REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai dvasingumas ima gadinti santykius

Žinių radijas

Dvasingas žmogus, neturintis pakankamai žinių, tampa labai pavojingas šeimoje, „Žinių radijui“ sakė vedų praktikas Vaidas Arvasevičius. Pasak jo, turime būti tokiais žmonėmis, su kuriais šalia esantiems yra gera, o vyras, vedantis dvasiniu keliu šeimą, turi ją harmonizuoti, o ne dar labiau ją destabilizuoti su fanatišku tikėjimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie tame atranda daug prasmės ir jėgų. Jie sako, kad visi turi turėti Dievą, ir tada važiuojame į kitą pusę: kai buvau bedievis, buvo blogai, dabar esu dievą tikintis – dar baisiau. Tai yra dar baisesni žmonės. Jie tampa padidintos rizikos faktoriaus valdytojai. Dvasingas žmogus, neturintis pakankamai žinių ir nevaldantis savo tikėjimo, savo dvasingumo potencialo, šeimoje tampa labai pavojingas“, - laidoje „Atviras pokalbis“ kalbėjo V. Arvasevičius.

REKLAMA

Psichologė ir lektorė Ramunė Želionienė teigia, kad žinias, kurias žmonės gauna iš įvairių seminarų dvasingumo temomis, šeimoje reikia taikyti nesiremiant autoritarizmu, o kantriai ir supratingai, didžiausią dėmesį skiriant santykiams su artimaisiais.

„Dievą mylėti yra labai paprasta: pasimeldei, jis tau nieko atgal nepasako, tu jau nušvitęs esi, jautiesi pažangus ir tobulas, o tu Dievą mylėk per tuos žmones, su kuriais tu esi. Jeigu yra šeima, nugyvenusi daug metų, ir kažkam taip apsisuko, kad jau pasirodo, kaip blogai gyvenau, tai Dievas nė vienoje konfesijoje nesako: čia bedieviai – bėk nuo jų“,- kalbėjo R. Želionienė.

REKLAMA
REKLAMA

V. Arvasevičius teigia, kad moterų, nuėjusių į seminarus dvasingumo tema, didžiausia klaida – galvojimas, kad Dievas veda tik jas, o ne jų vyrus. Pasak jo, tai reiškia, kad žinios seminaro metu buvo neteisingai suprastos arba lektorius sudėliojo neteisingus akcentus. „Žinios, atneštos į šeimą, turi didinti harmoniją, o ne mažinti ją“, - sako vedų praktikas.

Jis atkreipia dėmesį, kad svarbiau už visus ritualus ar maldas yra santykiai:

„Dievas pro pirštus žiūri į viską: į ritualus, maldas, netinkamai sakomas maldas, netinkamus poelgius, kreipinius jo paties atžvilgiu, - išskyrus santykius. Už santykius Dievas neatleidžia nei vyrui, nei moteriai. Dėl to jis sako: pirmiausia jūs turite mylėti ir gerbti vienas kitą, o ne kaišioti mane į savo tarpą“,- kalba V. Arvasevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vedų praktiko teigimu, žmogus, suprasdamas, kad už jį egzistuoja aukštesnė jėga – ar tai būtų Dievas, ar Visata, ar Kosmosas – tampa nuolankesniu ir ramesniu.

„Kuo daugiau nuolankumo savyje turime, tuo atsargesni su artimu žmogumi esame, tuo labiau jį gerbiame, tuo labiau patys norime būti geresniais ir pokyčius daryti savyje ir nustoti keisti kitą žmogų. Tikrasis tikėjimas duoda jėgų keisti save, o ne kitą žmogų“, - sako V. Arvasevičius.

R. Želionienės teigimu, išmintingi lektoriai pirmiausia pataria žmonėms patiems psichologiškai pasveikti, o tik po to taikyti seminaruose įgytas žinias.

REKLAMA

„Yra atvejų, kada ir kyla didžiuliai konfliktai, kai ant kompleksų pamatų dedamos žinios. Tada tas, kuris laiko save labai dvasingu net ir Velykų rytą gali užbaubti ant vaiko, kuris dabar nežiūri į tą labai dvasingą tėvą, besimeldžiantį Dievui. Tai yra nesąmonės, ir tą reikia pamatyti ir suprasti“, - sako R. Želionienė.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų