Pietų Irake įsiplieskęs choleros židinys kelia nerimą net ir tolimų kraštų gyventojams. Ligų sukėlėjai nepripažįsta sienų, o šiandieniniai transporto ryšiai teikia galimybę jiems lengvai apskrieti visą pasaulį.
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro specialistai pripažįsta, kad rizika susidurti su cholera pastaruoju metu tikrai yra padidėjusi. Neatmetama galimybė šią infekciją įvežti ir į Lietuvą - tik nebūtinai iš Irako. Per pastarąjį dešimtmetį pasaulyje kasmet užregistruojama šimtai tūkstančių choleros atvejų. Daugiausiai šia liga serga Afrikos, Amerikos ir Azijos žemynų gyventojai. Pietų Irake vien tik gegužės 7 dieną cholera diagnozuota 17 ligonių.
Plečiantis tarptautiniams ryšiams, išaugus keliaujančiųjų srautui, vis dažniau cholera įvežama ir į Europos šalis.
Cholera - tai ūmi žarnyno užkrečiamoji liga, kurią sukelia bakterijos - choleros vibrionai. Ligos inkubacinis periodas dvi penkios dienos. Daugiau kaip 90 proc. užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: nebūna jokių simptomų arba lengvai viduriuojama. Iki 5 procentų užsikrėtusiųjų serga sunkiai - smarkiai viduriuoja ir vemia, dėl ko prarandama daug organizmo skysčių ir druskų.
Choleros sukėlėjas daugelį metų gali išgyventi vandens telkiniuose, todėl dažniausiai užsikrečiama geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą, per ledą, pagamintą iš užteršto vandens. Ypač pavojingas infekcijos platintojas gali būti žuvys, vėžiagyviai, gaudomi iš užterštų cholera vandens telkinių ir valgomi žali.
Užsikrečiama ir per maistą, jeigu jį ruošia užsikrėtusieji ar sergantys cholera žmonės.
Cholera daugiausiai plinta tose šalyse, kur nuolat trūksta švaraus geriamojo vandens, labai didelis gyventojų tankumas, žemas sanitarinis lygis. Keliaujantys į tokias šalis rizikuoja susirgti šia liga.
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos informacija, rekomenduoja gerti tik ne mažiau kaip minutę virintą arba chloru dezinfekuotą vandenį. Karšta arbata ar kava, vynas, alus, karbonatiniai vandenys ir vaisių sultys (buteliuose ar pakeliuose) yra nepavojingi. Taip pat patariama nevartoti gėrimams ledo gabaliukų, jei nėra žinoma, kad jie pagaminti tikrai iš švaraus vandens.
Choleros sukėlėją gali sunaikinti ne žemesnė kaip 70 laipsnių Celsijaus temperatūra, tad specialistai rekomenduoja valgyti tik rūpestingai šiluminiu būdu paruoštą karštą maistą ir būtinai prieš valgį gerai nusiplauti rankas.
Jei asmuo, grįžęs iš šalies, kurioje plinta cholera, po dviejų penkių dienų staiga pradeda viduriuoti, būtina kuo skubiausiai kreiptis į gydytoją, o jo laukiant - gerti kuo daugiau skysčių.
ELTA