• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šokoladas valgyti sveika. Tai galioja bent jau jo karčiajai atmainai, mat italų ir britų tyrėjai pastebėjo, kad pasimėgavus tamsiuoju šokoladu, kraujo plazmoje padaugėja vadinamųjų antioksidantų, kurie saugo širdies ir kraujagyslių sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, neteisingai elgsis tas, kas tikėdamasis teigiamo poveikio smaguriaus pienišku šokoladu - pienas, atrodo, panaikina širdį saugantį poveikį, kurį turi kartusis šokoladas.

REKLAMA

Atitinkamus pastebėjimus mokslininkai paskelbė naujausiame mokslo žurnalo "Nature" numeryje.

Stebint mokslininkams, 12 savanorių buvo duota karčiojo šokolado, pieniško šokolado ir karčiojo šokolado su stikline pieno. Po valandos tyrėjai, kuriems vadovavo Romos mitybos instituto darbuotojas Mauro Serafini (Mauras Serafinis), išmatavo eksperimento dalyvių kraujo plazmos antioksidantinį poveikį: jis tarp valgiusiųjų kartųjį šokoladą buvo beveik 20 proc. didesnis. Šios grupės atstovų kraujyje, be kita ko, aptikta gerokai daugiau antioksidanto epicetachino.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad pieniškas šokoladas neturi teigiamo poveikio, mokslininkai aiškina tuo, kad pieno proteinai galbūt susijungia su antioksidantinį poveikį turinčiais šokolado flavonoidais, kurių organizmas nebeįsisavina.

Antioksidantai organizme neutralizuoja ląsteles gadinančias deguonies molekules, vadinamuosius laisvuosius radikalus.

dpa-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų