REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

George’o W. Busho patarėjas nacionalinio saugumo klausimais antradienį prisiėmė atsakomybę už JAV prezidento metiniame pranešime išsakytą, kaip dabar aiškėja nepagrįstą, kaltinimą, kad Irakas mėgino Afrikoje įsigyti branduolinio ginklo gamybai reikalingo urano.

REKLAMA
REKLAMA

Patarėjos nacionalinio saugumo klausimais Condoleezza Rice pavaduotojas Stephenas Hadley pareiškė, jog neteisingai pasielgė, neišbraukdamas atitinkamo teiginio iš metinio pranešimo, kurį prezidentas perskaitė sausio mėnesį. Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV), anot jo, paprašė jo atitinkamą nuorodą išbraukti iš spalio mėnesį skaitytos kalbos.

REKLAMA

Stephenas Hadley yra jau antrasis aukšto rango administracijos pareigūnas, prisiėmęs atsakomybę už klaidą, įsivėlusią į svarbią ir kelias savaites kruopščiai ruoštą bei tikrintą prezidento kalbą.

Patarėjos nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas prisipažino per Baltuosiuose rūmuose atliekamą vidaus patikrinimą, per kurį siekiama išsiaiškinti prezidentą dvi savaites persekiojusios nemalonios klaidos "autorius".

"Rengdamas metinį pranešimą, aš turėjau prisiminti, kad dėl urano klausimo buvo kilę nesutarimų, - per beveik pusantros valandos trukusį susitikimą su žurnalistais sakė Stephenas Hadley. - Man arba reikėjo pareikalauti, kad tie 16 žodžių, susijusių su šiuo klausimu, būtų išbraukti, arba man reikėjo pranešti CŽV direktoriui George’ui Tenetui. Jei aš taip būčiau pasielgęs, būtume išvengę viso šio triukšmo. Dabar man aišku, kad šia prasme aš suklydau".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak aukšto pareigūno, jis visai užmiršo CŽV įspėjimą dėl urano, kuris 2002 metų spalį, prieš George’ui W. Bushui išdėstant savo kaltinimus Irakui, buvo įtrauktas į du memorandumus ir apie kurį buvo pranešta telefoniniame pokalbyje.Baltieji rūmai dabar pripažįsta, kad Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis paremtas kaltinimas, kad Irakas mėgino Afrikoje įsigyti urano, buvo neteisingas ir iš viso neturėjo būti įtrauktas į prezidento metinį pranešimą.

Anot Baltųjų rūmų ryšių direktoriaus Dano Bartletto, George’as W. Bushas ir toliau pasitiki Stephenu Hadley. "Žinoma, kad jam nepatinka, kai nesilaikoma aukštų standartų, kurių jis nori, kad būtų laikomasi, tačiau jis vis tiek labai pasitiki nacionalinio saugumo komanda bei žvalgybos direktoriumi".

Stephenas Hadley atsisakė komentuoti, ar įteikė atsistatydinimo pareiškimą.Nors JAV, atrodo, jau galutinai išsižadėjo kaltinimų dėl urano, Didžioji Britanija tvirtina turinti daugiau įrodymų, o ne tik suklastotus dokumentus, kad Irakas tikrai mėgino Nigeryje įsigyti urano.

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų