REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip atpažinti avitaminozę?

Pirmieji signalai, kuriais organizmas praneša apie vitaminų trūkumą, yra blyški, išsausėjusi ir pleiskanojanti oda, spuogelių ir pūlinėlių atsiradimas, trūkinėjantys lūpų kampučiai, lūžinėjantys nagai. Žmogus greitai pavargsta, jaučia raumenų silpnumą, vangumą, dirglumą, depresiją.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgai besitęsiančios peršalimo ligos, kraujuojančios dantenos, lėtai ir sunkiai gyjančios žaizdos ar net menki įbrėžimai liudija apie vitamino C trūkumą. Vitamino B 1 (tiamino) stoka neretai sukelia depresiją, kojų mėšlungį. Jei burnoje atsiranda opelių, trūkinėja lūpų kampučiai, padidėja jautrumas šviesai ar kamuoja dermatitai, gali būti, jog trūksta vitamino B 2 (riboflamino), o padidėjęs kaulų trapumas ar netaisyklinga kaulų forma - vitamino D ir kalcio deficito požymiai.

REKLAMA

Yra keltas testų, kuriais galima pamėginti nustatyti, ar organizmui trūksta vitaminų. Pavyzdžiui, testas ankstyvam vitamino B 6 (piridoksino) deficitui nustatyti. Ištieskite ranką delnu į viršų, paskui sulenkite pirštus taip, kad jų galiukais pasiektumėte delną. Atlikite tą patį abiem rankomis. Jei tai pavyksta tik didelių pastangų dėka, jei sąnariai neleidžia pirštų galiukais paliesti delno, gali būti, kad organizmas jaučia piridoksino stygių.

REKLAMA
REKLAMA

Testas patikrinti, ar nestokojate vitamino A: jei įėjęs iš šviesios patalpos į tamsią apsiprantate tamsoje ne iš karto, o po 7-8 sekundžių, vadinasi, jums nepakanka vitamino A. Jei tamsoje akys apsipranta tik po 10-20 sekundžių - nedelskite, pats laikas kreiptis į medikus.

Mažakraujystė, silpnumas, vangumas, apatija, odos blyškumas byloja apie geležies stoką. Geležies trūkumas vaikams gali pasireikšti irzlumu, dirglumu ar išsiblaškymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų