Braškės mūsų daržuose prisirpsta pirmiausia, bet ne tik todėl yra vienos labiausiai laukiamų uogų: jos nepaprastai skanios ir labai vaistingos. Braškėse yra daug geležies, kuri gerina kraują, palankiai veikia medžiagų apykaitą. Kalcio ir fosforo junginiai teigiamai veikia organizmą - didėja jo atsparumas ir ištvermė, manoma, kad gerėja nuotaika.
Braškėse yra jodo, kuris ypač vertingas žmonėms, sergantiems plaučių ligomis. Nuo seno liaudies medicinoje žemuogių ir braškių uogomis, lapais, šakniastiebiais ir žiedais valomas organizmas, didinamas jo gebėjimas priešintis ligoms. Štai keli paprasti greitai pagaminamų patiekalų iš braškių ir žemuogių receptai.
Meliono ir braškių salotos
Melionas, 100 g braškių, 1 šaukštas riešutų, 1 žalioji citrina (reikės 5 šaukštų jos sulčių), mėtų, 5 šaukštai likerio, aliejaus.
Melioną perpjauname pusiau ir išimame sėklas bei minkštimą. Minkštimą supjaustome kubeliais, braškes irgi ir užpilame likeriu. Riešutus pakepiname. Iš žaliosios citrinos išspaudžiame sultis ir užpilame ant meliono minkštimo ir braškių. Pusę mėtų susmulkiname. Melioną įdarome vaisiais, barstome mėtomis bei riešutais ir papuošiame mėtų šakelėmis.
Žemuogių sriuba
0,5 g žemuogių, 2 šaukštai manų kruopų, 3 šaukštai cukraus, 4 šaukštai grietinėlės, pusė pakelio vanilinio cukraus, 1-1,5 l vandens, kelios riekelės pyrago, 100 g sviesto, 1 šaukštas cukraus pudros, cinamono.
Pusę nuplautų uogų sutriname, sudedame į verdantį vandenį, paverdame ir nukošiame. Į verdantį vandenį maišydami mediniu šaukštu suberiame manų kruopas ir apie 10 min. verdame.
Nukaičiame, tada sudedame dalį trintų uogų, suberiame cukrų, cinamoną. Kai sriuba atauš, baliname grietinėle. Pateikiama su riekele pyrago.
Braškių ryšulėliai
Tešlai: 500 g miltų, 1,4 l pieno, 40 g mielių, 80 g cukraus, truputis druskos, 2 kiaušiniai, truputis miltų tešlai kočioti.Įdarui: 500 g braškių, 1 kiaušinis, cinamono, cukraus pudros, aliejaus ir taukų mišinio.
Mielinę tešlą gerai išminkome, plonai iškočiojame ir pjaustome 10x10 cm kvadratėliais. Ant tešlos kvadratėlių dedame po 1-2 nuplautas ir nuvarvintas braškes. Tešlos kraštus aptepame kiaušinio plakiniu ir suspaudžiame padarydamos ryšulėlius. Verdame įkaitintuose riebaluose, kol gražiai pagels. Patiekiame ryšulėlius apibarstytus cukraus pudra ir cinamonu.