Jei vasarą svajojate gražiai įdegti, jau dabar pagalvokite apie tinkamą mitybą, kuri padės odai įgauti švelnų auksinį atspalvį. Kai būname saulėje, organizmas išskiria daugiau laisvųjų radikalų, nei įprasta, o tai gali sukelti vėžį. Todėl reikia valgyti vaisių ir daržovių, kuriuose yra pakankamai beta karotino. Organizme jis virsta vitaminu A - laisvųjų radikalų priešu.
Vitamino A dienos norma - 600 mg (tiek jo yra šešiuose pomidoruose). Taip pat beta karotino gausu morkose, mango vaisiuose, persikuose, abrikosuose. Štai keli receptai su šiais produktais.
Pomidorų salotos
0,5 kg pomidorų, 1 svogūno galvutė, 2 šaukštai aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių, krapų.
Pomidorus nuplauname ir išpjovę kotelio vietą supjaustome skiltelėmis. Svogūną nuvalome ir supjaustome smulkiais kubeliais. Petražoles ir krapus nuplauname ir susmulkiname. Viską sudedame į salotinę, įdedame prieskonių, pasūdome ir, užpylę aliejumi bei gerai išmaišę, patiekiame į stalą.
Morkų salotos
500 g morkų, 2 šaukštai aliejaus, 0,5 citrinos, 1 arbatinis šaukštelis cukraus, druskos.
Morkas nuplauname ir sutarkuojame. Užpilame aliejumi, išspaustomis citrinos sultimis, cukrumi ir sumaišome su druska. Truputį palaukiame, kad vienodai pasiskleistų cukrus su druska, sudedame į salotinę ir patiekiame į stalą.
Abrikosų plokštainis
1 konservuotų persikų skardinė, 120 g minkšto sviesto, 130 g cukraus, 2 kiaušiniai, 180 g miltų, 2 šaukšteliai kepimo miltelių.
Abrikosus nuvarviname, iš kompoto verdame sirupą (jo prireiks 8 šaukštų). Kepimo skardą ištepame 70 g sviesto, apibarstome cukrumi, į ją sudedame abrikosus ir palaikome šaltai. 50 g sviesto išsukame su likusiu cukrumi, po vieną mušame kiaušinius, beriame miltus, maišome su kepimo milteliais. Viską atsargiai išmaišome. Tešlą pilame ant abrikosų ir atvėsiname. Kepame karštoje orkaitėje. Kai plokštainis iškeps, formą uždengiame lentele ir apverčiame. Po 10 min. ją atsargiai nuimame. Plokštainį apšlakstome sirupu.