REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Varšuvos leidyklos "Ex Libris" išleistas "Lietuvių literatūros istorijos" dvitomis padės lenkų skaitytojams susipažinti su lietuvių literatūra ir rašytojais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip "Lietuvių literatūros istorijos" pratarmėje rašo profesorius Juozas Girdzijauskas, "kapitaliniame lenkų mokslininko veikale aptariamas 500 metų lietuvių literatūros raidos kelias, o knygos konspektyvumą atperka jos informatyvumas, tikslus ir nuoseklus svarbiausių dalykų iškėlimas".

REKLAMA

Pirmasis tomas, kurį parengė buvęs Lenkijos generalinis konsulas Vilniuje, geras lietuvių literatūros žinovas profesorius Mieczyslawas Jackiewiczius, apima laikotarpį nuo pirmojo lietuviško rašytinio žodžio iki 1917 metų.

Antrasis tomas, kurį parašė Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius Algis Kalėda, supažindina su lietuvių literatūra nuo 1918 iki 2000-ųjų.

Pasak dvitomio leidėjo, "Ex Libris" leidyklos savininko Andrzejaus Frukaczo, "nors geografiškai Lietuva ir Lenkija yra artimos kaimynės, nors abi tautas sieja keli šimtmečiai bendros istorijos, tačiau literatūros srityje Lietuva platesniam lenkų ratui beveik nežinoma, nes tarpukario metais ir po Antrojo pasaulinio karo į lenkų kalbą lietuvių rašytojų kūriniai buvo verčiami labai retai".

REKLAMA
REKLAMA

Per pastaruosius dvejus metus leidykla išleido profesoriaus Arnoldo Piročkino parengtą kišeninį lietuvių ir lenkų kalbų žodynėlį, Barbaros ir Algio Kalėdų parengtą lietuviškų ir lenkiškų pokalbių rinkinį, didelio pasisekimo sulaukusį meninį albumą "Vilnius", kuris buvo išleistas anglų, lietuvių ir lenkų kalbomis, profesoriaus M. Jackiewicziaus "Vadovą po Vilnių".

Šių metų pirmąjį pusmetį "Ex Libris" lenkų kalba leidžia trijų lietuvių autorių knygas - jau pasirodė Leonardo Gutausko "Laiškai iš Viešvilės", spaudai ruošiama Sigito Gedos "Poezijos rinktinė", kurią iliustruoja Varšuvoje gyvenantis žinomas dailininkas Stasys Eidrigevičius. Netrukus dienos šviesą išvys ir Ričardo Gavelio romanas "Jauno žmogaus memuarai".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat planuojama išleisti "Didįjį lietuvių-lenkų ir lenkų-lietuvių kalbų žodyną". Šis akademinis leidinys turėtų užpildyti šioje srityje atsiradusią spragą, kadangi 1994 metais išleistas Valerijos Vaitkevičiūtės žodynas nebesugeba atspindėti sparčios lenkų kalbos raidos.

"Ex Libris" leidykloje pasirodys ir knyga "Lietuviški valgiai".

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų