REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Legendinės "Lithuanica" keliu skrendantys Kauno pilotai Viktoras Ramonas ir Gintautas Staniulis trims ar keturioms dienoms įstrigo Bergene, iškilus techninėms problemoms dėl lėktuvo variklio ir propelerio.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS sakė Kauno aeroklubo direktorius Algimantas Žentelis, išsprendęs šias problemas, lėktuvo ekipažas tęs savo kelionę į JAV - Niujorką, Čikagą ir galbūt kitus miestus. Pasak A. Žentelio, šiuo metu sunku pasakyti, kada pilotai pasieks JAV, dėl techninių problemų grafikas gali pasikeisti.

REKLAMA

Praėjusį penktadienį prasidėjusį skrydį per Atlanto vandenyną į JAV ir atgal kauniečiai pilotai skiria prieš 70 metų įvykusiam legendinių Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žygiui.

Į kelionę per Atlantą mėgėjai pilotai V. Ramonas ir G. Staniulis išskrido JAV pagamintu lėktuvu "Piper Twin Comanche". Pavykus sumanymui, tai būtų pirmasis skrydis iš Lietuvos per Atlantą ir atgal lengvu lėktuvėliu. Ankstesniais kartais, pagerbiant legendinių lakūnų žygį, nedideli lėktuvai keletą kartų perskrido Atlantą tik į vieną pusę - iš JAV į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinis lėktuvas yra gerokai modernesnis už prieš 70 metų Atlantą įveikusią vienmotorę "Lithuanica", tačiau jame, kaip ir "Lithuanica", nėra tolimojo ryšio priemonių, nuo apledėjimo apsaugančios sistemos.

Kadangi starto dieną oras staiga atšalo ir pakilo stiprus vėjas, jau pirmomis skrydžio valandomis lakūnams teko grumtis su apledėjimu.

Šiame lėktuve sumontuoti du varikliai, kurių galingumas prilygsta vieno "Lithuanica" variklio galingumui.

Skrydžio maršrutą lakūnai pasirinko kuo panašesnį į įvykusįjį prieš septyniasdešimt metų. Tačiau, nors S. Darius ir S. Girėnas įveikė Atlantą be tarpinių nusileidimų, jų skrydį pakartosiantys kauniečiai tūps Islandijoje ir Kanadoje prisipildyti kuro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuota, kad V. Ramonas ir G. Staniulis į Lietuvą grįš liepos 19 ar 20 dieną, keliomis dienomis vėliau, nei 1933 metų vasarą žuvo S. Darius ir S. Girėnas.

Du lietuvių lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas 1933 metų liepos 15 dieną pakilo iš Niujorko nedideliu vienmotoriu lėktuvu "Lithuanica", kad be nutūpimo perskristų Atlanto vandenyną ir pasiektų Kauną. Sėkmingai įveikę Atlantą ir didžiąją Europos dalį, dėl iki šiol neišaiškintų priežasčių jie žuvo liepos 17 dieną tuometinės Vokietijos Soldino miške (dabar Lenkijoje), belikus vos keliems šimtams kilometrų iki kelionės tikslo.

Per 37 valandas 11 minučių įveiktas 6411 kilometrų atstumas buvo antras to meto aviacijos pasiekimas.

Šiemet, minint tragiškai pasibaigusio skrydžio 70-ąsias metines, Lietuvoje bei Lenkijoje vyks daugybė renginių.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų