Kruopos - labai maistingas produktas, jose gausu proteinų, angliavandenių ir naudingų mineralinių medžiagų. Košės iš kruopų pigios, lengvai paruošiamos ir turi dietinių ypatybių.
Biri perlinių kruopų košė
200 g perlinių kruopų, 2 stiklinės vandens, 1,5 šaukštai riebalų, druskos.
Kruopas nuplauname, nusunkiame. Į verdantį pasūdytą vandenį įdedame riebalų ir maišydami verdame. Indą su koše pridengiame, įstatome į indą su vandeniu ir dar verdame garuose apie 2 val. Jei vanduo nugaruoja, vėl pripilame.
Miežinių kruopų košė
200 g smulkių kruopų, 3 stiklinės vandens, 1 stiklinė pieno, 50 g sviesto, druskos.
Į verdantį pasūdytą vandenį suberiame persijotas kruopas ir verdame, kol sutirštės. Supilame pieną, įdedame sviesto ir maišydami baigiame virti. Valgome su pienu.
Avižinė košė pusryčiams
300 g avižinių kruopų, 1 l vandens, 2 šaukštai sviesto, 1 šaukštelis cukraus, 1 vidutinio dydžio bulvė, druskos.
Į verdantį vandenį įmetame truputį sviesto, suberiame avižines kruopas ir verdame maišydami ant mažos ugnies, kol kruopos suminkštės. Po to, lėtai maišydami, sudedame smulkiai sutarkuotą bulvę, paviriname, suberiame cukrų, druską ir, baigus virti, kelias minutes palaikome šiltai, kad košė išbrinktų. Valgome su sviestu ir pienu.