REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime kol kas nerandama sprendimo, kaip įgyvendinti Konstitucinio Teismo sprendimą dėl atstovaujamosios ir vykdomosios valdžių atskyrimo savivaldybių tarybose.

REKLAMA
REKLAMA

Šis klausimas buvo svarstomas ketvirtadienį (01.09) neeiliniame parlamento posėdyje, tačiau pasikeitę nuomonėmis, parlamentarai jokio sprendimo nepriėmė.

REKLAMA

Valdybos sudarytos darbo grupės pirmininkas Petras Papovas pateikė Seimui siūlymų, kaip reikėtų keisti dabartinį Vietos savivaldos įstatymą, kad jo nuostatos atitiktų Konstitucinio Teismo sprendimą.

"Tas funkcijas, kurios yra mero, kaip atstovaujamosios valdžios, palikti tarybai ir merui, o vykdomosios funkcijos perduoti vykdomajai institucijai, administracijai ir kitoms biudžetinėms įstaigoms, kurios yra savivaldoje. Tai reiškia, jog administratorius kartu su administracija vykdytų vykdomąsias funkcijas", - sakė P. Papovas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu ne vienas Seimo narys parėmė Lietuvos savivaldybių asociacijos poziciją, jog reikėtų taisyti ne įstatymą, o Konstituciją, įteisinant dabartinį vietos savivaldos modelį.

"P. Papovo pasiūlymai yra paprasčiausia revoliucija šiandieninėje savivaldos sistemoje. Norime revoliucijos - tvirtinkime šią koncepciją, nenorime - ieškokime politinio sutarimo", - sakė opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius, pažymėjęs, jog minėti pasiūlymai "radikaliai mažina merų įgaliojimus".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mano nuomone, užtektų išbraukti iš įstatymo, kad meras yra vykdomoji valdžia", - sakė konservatorius.

Jungtinės frakcijos narys Lietuvos centro sąjungos (LCS) pirmininkas Kęstutis Glaveckas taip pat siūlė išlaikyti esamą "status quo", o iki kitų savivaldybių tarybų rinkimų parengti Konstitucijos pataisas.

Centristas Gintaras Šileikis pareiškė, jog sprendimą dėl Konstitucinio Teismo nutarimo įgyvendinimo turėtų parengti iš politinių partijų atstovų sudaryta darbo grupė.

"Tai yra visų politinių jėgų ir visų Lietuvos gyventojų reikalas", - pažymėjo jis.

Ieškoti politinio susitarimo siūlė ir Liberaldemokratų frakcijos narys Vladas Žalnerauskas.

Valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys Alvydas Ramanauskas siūlė neatidėlioti sprendimo ir imti greičiau rengti konkrečias pataisas.

REKLAMA

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas liberalas Raimundas Šukys ragino parlamentarus būti "biednais, bet teisingais" ir nesiimti "stručio politikos", siekiant atidėti įstatymo pataisų priėmimą, nes naujai išrinktos savivaldybės negalės normaliai dirbti.

"Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) pati sau dedasi kilpą, o mūsų prašo, kad mes iš po kojų išmuštume kėdutę", - sakė jis, kalbėdamas apie LSA pasiūlymą keisti Konstituciją, o ne įstatymą.

R. Šukys įspėjo, jog nepakeitus įstatymo taip, kaip nurodė Konstitucinis Teismas, merų priimami sprendimai galės būti nuginčijami teismuose kaip neteisėti.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas pernai gruodžio pabaigoje konstatavo, jog Vietos savivaldos įstatyme nustatyta savivaldybių valdybų sudarymo tvarka bei mero galios prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. KT nuomone, savivaldybių valdybos negali būti sudaromos iš tarybos narių, nes taip pažeidžiamas vykdomųjų bei atstovaujamųjų institucijų atskyrimo bei pastarųjų viršenybės vykdomųjų organų atžvilgiu principai.

Taip pat, KT nuomone, Konstitucijai prieštarauja ir įstatyme vykdomajai institucijai priskirto mero teisė vadovauti savivaldybės tarybai.

Konstitucinio Teismo sprendimas oficialiai bus skelbiamas vasario pabaigoje. Iki to laiko Seimas privalės parengti Konstituciją atitinkančias įstatymo pataisas.

LSA atstovų teigimu, tokiu atveju reikėtų pakeisti net apie 80 įstatymų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų