REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagirios – tai viena iš didžiųjų gyvenimo paslapčių. Mums keista ne pagirių kilmė, nes ji yra ir taip akivaizdi, bet tai, dėl ko mes vis dar turime kentėti galvos skausmus, pykinimą ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Mes (žmonės) pabuvojome mėnulyje ir skaidėm atomus, tačiau vaistas nuo pagirių arba  veiksminga priemonė pagirioms užkirsti kažkodėl lieka iliuzijų lygmenyje. Juk taip nesąžininga.

REKLAMA

Dauguma gydytojų Jums pasakys, kad neįmanoma įveikti pagirių, reikia tiesiog laukti, kol organizmas suskaidys toksines medžiagas ir atsikratys alkoholio. Tikėtina, kad jie sako tiesą, tačiau yra daugybė metodų, kaip galima būtų pagreitinti procesą.

Štai mūsų patarimai, padėsiantys Jums išvengti pagirių, o jeigu išvengti nepavyktų, mūsų patarimai padės Jums greičiau pasveikti nuo pagirių.

Taip pat siūlome komentaruose dalintis savo nuomone ir patirtimi, nes tai tikrai bendra žmonijos problema. Jeigu turite vertingų patarimų, drąsiai komentuokite ir pasakokite, kaip galima „išsaugoti gyvybę“ atsikėlus ryte po „audringos“ nakties.

REKLAMA
REKLAMA

Užkirskim kelią pagirioms

Akivaizdu, kad atsisakę alkoholio vartojimo jūs nesusidursite su pagiriomis, tad veiksmingiausias būdas užkirsti kelią pagirioms – nevartoti alkoholio. Tiems, kas nesiruošia atsisakyti pomėgių, yra patarimų, padėsiančių sumažinti pagirių efektą, kuomet išties padauginate alkoholio.

Nevartokite alkoholio esant tuščiam skrandžiui. Sočiai pavakarieniaukite, arba, jeigu laikote savo profesionalu, sočiai papusryčiaukite. Netgi paprastas užkandis – geriau nei nieko. Juk baruose yra užkandžių ir tam yra priežastis: kuo daugiau Jūs valgote, tuo lėčiau alkoholis veikia Jūsų organizmą ir, atitinkamai, Jūs sugebate išgerti daugiau kraują kaitinančių gėrimų. Pavalgykite prieš vartodami alkoholį ir jeigu galite, valgykite po to. Riebesnis maistas tinka labiau, nes riebalai sulėtina alkoholio patekimą į kraują. Užsisakykite picą arba nusipirkite rūkytos lašišos, jeigu norite sveikesnių riebalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerkite vandenį. Pagirių metu Jūs jaučiatės tai pat kaip ir dehidratacijos metu. Atsiradus progai (tarp alkoholio vartojimų) gerkite vandenį – taip jūs būsite užtikrinti, kad prieš einant miegoti Jūsų organizmas gaus pakankamai skysčių (kalbame apie vandenį). Jeigu Jums nepavyks taikyti aukščiau paminėtą kovos su pagiriomis metodą, pasistenkite išgerti bent 1-2 stiklines vandens prieš „atsijungiant“ vonioje ant grindų.

Žinokite savo ribas (visi tai pataria, bet niekas netaiko). Kas yra „per daug“? Kur yra riba? Viskas priklauso nuo daugybės faktorių, tokių kaip kūno masė ar net rasė. Pagrindinė taisyklė: ne daugiau, kaip trys gėrimai per dvi valandas ir ne daugiau penkių gėrimų per naktį. Turbūt akivaizdu, jog „riba“ – labai interpretuotinas dalykas.

REKLAMA

Pasirūpinkite, kad Jūsų organizmas gautų vitaminų ir antioksidantų prieš pradedant vartoti alkoholį. Tačiau būkite atsargūs, nes kuo labiau jūs stiprinate organizmą, tuo daugiau alkoholio Jūs pajėgsite suvartoti.

Turėkite šalia pagalvės B komplekso vitaminų ir elektrolitų, druskų. Jeigu Jūs žinote, kad nusimato tikrai „sunki“ naktelė, galėsite suvartoti minėtų medžiagų prieš eidami miegoti. Kodėl? Todėl, kad prisigėrus Jūsų organizmas netenka daugybės labai svarbių medžiagų, tokių kaip vitamino B kompleksas ir elektrolitai, druskos. Rimtai! Patariame – išgerkite kuo daugiau vandens prieš eidami miegoti. Yra tikimybė, jog priemonės, kurių imsitės net pavėluotai, padės Jums išvengti pagirių ir jūs atsikelsite kamuojami silpnesnių pagirių nei tikėjotės.

REKLAMA

Galite pavartoti N-acetilcisteino (NAC, tirpios tabletės). Mokslas nesistengia pagrįsti šios medžiagos poveikio organizmui, kamuojamam pagirių, tačiau yra faktų, liudijančių teigiamą įtaką gydant nuo pagirių. Idėja tame, kad NAC padeda susidoroti su acto rūgšties aldehidu – alkoholio subproduktu, viena iš pagirias sukeliančių medžiagų. Kai NAC suriša acetaldehìdą, organizmui būna daug lengviau jį pašalinti. Taip pat visai pravartu išgerti NAC prieš vartojant alkoholį, kad jis būtų kraujyje prieš alkoholiui virstant acetaldehidu. Tai tikrai geras dalykas, nes jis neapsaugo nuo „gerojo“ alkoholio poveikio, o tik padeda atsikratyti blogųjų medžiagų. Glutationas – puiki pora NAC'ui. Kartu jie yra dar veiksmingesni. Tiek Glutationas, tiek NAC reikalauja vitamino C arba vaisių rūgšties geram procesui užtikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausia užkanda – bulvė. Yra įrodyta, jog geriausia užkanda, padėsianti ne tik neprisisrėbti bet ir turėti lengvesnes pagirias – bulvė ir mėsa. Ypatingai bulvė (geriausiai virta) padeda sutraukti kenksmingas medžiagas skrandyje. Taip pat stipriesiems gėrimams paskatinti labai tinka citrina. Nesirikite gazuotų gėrimų. Nuo jų bus tik blogiau.

Gydykitės nuo pagirių

Jūs ignoravote visus aukščiau minėtus patarimus ir dabar Jūs gulite ant sofos, apatiniuose, įsikibę į antklodę, keikiatės ir trokštate kančių pabaigos. Štai keli patarimai, padėsiantys jums pagreitinti skausmingą ir lėtą procesą, vykdomą Jūsų organizmo, siekiant atsikratyti alkoholio pertekliaus.

REKLAMA

Gerkite vandenį. Alkoholis išvarė iš Jūsų organizmo skysčius ir pirmasis būdas padėti organizmui atsigauti – atstatyti skysčių balansą. Aišku, geriausiai Jums tiktų lašelinė su specialiu gliukozės tirpalu, bet tam reikia recepto... Vanduo – tai antra efektyvi priemonė (po lašelinės).

Kokosų pienas (skystis, esantis kokoso viduje). Jame yra labai daug elektrolitų, kalio ir kitų mineralinių medžiagų, Ar žinojote, kad vienoje kokoso pieno stiklinėje yra daugiau elektrolitų nei daugumoje sportinių gėrimų ir daugiau kalio nei banane? Kai kuriose šalyse, kur sunku gauti medicininių druskų, kokosų pienas naudojamas lašelinėms.

REKLAMA

Valgykite apdegusią duoną. Uždėkite sviesto ir medaus ant stipriai apskrudintos duonos (jeigu Jūsų skrandis tai įveiks). Medus suteiks reikalingos energijos ir apskrudusi duona atliks angliukų funkciją bei sugers alkoholį, likusį skrandyje. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriuos rytais pagirių metu pykina, toks užkandis gali palengvinti kančias arba bent jau turėsite kuo....

Išgerkite daugiau alkoholio! (Kitas žingsnis – alkoholizmas, tad susimąstykite). Filipinų salų gyventojai seniai žino, kad geriausias būdas įveikti pagirias – išgerti alkoholio. Tai nėra įrodyta moksliniais tyrimais, tačiau vietiniai prisiekia, kad išgėrus palengvėja. Neįtikėtina? Štai idėja pamąstymui: ar jus kada nors kamavo pagirios tuo metu, kai Jūs vartojote alkoholį?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką nors veikite. Nukreipdami mintis nuo skausmo, užsiimdami mėgstama, ramia veikla, pvz. žiūrėdami televizorių jūs sugebėsite ignoruoti skausmą. Tai gali nesuveikti, bet bandyti verta.

Miegokite. Fizinė kūno būklė ir faktas, jog naktį jūs leidote nemiegodami tikrai padės Jums vėl užmigti. „Plaukit pasroviui“ – jūsų organizmas turi suskaidyti alkoholį ir jeigu Jums pavyks miegoti minėto proceso metu, Jūs pasijusite kur kas geriau.

Venkite aspirino, ibuprofeno ir paracetamolio. Taip, minėti preparatai palengvina skausmus, tačiau Jums reikėtų vengti jų kai kenčiate nuo pagirių. Aspirinas skystina kraują, bet alkoholis taip pat. Jis gali padėti nuimti galvos skausmą, tačiau toksinų neskaido. Paracetamolio ir alkoholio derinys kraujyje gali stipriai pažeisti kepenis, o ibuprofenas sėkmingai erzins ir taip nukamuotą skrandį. Ar Jūs rizikuojate skystindami kraują? Nelabai, nebent ruošiatės susipjaustyti (kas mažai tikėtina, taip?).

REKLAMA

Venkite kavos. Šventvagystė, taip? Tačiau kava tik dar labiau išvaro skysčius iš Jūsų organizmo. Vienas puodelis gal ir nepakenks, tačiau nereikia gerti jos litrais siekiant atsigauti. Geriau vietoj kavos gerkite vandenį. O jeigu Jums reikia kofeino, galite išgerti ko nors švelnesnio, pvz. šaltos juodosios arbatos.

Mankštinkitės. Tai turbūt skamba kvailai. Tačiau čia yra logikos – mankšta greitina apytaką – skatina alkoholio šalinimą. Nereikia bėgti į sporto salę, bet keli atsispaudimai/atsilenkimai, o gal lengvas pasivaikščiojimas, tikrai pravers. Įvertinkite galimybes. Jeigu mankštos metu pajusite, kad smirdate kaip alaus bačka – viskas gerai.

REKLAMA

Karštas dušas arba sauna (neaukšta temperatūra). Būtina paminėti, kad karštas dušas, sauna išvaro skysčius, todėl būtina gerti daug vandens. Tačiau aukštesnė kūno temperatūra skatina greitesnį alkoholio skaidymą. Kalbant apskritai, virš 95% alkoholio skaidoma kepenyse, maža dalis šalinama su šlapimu (<10%,), kvėpuojant (~1%), prakaituojant (<1%) ir egzistuoja nuomonė, kad skatinant prakaitavimą (pvz. saunoje) padidėja šalinamo prakaituojant alkoholio kiekis. Pagrindinė nauda – atsipalaidavimas.

Išvados

Yra labai daug netikrų ir „persūdytų“ metodų pagirioms įveikti. Visų fiziologija labai skirtinga, todėl tai, kas padeda vienam, gali visiškai nepadėti arba pakenkti kitam. Tai nereiškia, kad dabar Jūs turite nuslėpti savo išbandytą metodą. Tiesą sakant, mes tikimės, kad Jūs papildysite šį straipsnį (mes noriai redaguosime ir pildysime jį Jūsų patarimais).

Jeigu jūsų metodas veikia – jis veikia, net jeigu tai tik placebo efektas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų