Svogūninės daržovės - įvairių rūšių svogūnai, česnakai ir porai - yra puiki priemonė išvengti peršalimo. Jos turi natūralių antibiotikų, taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Štai keletas žiemos mišrainių receptų.
Pupelių ir pievagrybių mišrainė
250 g pievagrybių, 2 morkos, 0,5 l virtų pupelių, svogūnas, aliejus, pomidorų padažas, malti juodieji pipirai.
Pievagrybius išverdame pasūdytame vandenyje, išverdame morkas, aliejuje pakepiname susmulkintą svogūną. Grybus supjaustome, per burokinę tarką sutarkuojame morkas, viską sumaišome su pupelėmis ir pakepintais svogūnais, pabarstome pipirais ir išmaišome su pomidorų padažu.
Duonos ir sūrio mišrainė
4 riekės juodos duonos, 2 obuoliai, 100 g tarkuoto fermentinio sūrio, 2 česnako skiltelės, aliejaus, majonezo, maltų juodųjų pipirų.
Duoną supjaustome kubeliais ir apkepiname aliejuje, obuolius nulupame ir sutarkuojame per burokinę tarką. Duoną, obuolius ir sūrį sumaišome kartu su susmulkintu česnaku ir majonezu. Apibarstome pipirais.
Makaronų ir kumpio salotos.
200 g virto kumpio, 0,5 l virtų makaronų (kaspinėlių), 3 pomidorai, 1 geltona paprika, 1 raudona paprika, malti juodieji pipirai, 2 česnako skiltelės, majonezo, maltų juodųjų pipirų, petražolių.
Išvalome paprikas ir supjaustome kubeliais, taip pat supjaustome kumpį ir pomidorus, smulkiai supjaustome česnaką. Viską kartu su makaronais išmaišome su majonezu ir pipirais. Papuošiame petražolėmis.