Pavasario pietų stalui siūlome pabandyti keletą greitai pagaminamų skanių ir nekaloringų patiekalų iš kopūstų.
Ropinių kopūstų sriuba su skrebučiais
4 dideli ropiniai kopūstai, 1 l daržovių nuoviro, mažas svogūnas, 1 šaukštelis sviesto, 1 šaukštas miltų, 200 g grietinėlės, krapų, petražolių, juodųjų pipirų, druskos, cukraus. Skrebučiams: 8 riekelės prancūziško batono, 100 g tarkuoto sūrio, keli šaukštai majonezo, 2 česnako skiltelės, druskos, 1 šaukštas sezamo grūdelių.
Daržovių nuovire išverdame kubeliais supjaustytus ropinius kopūstus ir svogūną. Kai suminkštės, suplakame plaktuvu, sudedame sviestą, prieskonius ir užverdame. Pakaitintus keptuvėje miltus sumaišome su grietinėle, supilame į puodą ir užverdame.
Paruošiame skrebučius: sūrį sumaišome su majonezu, sutrintu česnaku ir druska. Kiekvieną batono riekelę aptepame sūrio pasta, apibarstome sezamu ir truputį apkepame įkaitintoje orkaitėje. Patiekiame prie ropinių kopūstų sriubos.
Žiedinių kopūstų sriuba
1,2 žiedinio kopūsto, 4 morkos, saliero gabalas, 1 svogūnas, 1 česnako skiltelė, petražolių, krapų, druskos, 2 šaukšteliai “Vegetos”.
Žiedinį kopūstą suskirstome dalimis, likusias daržoves nuskutame. Viską nuplauname ir supjaustome, verdame (be česnako) l litre vandens. Stebime, kad nepervirtų. Baigiant virti įmetame česnaką ir suberiame “Vegetą”, galima įdėti sviesto. Nukeliame puodą ir išsukame su plaktuvu. Supilame į lėkštes, apibarstome krapais ir patiekiame su prancūzišku batonu.
Šviežių kopūstų ir troškintų daržovių salotos
1 nedidelis kopūstas, 1 raudonoji paprika, 2 pomidorai, 2 nedideli raudoni svogūnai, kapotų žalumynų,4 šaukštai aliejaus, druskos, juodųjų pipirų.
Kopūstą supjaustome šiaudeliais ir sugniaužome su kapotais žalumynais. Papriką supjaustome šiaudeliais, svogūnus - pusžiedžiais, pomidorus - griežinėliais ir viską pakepiname aliejuje. Pabarstome druska ir pipirais. Sumaišome kartu su kopūstu. Galima patiekti su skrudintu batonu, įtrintu česnaku.