REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip skelbia informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos užsakymu atlikto tyrimo duomenys, šiuo metu 70 proc. Lietuvos gyventojų naudojasi kompiuteriais, 68 proc. – internetu. Tokia statistika yra puikus atramos taškas valdžios atstovams, su pasididžiavimu skelbiantiems, kokia progresyvi ir pažangi šalis yra Lietuva. Investicijų, skirtų įvairiausių valstybės institucijų vidiniams kompiuteriniams tinklams, duomenų bazėms, apskaitos sistemoms sumas būtų sunku ir suskaičiuoti, tačiau ar efektyviai iš tiesų veikia jų siūlomos elektroninės paslaugos?

REKLAMA
REKLAMA

Išbandyti šį klausimą praktikoje teko Balsas.lt skaitytojui Jurgiui, jis redakcijai atsiųstame laiške rašo apie įdomią savo patirtį naudojantis VĮ „Regitra“ teikiamomis elektroninėmis paslaugomis. Anot sostinėje gyvenančio vyro, viskas prasidėjo nuo to, kad tikrindamas techninės apžiūros talono duomenis, jis pastebėjo, jog baigiasi prieš 10 metų išduoto seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimo galiojimo laikas.

REKLAMA

„Žinojau, kad visos „Regitros“ paslaugos perkeltos į internetą, todėl per savo elektroninę bankininkystę prisijungiau prie savo paskyros. Ten man išmetė žinutę, kad baigėsi mano vairuotojo pažymėjimo galiojimo laikas, o bandant pratęsti išmetė dvi klaidas. Pirmoje buvo skelbiama, kad jie neturi mano nuotraukos, todėl man teks atvykti (elektroniniu būdų jos pateikti neįmanoma). Antroje pranešama, kad jie neturi galiojančios mano medicininės pažymos, todėl suteikti paslaugą el. būdų negali“, ‒ rašo skaitytojas taip pat pridurdamas, kad jokio kito priminimo apie besibaigiantį vairuotojo pažymėjimą negavo.

REKLAMA
REKLAMA

Paskambinęs į „Regitrą“ dėl informacijos apie medicininę pažymą Jurgis gauna nurodymus kreiptis į savo gydymo įstaigą ten praeiti komisiją, nuotrauka vėliau bus padaryta vietoje ir po trijų dienų jis gausiąs naują vairuotojo pažymėjimą. Po skambučio į polikliniką paaiškėja, kad prieš einant į medicininę komisiją reikalingos dvi pažymos: viena iš narkologinio skyriaus, patvirtinanti, kad žmogus nėra įtrauktas įskaitą, o kita – iš psichiatro.

„Po dar vieno skambučio į polikliniką informacijoje dirbanti moteris man pareiškia, kad psichiatras šiuo metu atostogauja ir mane užregistruoti gali rugpjūčio pabaigoje. Kadangi toks variantas man netiko kreipiausi į kitą polikliniką ketindamas psichiatro pažymą gauti ten. Visgi man buvo paaiškinta, kad pažymą turiu gauti iš tos poliklinikos, kurioje esu registruotas. Taip yra todėl, kad išrašantis psichiatras turi būti iš tos įstaigos, kurioje aš buvau pastaruosius trejus metus“, ‒ komentuoja Jurgis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bandydamas gauti psichiatro pažymą Jurgis nuvyko į Centro poliklinikos psichiatrijos centrą, tačiau ten jam atvirai buvo pasakyta, kad specialistai gali su juo pakalbėti ir apžiūra jam kainuos 50 Lt, tačiau negali garantuoti, kad pažyma bus tinkama. Vienintelis garantuotas variantas, anot Jurgio, pasirodė esanti tos poliklinikos, kurioje jis registruotas psichiatro pažyma. „Dabar dėl psichiatro atostogų mėnesį būsiu be vairuotojo pažymėjimo. Manau ir pats esu kaltas, kadangi nesusirūpinau tuo anksčiau“, ‒ sako vairuotojas.

REKLAMA

„Pasirodo, kad vis dar neįmanoma iš poliklinikos gauti pažymos elektroniniu būdu. Ir aš kalbu ne tik apie tokio išrašo suteikimą atskiram asmeniui – skirtingos poliklinikos tarpusavyje taip pat nesidalina duomenimis. Be to, Eregitra.lt neįmanoma pateikti skenuotų pažymų, net jei aš jau ir būčiau gavęs. Popierius bet kuriuo atveju privalu pristatyti gyvai“, ‒ stebėjosi vilnietis.

Su pažyma iš narkologijos skyriaus vairuotojui sekėsi daug geriau – užteko tik gerą valandą prastovėti eilėje ir reikalingas išrašas buvo gautas. Visgi, kaip pažymėjo Jurgis, keista, kad duomenimis su policijos departamentu besidalinanti „Regitra“ negali pasiimti žmonių, įtrauktų į priklausomų nuo narkotinių medžiagų asmenų įskaitą, duomenų.

REKLAMA

Kadangi medicininės pažymos ir vairuotojo pažymėjimo galiojimo laikas sutampa Eregitra.lt sistema tampa iš esmės visiškai nenaudinga keičiant senus pažymėjimus į naujus. Vienintelė naudinga jos funkcija, anot Jurgio, yra laikinų pažymėjimų pakeitimas nuolatiniais.

„Mane labai nustebino, kad pranešimą apie pasibaigusį vairuotojo pažymėjimą gavau tik pačiame Eregitra.lt tinklapyje ir niekur kitur. Juk prisijungimas prie šios sistemos galimas ir per el. bankininkystę, taigi kodėl nebuvo galima padaryti taip, kad įspėjimą aš gaučiau kad ir savo sąskaitos puslapyje. Grįžtamasis ryšys neegzistuoja, todėl nors tos. e-paslaugos lyg ir yra, viskas baigiasi tuo, kad tenka lankstyti su popieriais“, ‒ stebėjosi vairuotojas.

Kadangi elektroninių paslaugų sistemos pakeitimai artimiausiu metu nenumatyti, vairuotojams, kurių pažymėjimų galiojimo laikas artėja link pabaigos galime duoti tą patį patarimą, kuriuo su mumis pasidalino mūsų skaitytojas – susirūpinti tuo likus nemažiau kaip mėnesiui iki „galutinio“ termino, kitu atveju galite tiesiog nespėti sutvarkyti visų formalumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų