Lietingi ir gana nešalti orai pamalonino grybautojus - šį savaitgalį sostinės Halės turgavietėje nuo ankstyvo ryto ant prekystalių pasirodė rudeninės žaliuokės.
Už nemažą krepšelį šių grybų prašė 8 litų, kazlėkus pardavinėjo po 4 Lt/kg. Turguose daug spanguolių, šaltalankių uogų, šviežių krienų šaknų.
Kaip ir praėjusį savaitgalį, sostinės centriniuose Kalvarijų ir Halės turguose daug prekiauta įvairiais žemės ūkio produktais, atvežtais iš daugelio šalies rajonų.
Litras grietinės šeštadienį kainavo 6, varškės kilogramas - 4-5, naminio sviesto - 10 litų. Bitininkai už medaus kilogramą prašė nuo 15 iki 16 litų. Dešimt vištų kiaušinių kainavo 2,30 lito. Vos ne dvigubai brangesni naminiai kiaušiniai - iki 3,50 lito už dešimtį.
Miežių ar rugių 50 kg kainavo maždaug po 20-21 Lt.
Daržovių kainos buvo gana stabilios ir nedidelės: stambių morkų kilogramas kainavo nuo 80 centų iki 1 lito, raudonųjų burokėlių - 70-80 centų, bulvių - 40-60 centų, svogūnų galvų - nuo 90 centų iki 1,2 Lt, šviežių kopūstų - iki 1 Lt, česnakų - 3,50 Lt.
Petražolių, krapų ryšulėliai parduodami po 50-60 centų. Šviežių agurkų kilogramas kainavo 2,50-3 Lt, pomidorų - nuo 3 iki 3, 50 Lt. Obuolių kaina svyravo nuo 0,50 iki 2,50 Lt.
Spalis - medelių sodinimo metas, todėl turguose gausu įvairių vaismedžių ir vaiskrūmių sodinukų. Iš medelynų atvežama įvairių veislių žemaūgių obelų, kriaušių, slyvų, vyšnių, trešnių, juodųjų ir raudonųjų serbentų sodinukų. Vienas sodinukas, priklausomai nuo veislės ir kitų savybių, kainuoja apie 15-20 litų.
Centrinių Halės ir Kalvarijų turgaviečių mėsos ir pieno paviljonuose užtenka įvairios šviežios mėsos bei rūkytų jos gaminių, varškės, grietinės, sviesto.
Kiaulienos kumpio kilogramas šį šeštadienį Halės turgaus paviljone kainavo gerokai pigiau negu prieš savaitę - 5,50-6 litus, jautienos - 6,50 Lt, veršienos - 6-7 Lt. Rūkytų lašinių kilogramo kaina - 7-8 litai.
Halės turgaus maisto kontrolės laboratorijoje Eltai sakė, kad rudenį tyrimams medžiotojai atveža ištirti nušautų šernų mėsą. Pasirodo, kad mūsų girių žvėrys ne visuomet yra sveiki, jų mėsa būna užkrėsta trichinelėmis ar kitomis žmogaus sveikatai pavojingomis bakterijomis. Tokios mėsos veterinarijos specialistai nerekomenduoja vartoti žmonių maistui.
Prasidėjus rudeninei karpių žvejybai, turguose jų gana daug, jie šiek tiek pigesni negu miesto parduotuvėse. Kilogramas vidutinio dydžio karpių kainuoja apie 6,90 Lt. Už 3-4 litus galima nusipirkti kilogramą kuojų, ešerių ar kitų ežerų žuvų.
ELTA