Prieš šventes žmonės dosniai vėrė pinigines ir lepino save brangiais alkoholiniais gėrimais bei egzotiniu maistu.
Pirkėjų poreikiai keičiasi - jie vis dažniau renkasi brangesnius ir geresnius produktus, ilgą sukinėjimąsi virtuvėje keičia gatavos produkcijos pirkimas - rašo dienraštis "Vakarų ekspresas".
Prekybos centrų šventinės prekybos duomenys rodo, jog daugeliui lietuvių šventės vis dar asocijuojasi su gėrybėmis nukrautu stalu ir tampa proga palepinti save ir artimuosius. Pirkėjai vaišių stalui išleido gerokai daugiau pinigų nei ankstesniais metais. Pardavėjai spėjo, kad tam įtakos turi ne tik gerėjantis gyvenimas, bet ir šventėms iš užsienio grįžtantys emigrantai.
Didžiausio šalies mažmeninės prekybos tinklo "VP Market" atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė sakė, kad alkoholio pardavimai, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šoktelėjo 25 proc. Stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimai išaugo dukart, o silpnesniųjų - 4 kartus. Pirkėjai nuo lentynų šlavė brendį, viskį, konjaką, "spalvotas" degtines, vyną. Didesnę paklausą turėjo brangesni užsienietiški gėrimai.
Ne vienas persigėręs per šventines dienas atsidūrė ligoninėje, o kai kas - ir kapuose. Štai antrąją šių metų dieną Marijampolėje prie išgertuvių stalo mirė kelias dienas audringai šventęs šventes R. P. Manoma, kad vyrą pražudė stiklinėmis gertas pilstukas. Rokiškio medikai šiaip taip atgaivino persigėrusią A. B. iš Juodupės. Moters kraujyje medikai nustatė net 5,1 promilės alkoholio. Anksčiau tai laikyta mirtina doze, tačiau nuolat girtuokliaujantieji užsigrūdina ir pakelia daugiau.
Žmonės šventėms šlavė ne tik alkoholį, bet ir kitus maisto produktus.
Per gruodžio mėnesį žąsų, ančių ir kalakutų buvo parduota tiek, kiek ir per visus metus. Didžiulę paklausą turėjo ir triušiena. Turtuoliai savo stalą paįvairino rykliena, skorpionžuvėmis ir jūros gėrybėmis. Paklausą turėjo ir brangesni sūriai.
Kadangi, žiema tokia šilta, į populiariausių mėsos gaminių penketuką pateko šašlykai, įprastai didžiausią paklausą turintys šiltuoju metų laiku.