Pupelės - ankštinės daržovės, turtingos vitaminų, baltymų ir karotino, turinčios ir riebalų. Žinome grūdines (lukštentas) ir šparagines pupeles, kurios dar pasižymi ir dietinėmis ypatybėmis. Valgome jas virtas, troškintas, konservuotas. Štai keli paprasti receptai iš pupelių.
Šparaginių pupelių ir pomidorų salotos
400 g šparaginių pupelių, 500 g pomidorų, 2 svogūnai, 2 šaukštai acto, 2 šaukštai aliejaus, druskos, juodųjų maltų pipirų.
Šparagines pupeles nuplauname, supjaustome 3 cm gabalėliais ir išverdame pasūdytame vandenyje. Pomidorus nuplauname, supjaustome griežinėliais ir apšlakstome actu bei aliejumi, apibarstome pipirais ir druska. Svogūnus smulkiai sukapojame. Į salotinę sluoksniais dedame pomidorus ir šparagines pupeles, kiekvieną sluoksnį pabarstydami svogūnais.
Pupelių sriuba su sūriu
Prieskoninių daržovių, 1 stiklinė šviežių pupelių, 1/2 stiklinės žaliųjų žirnelių, šparaginių pupelių, 150 g “Vermišelių” makaronų, 150 g aštraus fermentinio sūrio, 3/4 stiklinės pieno, 1 šaukštelis miltų, truputis tarkuotų muskato riešutų, krapų,1 šaukštelis sviesto, druskos, pipirų.
Pupeles, žirnius sudedame į puodą. Kitas daržoves nuplauname, nulupame ir supjaustome griežinėliais, sudedame į puodą, užpilame 2 l vandens ir verdame 15 min. Atskirai išverdame makaronus, nukošiame ir užpilame šaltu vandeniu, po 10 min. perkošiame per sietelį. Į išvirtas daržoves sudedame makaronus, supilame piene išmaišytus miltus ir užverdame. Po to sudedame sutarkuotą sūrį, prieskonius, sviestą. Patiekiame sriubą, apibarstytą krapais.
Pupelių troškinys
400 g maltos mėsos, 1 stiklinė virtų pupelių, 2 svogūnai, 3 skiltelės česnako, 0,5 stiklinės aštraus pomidorų padažo, prieskonių, pipirų, “Vegetos”, aliejaus.
Svogūnus supjaustome griežinėliais ir pakepiname aliejuje. Keptuvėje pakepiname mėsą, sudedame susmulkintą česnaką, kepintus svogūnus, prieskonius, supilame pomidorų padažą. Viską troškiname, pabaigoje sudedame pupeles. Patiekiame su skrebučiais.