REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį rudenį aktyvią veiklą ketina pradėti Lygių galimybių plėtros centras, kurio tikslas - plėtoti ir populiarinti lyčių lygybės idėjas, siekti moterų ir vyrų lygių teisių įtvirtinimo bei įgyvendinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Darbo rinkos ir lygių galimybių skyriaus vyriausiosios specialistės Vandos Juršėnienės teigimu, Lietuvos įstatymai pakankamai užtikrina moterų ir vyrų lygias galimybes, tačiau reikia siekti, kad teisinės nuostatos būtų įgyvendinamos ir praktiškai.

REKLAMA

"Todėl ministerija, kuri koordinuoja ir įgyvendina vyrų ir moterų lygių galimybių klausimus įvairiose srityse, tapo viena Lygių galimybių plėtros centro steigėjų. Daugelyje Europos Sąjungos šalių moterų ir vyrų lygių galimybių užtikrinimo įgyvendinimu taip pat rūpinasi atitinkamų valstybinių institucijų įsteigti centrai, institutai, viešosios įstaigos", - SADM pranešime spaudai cituojama V. Juršėnienė.

Ministerijos teigimu, Lygių galimybių plėtros centras padės įgyvendinti ne tik įvairias su lyčių lygybės klausimais susijusias ES programas, bet ir birželį Vyriausybės patvirtintą Moterų ir vyrų lygių galimybių 2003-2004 metams programą.

REKLAMA
REKLAMA

Joje numatytomis priemonėmis siekiama spręsti moterų ir vyrų lygių galimybių problemas užimtumo, švietimo, politikos ir sprendimų priėmimo, sveikatos ir aplinkosaugos sferose, smurto prieš moteris ir prekybos moterimis problemas, sudaryti vienodas galimybes vyrams ir moterims dalyvauti visose visuomenės gyvenimo srityse.

Pasak Lygių galimybių plėtros centro direktorės Virginijos Aleksejūnaitės, jos vadovaujama įstaiga taip pat tęs Atviros Lietuvos fonde 1997-2002 metais egzistavusios Moterų programos projektus.

"Keičiantis fondo prioritetams, veiklos pobūdžiui, buvo nutarta šią programą uždaryti. Todėl centro atsiradimas leis tęsti pradėtus ir dalyvauti naujuose projektuose. Kita vertus, centras taps nevyriausybines organizacijas ir vyriausybines institucijas jungiančia grandimi", - pranešime spaudai teigia V. Aleksejūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, iš George’o Soroso tinklo vykdomų tęstinių projektų būtų galima paminėti kino forumą "Lyčių montažas postsovietinėse erdvės paradigmose", kuris glaudžiai siejasi su centro tikslu - keisti stereotipinius vyrų bei moterų įvaizdžius žiniasklaidoje ir visuomenėje.

Su kitu centro veiklos prioritetu - skatinti lyčių dialogą - susijusi tęstinė programa apie lyčių sugyvenimą "Visavertė partnerystė", skirta vidurinių mokyklų moksleiviams ir mokytojams. Ši programa jau buvo vykdoma daugiau kaip 30-yje Lietuvos mokyklų.

REKLAMA

Ateityje numatoma rengti bendrus projektus ir su akademinėmis institucijomis, padėti prie jų veikiantiems lyčių studijų centrams.

Kita centro veiklos sritis - finansinės paramos paieška. Pasak Lygių galimybių plėtros centro direktorės, įvairiems projektams rengti ir vykdyti bus ieškoma lėšų ir iš tarptautinių rėmėjų, ir pritraukiant vietos verslininkus. Paramą numatoma skirti nevyriausybinėms moterų organizacijoms, kurių Lietuvoje yra per 80.

"Tikimės, kad bendras finansavimas paskatins nevyriausybines organizacijas jungtis ir rengti bendrus projektus, o tai padės spręsti lyčių lygybės problemas nevyriausybiniame lygmenyje", - sakė V. Aleksejūnaitė.

REKLAMA

Centre planuojama sukurti galimų finansavimo šaltinių duomenų bazę.

Lygių galimybių plėtros centro veikla neapsiribos tik informacijos apie ES bei kitų tarptautinių organizacijų vykdomą politiką lygių galimybių srityje, bendradarbiavimą, projektų rengimą bei finansavimo galimybes skleidimu. Centras ketina inicijuoti nepriklausomus tyrimus, sociologines apklausas, rengti ataskaitas apie padėtį lygių galimybių srityje.

V. Aleksejūnaitės teigimu, nepriklausomų ekspertų parengtoje apžvalgoje, kaip šalių kandidačių į ES įstatymai atitinka ES lyčių lygybės direktyvas, Lietuva įvertinta itin palankiai ir neretai pateikiama pavyzdžiu kitoms šalims. Ji tikisi, kad Lygių galimybių plėtros centro pastangos skatins visuomenę vienodai gerbti bei saugoti moterų ir vyrų teises, gerinant lygių galimybių užtikrinimą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų