REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadenciją baigiantis Prezidentas Valdas Adamkus pakvietė išrinktąjį prezidentą Rolandą Paksą dalyvauti Prezidentūroje penktadienį (02.07) rengiamame susitikime su partijų atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS sakė Prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė, susitikime su parlamentinių frakcijų atstovais bus svarstomi trys parlamento priimti prieštaringi įstatymai - Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinasis, Savivaldybių tarybų rinkimų ir Vietos savivaldos pagrindų įstatymų pataisos.

REKLAMA

Planuojama, kad susitikime dalyvaus Socialdemokratinės koalicijos frakcijos nariai Česlovas Juršėnas, Petras Papovas, Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas, Liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis, Tėvynės sąjungos-konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius, Liberaldemokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Henrikas Žukauskas, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcijos narys Gintaras Didžiokas, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Bronis Ropė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS sakė išrinktojo prezidento atstovas spaudai Aidas Petrošius, R. Paksas dalyvaus susitikime.

Liberalai šią savaitę paprašė Prezidentą vetuoti Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinąjį įstatymą, kuris reglamentuos dirbamos žemės įsigijimo sąlygas tiek Lietuvos, tiek užsienio piliečiams. Šis vadinamasis saugiklių įstatymas priimtas lydint Konstitucijos pataisas, įteisinančias žemės ūkio paskirties žemės pardavimą užsieniečiams ir juridiniams asmenims.

Liberalų teigimu, daugelis "saugiklių" įstatymo nuostatų kertasi ne tik su rinkos principais, bet ir su žmogaus teisėmis bei šalies Konstitucija.Liberalai piktinasi, jog įstatymas nustato dirbamos žemės savininkams sėslumo reikalavimą, apriboja įsigyjamų sklypų dydį, nurodo, kas turi pirmumo teisę įsigyti parduodamą dirbamą žemę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sausio pabaigoje Seimas, priimdamas Savivaldybių tarybų rinkimų ir Vietos savivaldos pagrindų įstatymų pataisas, nusprendė, jog savivaldybių tarybų nariais išrinkti parlamentarai neprivalo iki pirmojo tarybos posėdžio atsisakyti savivaldybės tarybos nario mandato.

Konstitucinis Teismas praėjusių metų pabaigoje konstatavo, kad Seimo nariai negali būti ir savivaldybių tarybų nariais, bei pareiškė nuomonę, jog į savivaldybių tarybas išrinkti parlamentarai privalo atsisakyti gauto mandato iki pirmojo tarybos posėdžio.

Seimas priėmė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, numatančias, jog parlamentarai bei kiti pareigūnai, kurių pareigos nėra suderinamos su savivaldybių tarybų narių pareigomis, dėl mandato turi apsispręsti likus ne mažiau kaip 10 dienų iki pirmojo tarybos posėdžio. Tačiau ši nuostata įsigalios iki kitos kadencijos savivaldybių tarybų rinkimų, kurie turėtų įvykti 2007 metais.

REKLAMA

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje Konstitucinis Teismas priėmė nutarimą, kuriame išaiškino, kad remiantis valdžių atskyrimo principu iš tarybos narių sudaryta valdyba negali būti vykdomąja institucija, o meras - vienu metu vadovauti tarybai ir administracijai. Seimas, atsižvelgdamas į Konstitucinio Teismo sprendimą, Vietos savivaldos įstatymo pataisomis siekta atskirti savivaldybės atstovaujamąją ir vykdomąją valdžias.

Pagal pataisas meras lieka tarybos vadovu, tačiau vykdomąją valdžią įgyvendina administracijos direktorius, kurį mero teikimu skiria ir atleidžia taryba. Administracijos direktoriui pavedama ir atsakomybė administruoti savivaldybės lėšas.

REKLAMA

Pataisomis atsisakyta formuoti savivaldybės valdybą, bet taryboms palikta teisė savo nuožiūra sudaryti kolegiją. Kaip ir valdyba, kolegija būtų sudaroma iš mero, jo pavaduotojų bei kitų tarybos narių. Joms suteikta teisė spręsti klausimus dėl savivaldybės plėtros ir investicinių projektų.

Šiuos pakeitimus, kaip griaunančius susiklosčiusią savivaldos sistemą, griežtai kritikavo Seimo dešinioji opozicija ir savivaldybės.

Prezidentas V. Adamkus per dešimtį dienų privalo apsispręsti, ar jis pasirašys minėtuosius įstatymus, ar grąžins juos Seimui pakartotinai svarstyti.

Pasak V. Gaižauskaitės, penktadienio susitikimas padės Prezidentui galutinai suformuluoti savo poziciją dėl minėtųjų įstatymų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų