REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išrinktasis prezidentas Rolandas Paksas giria Generalinės prokuratūros pasirinktus veiklos prioritetus, tačiau kol kas nesiima vertinti jos darbo rezultatų. Po antradienį (01.28) vykusio susitikimo su generaliniu prokuroru Antanu Klimavičiumi R. Paksas žurnalistams sakė, kad Generalinė prokuratūra praėjusiais metais pasirinko labai teisingus prioritetus.

REKLAMA
REKLAMA

"Mano galva, labai jie teisingi - kova su korupcija, organizuotu nusikalstamumu, su kontrabanda, kova prieš narkomaniją, ekonominiai nusikaltimai", - sakė R. Paksas, tačiau neatskleidė, ar yra patenkintas Generalinės prokuratūros darbu.

REKLAMA

"Ar aš esu patenkintas, kaip jie yra vykdomi, aš sužinosiu labai greitai, kai man bus pateikti visi duomenys ir visos tendencijos pagal šituos prioritetus", - pažymėjo R. Paksas.

A. Klimavičius žurnalistams sakė, kad Generalinė prokuratūra gali pasigirti bendru nusikalstamumo bei nužudymų skaičiaus mažėjimu, gerėjančiu nusikaltimų išaiškinimu.

Kartu generalinis prokuroras skeptiškai įvertino R. Pakso komandos pareikštus ketinimus suformuluoti specialiosioms tarnyboms tam tikras užduotis. A. Klimavičiaus teigimu, Generalinės prokuratūros užduotys suformuluotos Prokuratūros įstatyme, Baudžiamojo proceso kodekse.

REKLAMA
REKLAMA

Iš karto po inauguracijos vasario 26-ąją R. Paksas žada suformuluoti Generalinei prokuratūrai, Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) konkrečias veiklos užduotis, kurias šios tarnybos turės atlikti per tam tikrą laiko terminą. Neįvykdžius šių užduočių, R. Pakso atstovų teigimu, bus svarstomas šių tarnybų vadovų tinkamumas eiti savo pareigas.

Kokios užduotys bus formuluojamos Generalinei prokuratūrai, VSD ir STT, kol kas nepranešama.

Paklaustas dėl galimybių likti generalinio prokuroro pareigose po prezidento inauguracijos, A. Klimavičius pažymėjo, kad jo kadencija yra septyneri metai, dabar prasidėjo tik tretieji jo įgaliojimų metai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistams pastebėjus, kad praktika rodo, jog generaliniai prokurorai neišbūna visos kadencijos, A. Klimavičius atsakė, kad "praktika taip pat rodo, kad Konstitucinis Teismas kartais sprendžia klausimus".

Praėjusią savaitę Konstitucinis Teismas nusprendė, kad prieš dvejus metus įstatymu nustatyta generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarka prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai.

2000 metų lapkritį Seimas priėmė V. Adamkaus dekretu teiktas Prokuratūros įstatymo pataisas, kuriomis buvo nustatyta nauja generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarka. Pataisos numatė, kad generalinį prokurorą skiria prezidentas Seimo pritarimu. Iki tol generalinį prokurorą skirdavo Seimas Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymu.

REKLAMA

Pataisoms įsigaliojus, nutrūko tuometinio Seimo paskirto generalinio prokuroro Kazio Pėdnyčios įgaliojimai.

Išrinktojo prezidento ir generalinio prokuroro susitikime taip pat kalbėta apie senaties termino panaikinimą sunkiems ekonominiams nusikaltimams.

"Senaties terminas yra praleidžiamas tik smulkiems nusikaltimams. Jei aš gerai supratau, nė vieno stambaus nusikaltimo (tyrimo - BNS) senaties terminas nesustabdė, juos aiškinamasi", - sakė R. Paksas.

R. Pakso nuomone, svarbu priimti įstatymo pataisas, kuriomis būtų nustatyta, kad jei vykdomas teismo procesas, tai šis laikotarpis neįsiskaičiuojamas į senaties terminą.

REKLAMA

Pokalbiu su A. Klimavičiumi išrinktasis prezidentas pradėjo susitikimų seriją su specialiųjų tarnybų vadovais aptarti šių tarnybų veiklos.

Trečiadienį planuojamas R. Pakso susitikimas su VSD generaliniu direktoriumi Mečiu Laurinkumi, ketvirtadienį - su STT direktoriumi Valentinu Junoku.

Netrukus po antrojo prezidento rinkimų rato sausio pradžioje, atnešusio pergalę R. Paksui, kai kurie jo komandos nariai kalbėjo apie galimą A. Klimavičiaus, M. Laurinkaus ir V. Junoko pakeitimą.

Tarp teisėsaugos pareigūnų neabejojama, kad šių trijų pareigūnų likimas yra tik laiko klausimas.

Pagal įstatymus Generalinės prokuratūros, VSD ir STT vadovus skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų