REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp išprotėjusių vandalų - ir lietuvis

Petras Ivanauskas

Nestabilios psichikos amerikietis Milvokio meno muziejuje sutrypė 300 tūkst. dolerių kainuojantį 1640 metais dailininko Otavijaus Vaninio tapytą paveikslą "Dovydo triumfas". Vyrui nepatiko itin žiaurus biblinis siužetas - Dovydas savo rankose laiko nukirstą Galijoto galvą.

REKLAMA
REKLAMA

"Iš pradžių vyras trenkė kumščiu į Galijoto galvą, o po to nuplėšė paveikslą nuo sienos ir sutrypė, - pasakojo muziejaus direktorius Deividas Gordonas. - Viskas įvyko taip greitai, kad prižiūrėtojai nespėjo net sureaguoti".

REKLAMA

Policija sulaikė 22 metų vyrą ir uždarė į Milvokio kalėjimą, tačiau, ko gero, artimiausiu metu jis bus pervežtas į psichiatrinę ligoninę.

Psichikos ligoniai dažnai kėsinasi į meno vertybes, todėl įėjimai į šiuolaikinius muziejus yra panašūs lėktuvuose. Lankytojams neleidžiama neštis jokių daiktų, tenka praeiti pro metalo detektorius. Kai kam vis dėlto pasiseka pakenkti paveikslams. Štai neseniai į Amsterdamo valstybinį muziejų 69 metų piktadarys sugebėjo įsinešti chemikalų ir jais apipilti XVII amžiaus Bartolomėjaus van der Helsto paveikslą "Amsterdamo civilinės gvardijos banketas". Visa laimė, kad paveikslas buvo padengtas laku, tad nukentėjo tik jo viršutinis sluoksnis.

REKLAMA
REKLAMA

Maskvos galerijoje vandalai nuniokojo 20 gruzino Aleksandro Džikijos paveikslų. Tačiau čia veikė ne psichiniai ligoniai, o nacionalistai ekstremistai. Paveikslai buvo suniokoti, kai itin pablogėjo Rusijos ir Gruzijos santykiai.

Tarp pasaulinių meno šedevrų naikintojų yra ir lietuviškų pavardžių. Prieš 22 metus Leningrado (dabar Sankt Peterburgas) Ermitažo muziejuje Bronius Maigys (tuomet jam buvo 48 metai) peiliu supjaustė ir sieros rūgštimi apipylė vieną pačių garsiausių Rembranto (1606 - 1669) paveikslų - "Danaję". Tuo metu šis vandalas net buvo vadinamas kovotoju su sovietų valdžia, nes paveikslą suniokojo 1985 metų birželio 15-ąją (kaip tik tą dieną 1940-aisiais sovietų kariuomenė okupavo Lietuvą). Bet kuo čia dėtas Rembrantas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis olandų dailininkas nutapė daugybę autoportretų. Didžiulį pasisekimą jam pelnė paveikslas "Daktaro Tulpo anatomijos pamoka". Nutapęs šį paveikslą jis tapo madingas, Amsterdamo aukštuomenė laikė savo garbės reikalu turėti Rembranto paveikslų. "Danajė" nutapyta 1636 metais. Manoma, kad pozavo jo žmona Saskija van Eilenburg. Tačiau Saskija buvo auksaplaukė, o paveikslo herojės galva - tamsiais plaukais. Tris amžius tyrinėtojai bandė atspėti šio paveikslo mįslę, kol šiuolaikinė rentgenograma atskleidė, kad šis paveikslas buvo tapytas du kartus. Vieną kartą dailininkui pozavo žmona, o po dešimties metų - kažkokia tamsiaplaukė.

REKLAMA

Tai štai šį visame pasaulyje žinomą paveikslą ir suniokojo B. Maigys. Tam šis vos 4 klases baigęs žmogus kruopščiai pasiruošė. Apsilankęs Ermitaže jis sužinojo, kad "Danajė" yra brangiausias eksponatas. Kitą kartą į Leningradą jis atvažiavo pasiruošęs - atsivežė peilius, sieros rugšties, sprogmenų ir Ermitažo planą. Nutaikęs progą, kai milicininkas, buvęs salėjė, nusisuko B. Maigys supjaustė paveikslą ir aplaistė jį sieros rūgštimi. Atsisukęs milicininkas puolė prie vandalo. Pasirodė, kad prie abiejų jo kojų priršti sprogmenys, o kišenėje buvo elektrinė baterija. Kaip vėliau pasakojo pats B. Maigys, jis nesusisprogdino tik dėl to, kad salėje buvo daug žmonių - jų jam pagailo.

REKLAMA

Po išpuolio B. Maigiui buvo atlikta psichiatrinė ekspertizė ir jis buvo uždarytas gydyti į Černiachovskio (Kaliningrado sritis) psichiatrijos ligoninę. Ten jis praleido 4 metus. Šiuo metu B. Maigys gyvena Utenos pensione ir su žurnalistais bendrauja nenoriai. Neseniai apie jį reportažą buvo parengusi LTV laida "Žurnalisto tyrimas". Laidoje pasakota, kaip buvo gaivinamas paveikslas.

Iš pat pradžių verkdamos Ermitažo darbuotojos puolė plauti paveikslą, burnomis ant jo purškė vandenį. Paaiškėjo, kad rūgštis sugraužė 30 procentų dažų. Keturi garsūs Rusijos restauratoriai gelbėdami "Danaję" dirbo net 12 metų. Ir šiuo metu tai vienas iš labiausiai lankomų muziejaus eksponatų, tačiau žiūrėti į šį paveikslą galima tik pro neperšaunamą stiklą.

Na, o norėjęs išgarsėti visame pasaulyje lietuvis savo pasiekė. Išgarsėjo. Tik jokiu būdu ne kaip kovotojas už Lietuvos laisvę, bet kaip išprotėjęs vandalas. "Lietuvos rytas" prieš kelerius metus rašė, kad B. Maigys nė kiek nesigaili savo poelgio ir be sąžinės graužaties lygiai taip pat vėl pasielgtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų