negali jiems duoti tiek, kiek šeimos, auginančios vieną ar du vaikus.

Tikisi nuolaidų vaistinėse

Živilė Č. jau užpildė internete prašymą Šeimos kortelei ir nekantriai laukia, kada ji bus atsiųsta paštu. „Kartais ir nedidelė nuolaida padeda užkamšyti nuolat kiauro šeimos biudžeto skyles“, – šypteli optimizmo nestokojanti pašnekovė ir prisipažįsta, kad ketina pasinaudoti net trijų kortelės partnerių nuolaidomis, bei mano, kad Šeimos kortelės atsiradimas pakoreguos šeimos apsipirkimo įpročius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, kokių nuolaidų labiausiai norėtų, daugiavaikė mama sakė: „Kadangi gyvename kaimiškoje vietovėje, tai pramogauti į didžiuosius miestus vykstame nedažnai, bet dabar bus lengviau suderinti pramogines išvykas ir keliones apsipirkti. Kai tik gausime kortelę, pirmiausia pirksime kanceliarinių prekių. Suruošti vaikus į mokyklą kainuoja tikrai brangiai, todėl labai džiaugiuosi, kad bus galimybė pasinaudoti nuolaidomis. Labai tikiuosi, kad kortelė suteiks nuolaidų ir vaistinėse, o jei galima pasvajoti – tikiuosi, kad kada nors šeimoms nuolaidas pasiūlys ir kokia nors kelionių agentūra ar oro linijos. Tada galėtume pagalvoti ir apie galimybę aplankyti kaimynines šalis“.

REKLAMA

Tikslas – stiprinti šeimas

Šeimos kortelės programos nauda neabejoja ir socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis. Pasak jo, dažnai socialinės politikos priemonės būna nukreiptos į tam tikros paslaugos ar lengvatos gavėjus, o Šeimos kortelės programos tikslas – kompleksinė pagalba šeimai ir jos stiprinimas.

„Išduodami šias korteles mes nevertiname šeimos turtinės padėties ar kitų aspektų, vienintelis svarbus dalykas yra tai, kad šeima gausesnė ar dėl vaiko negalios patiria papildomų išlaidų, t. y., kasdieniams poreikiams išleidžia daugiau pinigų. Siekiame, kad šių kortelių įvedimas palengvintų tokių žmonių buitį“, – sako jis.

REKLAMA

Kaip vieną iš svarbių tikslų viceministras įvardijo didesnes gausių šeimų galimybes turiningai leisti laisvalaikį ir keliauti. „Dažnai gausiai šeimai nuvykti net iki Lietuvos pajūrio yra nemenkas finansinis iššūkis, tad sieksime, kad Šeimos kortelių turėtojai ateityje galėtų pasinaudoti ir nuolaidomis transportui. Tai paskatintų šeimas daugiau keliauti, rinktis aktyvų laisvalaikį ir daugiau laiko praleisti drauge bei stiprinti tarpusavio ryšį“, – pasakojo E. Bingelis.

Kortelės turinį kursime visi

Šeimos kortelė nėra vieno prekybos tinklo ar organizacijos siūlomos nuolaidos. Tai valstybinė programa, kuri apima visą visuomenę, todėl kviečiamos prisijungti ir pasiūlyti šioms šeimoms pigesnių prekių bei paslaugų tiek privačios, tiek valstybinės įstaigos. E. Bingelis džiaugiasi, kad prie Šeimos kortelės programos jau prisijungė įmonės, kurios padės turintiems šias korteles pigiau įgyti maisto ir kanceliarinių prekių bei suteiks nuolaidų lankantis renginiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmaisiais projekto partneriais tapo Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“, didžiausias mažmeninės prekybos tinklas „Maxima”, nuolaidas kortelių turėtojams taip pat siūlo biuro ir kanceliarinių prekių parduotuvė „Officeday”. Savo paslaugas šeimoms pigiau teiks ir kompiuterius remontuojanti mažoji bendrija „Picius” bei Mediacijos ir teisinių paslaugų centras Kaune, su nuolaida pramogauti kviečia vandens pramogų centras „Trasalis Trakai Resort and SPA” Trakuose (UAB „Alsakis“). Jau netrukus prie šių partnerių turėtų prisijungti daugiau įvairaus pobūdžio verslo atstovų.

REKLAMA

Viceministras tikisi, kad plėsti Šeimos kortelės nuolaidų spektrą padės ir patys jos turėtojai, atviriau kalbėdami apie tai, kokių nuolaidų jiems reikia, ir smulkūs bei vietiniai verslai. „Regionuose yra tam tikros specifikos. Šeimai, gyvenančiai rajone, kuriame nėra geležinkelio, kažin, ar pravers nuolaida traukinio bilietui, tačiau jai gali būti labai aktualu pigiau apsilankyti turizmo objekte ar netoli namų esančiame pramogų parke. Manau, kad verslai, kurie negali pasiūlyti savo paslaugų ir prekių pigiau visoje Lietuvoje, pasiūlys jas savo kaimynams – tų regionų gyventojams“, – mintimis dalijosi E. Bingelis.

REKLAMA

Paklaustas, kokius Šeimos kortelės programos rezultatus laikytų sėkme, jis atsakė: „Nuolaidos padės šeimoms sutaupyti pinigų. Šiuos pinigus šeimos galėtų panaudoti kitoms svarbioms reikmėms, pavyzdžiui kartu keliauti, poilsiauti. Todėl ir siekiame pritraukti kuo daugiau partnerių, kad kuo daugiau šeimų pajustų šio projekto naudą kasdieniame gyvenime. Valstybę ir jos gerovę kuriame visi, tad ir įgyvendinat Šeimos kortelės projektą turėtų prisidėti visa visuomenė“.

Taip pat tikimasi, kad savivaldybės ne tik padės šeimoms pateikti prašymus kortelei gauti, bet taps kortelės programos partnerėmis – siekiama, kad visomis nuolaidomis ir lengvatomis, kurios šeimoms teikiamos atskirose savivaldybėse, būtų galima pasinaudoti pateikus būtent Šeimos kortelę. Visa informacija apie įvairias nuolaidas ir lengvatas taip pat būtų skelbiama vienoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kortelės partnerių daugės

Anot SADM Šeimos ir vaiko teisių apsaugos grupės vyriausiosios specialistės Rasos Žemaitės, Šeimos kortelė, kuria naudotis bus galima nuo rugsėjo, – ilgai laukta. „Pateikiau prašymą Šeimos kortelei gauti, kai tik atsirado tokia galimybė, ir labai tuo džiaugiuosi. Džiugu ir dėl to, kad pagaliau visos gausios Lietuvos šeimos sulaukė valstybės dėmesio ir palaikymo“, – sako ilgametę darbo patirtį su įvairiomis socialinėmis iniciatyvos ir projektais šeimų gerovės srityje turinti specialistė. Šeimos kortelė, anot jos, padės visuomenei pamatyti, kokios skirtingos tos šeimos, ir geriau suprasti gausių ar neįgalų vaiką auginančių ir neįgalų darbingo amžiaus asmenį globojančių šeimų poreikius bei šioms šeimoms tekusią naštą.

REKLAMA

Ji pasakoja, kad prie Šeimos kortelės programos rugpjūčio viduryje jau buvo prisijungę šeši partneriai, o šiuo metu dėl bendradarbiavimo sąlygų deramasi dar beveik su keturiasdešimčia potencialių partnerių, tad tikimasi, jog jau artimiausiu metu kortelės turėtojams bus pasiūlyta daugiau nuolaidų vaikų, optikos, laisvalaikio prekėms, vandens ar kitoms pramogoms ir renginiams. Ministerijos iniciatyva kelią skinasi ir transporto lengvatos, – kai Seimas joms pritars, turintieji Šeimos kortelę galės tolimojo reiso autobusais, traukiniais ir keltais keliauti už pusę kainos.

REKLAMA

Kita vertus, savivaldybėse šeimoms jau dabar siūloma įvairių nuolaidų, bet nebuvo vieningos informacinės platformos, per kurią šeimos galėtų sužinoti apie tai, kokios paslaugos konkrečioje savivaldybėje joms teikiamos pigiau, kur kreiptis bei kaip pasinaudoti viena ar kita paslauga ar nuolaida. „Ši kortelė suteiktų galimybę šeimoms visas savivaldybėje teikiamas paslaugas ir įvairias lengvatas rasti vienoje vietoje, o visi vietiniai verslai taip pat turėtų vietą, kur galėtų informuoti savivaldybės gyventojus apie savo siūlomas nuolaidas šios kortelės turėtojams“, – tikisi R. Žemaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė priduria, kad Lietuvoje jau yra pora savivaldybių, kurios turi Šeimos kortelės patirtį. „Tai Alytaus ir Kazlų Rūdos savivaldybės, Šeimos kortelės programas pradėjusios vykdyti anksčiau, nei tai imta daryti nacionaliniu mastu. Manau, jos mielai pasidalintų patirtimi su kitomis savivaldybėmis“, – sako ji ir priduria, kad savivaldybėms Šeimos kortelė galėtų būti savotišku indikatoriumi, parodančiu, kad šeimai priklauso tam tikros lengvatos ir paslaugos.

O kokių nuolaidų norėtų būsimi kortelės gavėjai? Norėdama tai sužinoti, Šeimos kortelę viešinti ir partnerius pritraukti atrinkta nevyriausybinė organizacija – daugiavaikių šeimų asociacija „Mes“ organizavo apklausą ir domėjosi, kokių nuolaidų prekėms pageidautų šeimos. „Paaiškėjo, kad šiuo metu sezoninių prekių asortimente neabejotinai pirmauja mokyklinės prekės. Būtent jų artėjant naujiems mokslo metams šeimos labai norėtų įsigyti pigiau. Joms taip pat labai svarbu su nuolaida įsigyti kasdieninių maisto prekių, drabužių ir avalynės. Labai daug apklausos dalyvių norėtų gauti nuolaidų vaikiškoms prekėms“, – apklausos rezultatus apibendrino pašnekovė.

REKLAMA

Kaip gauti Šeimos kortelę?

Tie, kurie jau naudojosi www.spis.lt teikiamomis paslaugomis pildydami prašymus socialinei paramai, išmokoms ar paslaugoms gauti ir yra nurodę savo elektroninio pašto adresą, atsižvelgiant į privatumo taisyklių ir asmens duomenų apsaugos reikalavimus sulauks raginimo informuoti, ar jie sutinka gauti Šeimos kortelę. Norint patvirtinti sutikimą, reikia prisijungti prie savo paskyros per Elektroninės valdžios vartus. Beje, nekantrieji tai gali padaryti patys, nesulaukę elektroninių laiškų – kvietimų.

Elektroninėmis paslaugomis nesinaudojantiems gyventojams sudaryta galimybė prašymą Šeimos kortelei gauti pateikti raštu. Tokiu atveju reikiamus dokumentus reikia siųsti paštu Socialinių paslaugų priežiūros departamentui prie SADM (A. Vivulskio g. 16, Vilnius, pašto kodas 03115) arba prašymą pateikti atvykus į įstaigą. Pagaminta kortelė visiems bus išsiųsta paštu prašyme nurodytu gyvenamosios vietos adresu.

Korteles turi ir kitos Europos šalys

Šeimos kortelė, kuri Prancūzijoje pradėjo veikti nuo 1921 metų, yra ir kai kuriose kitose ES šalyse. Šeimoms skirtomis nuolaidomis ir lengvatomis naudojasi Ispanijos, Portugalijos, Belgijos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos gyventojai. Pasak R. Žemaitės, daugelyje šalių ji vadinasi gausios šeimos kortele, bet kai kuriose valstybėse ji suteikia nuolaidų ir lengvatų ne tik gausioms šeimoms, bet ir kitoms žmonių grupėms, pavyzdžiui, senjorams. Be to, vienose šalyse tai tik valstybinių paslaugų nuolaidų taikymo priemonė, kitose – ir rinkos, ir viešųjų paslaugų. „Pavyzdžiui, belgai į šios kortelės programą jau svarsto įtraukti ir mokesčių lengvatas gausioms šeimoms. Europos Komisija taip pat svarsto galimybę sukurti vieningą Šeimos kortelę, kuri galiotų visoje ES, o viena iš labai laukiamų lengvatų būtų nuolaida transportui“, – pasakojo R. Žemaitė.

Tačiau, anot pašnekovės, kortelė, kuria jau nuo rugsėjo galėsime naudotis Lietuvoje, palyginus su kitomis šalimis, – išskirtinė. „Jos nuolaidų ir lengvatų krepšelį gali sudaryti labai skirtingų partnerių pasiūlymai paslaugoms ir prekėms, įskaitant bet kurį verslo sektorių, viešąsias paslaugas, valstybės valdomas įmones ir t. t. Be to, kortelę gaus šeimos, atitinkančios programos nustatytus kriterijus, tačiau nebus atsižvelgta į jų turtinę padėtį. Būtent šis aspektas labai svarbus siekiant, kad gausios ir neįgalius vaikus auginančios šeimos turėtų kuo daugiau galimybių naudotis tam tikrų prekių ir paslaugų rinkiniu. Šeimos, kurios anksčiau galėjo tik svajoti apie aktyvų visuomeninį gyvenimą, galės pildyti savo svajones, o tas prekes, kurias matydavo lentynose, bet negalėdavo įpirkti, turės savo namuose“, – sakė pašnekovė ir pridūrė, kad nuolaidų krepšelis priklausys nuo to, kaip aktyviai į kortelės programą įsitrauks tiek žmonės ir nevyriausybinės organizacijos, tiek savivaldybės ir valstybės institucijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų