REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie 500 uniformuotų ir neuniformuotų policijos pareigūnų šeštadienį Vilniuje protestavo prieš policijos skurdinimą ir pensijų mažinimą. Akcija surengta Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos iniciatyva.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Telšių, Alytaus, Jurbarko, Utenos ir Varėnos policijos profesinių sąjungų atstovai su plakatais ir vėliavomis vidurdienį išsirikiavo Nepriklausomybės aikštėje priešais M. Mažvydo biblioteką. Kartu su jais protestavo ir Klaipėdos, Šilutės, Kauno, Vievio ir Vilniaus apskrities ugniagesiai gelbėtojai.

REKLAMA

Vidaus reikalų sistemos pareigūnų darbo užmokesčiui šiuo metu trūksta 12 mln. litų, o įvesti naujajame Vidaus tarnybos statute numatytai pareiginių laipsnių sistemai reikia dar 26 mln. litų. Kai kurie akcijos dalyviai tikino net nežinantys, kokio dydžio atlyginimas jiems bus išmokėtas po mėnesio.

Kreipdamasis į susirinkusiuosius, Vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkas Artūras Černiauskas susibūrimą pavadino "akcija dėl sunkios padėties".

REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžiais, keletą mėnesių trukę bandymai užmegzti dialogą su valdžia buvo nesėkmingi, nes visos keliamos problemos bumerango principu sugrįždavo atgal.

Policijos pareigūnai nori valdžiai parodyti, kad, nors ir apiplyšę, be batų, be uniformų, be transporto - vis tiek jie egzistuoja, kalbėjo A. Černiauskas. Jis sakė nežinąs niekur kitur tokių pavyzdžių, kaip Širvintų rajono policijos komisariate, kur policijos pareigūnui už naktinį budėjimą mokama po 1,80 Lt.

Akcijos dalyviai priėmė reikalavimus, kurie čia pat aikštėje buvo perduoti Seimo Pirmininko pirmajam pavaduotojui Česlovui Juršėnui, o vėliau įteikti ir Vyriausybės bei Prezidentūros atstovams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikalavimuose pabrėžiama, kad šalies Vyriausybė ir Seimas savo darbais ir požiūriu į Lietuvos piliečius stengiasi galutinai sužlugdyti vidaus reikalų sistemą: nuolat bloginama darbuotojų materialinė padėtis, įteisinama vergovinė santvarka. "Vyriausybė, taupydama lėšas, neskiria pakankamo finansavimo vidaus reikalų sistemai, o Seimas šiuos veiksmus įteisina įstatymiškai", - pabrėžė akcijos dalyviai.

Todėl reikalaujama skirti pakankamai lėšų normaliam vidaus reikalų sistemos darbui; pareigūnų darbo užmokesčiui netaikyti indeksavimo koeficiento; už darbą naktimis ir švenčių dienomis mokėti vadovaujantis Darbo kodeksu; mokėti visą pensiją dirbantiems vidaus reikalų sistemos pensininkams; savaitinį darbo laiką ir viršvalandinį darbo laiką nustatyti vadovaujantis Konstitucija ir Darbo kodeksu.

REKLAMA

Atidžiai išklausęs reikalavimų turinio, Č. Juršėnas sakė galįs pažadėti tik viena: kad visi pasiūlymai bus sąžiningai ir kruopščiai išanalizuoti, dalyvaujant policijos profsąjungų atstovams.

Seimo vicepirmininkas mitingo dalyviams sakė galįs tik pakartoti savo paties žodžius, kuriuos toje pačioje aikštėje jau sakė žemdirbių atstovams: "Prikalkit mane prie kryžiaus, bet milijonų iš kišenės neišimsiu, nes jų neturiu". Č. Juršėnas priminė ir tai, kad dėl sunkios padėties neseniai mitingavo ir bibliotekininkai, tad valstybė esanti priversta derinti visų interesus.

REKLAMA

Nepaisant protestuojančio mitinguotojų tono, Č. Juršėnas kalbėjo labai šmaikščiai ir pakiliai. Padėkojęs policijos pareigūnams už tai, kad jie atlieka savo svarbias pareigas ir kad jų susibūrimas toks orus ir rimtas, Č. Juršėnas sakė mitingą laikąs dovana dviejų asmeninių jubiliejų išvakarėse.

Sekmadienį Č. Juršėnui sukanka 65 metai, todėl, jo žodžiais, mitingas yra dovana gimtadienio proga.

"Kitas jubiliejus - prieš 10 metų ant šitų laiptų buvo sudaužyti mano pirmieji akiniai. Vėliau antrieji buvo sudaužyti Alytuje. Laikai keičiasi, bet su jūsų pagalba esu sveikas ir gyvas ir toliau dalyvauju manifestacijose, nebijodamas rizikuoti dėl trečiųjų savo akinių",- šmaikštavo Č. Juršėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto jis neišgirdo mitingo dalyvių pritarimo, kai jų buvo paklausta, ar pasitiki Seimu.

Mitingo dalyvius taip pat sveikino ir Seimo narys, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Algirdas Sysas. Jo teigimu, konfederacija palaiko Vidaus reikalų sistemos darbuotojų reikalavimus, nes "už darbą privalu mokėti tiek, kiek numato įstatymas".

A. Sysas piktinosi neseniai Seime priimtu Vidaus tarnybos statutu, kuriame įtvirtinta 48 valandų darbo savaitė. Nors panašiai buvo dirbama ir anksčiau, 48 valandų savaitę įteisinus statute, pareigūnai nebegalės bylinėtis dėl viršvalandžių, sakė A. Sysas. Mitinge dalyvavo ir keletas užsienio svečių: Europos policijos profesinių sąjungų konfederacijos bei Italijos policijos atstovai. Europos policijos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Džordžijas de Bazis (Giorgio de Bazi) Lietuvos pareigūnų keliamus reikalavimus pavadino konstruktyviais ir pažadėjo su jais supažindinti kitų Europos valstybių policijos profsąjungų lyderius.

Baigę mitingą Nepriklausomybės aikštėje, policijos pareigūnai ir ugniagesiai gelbėtojai Gedimino prospektu nužingsniavo prie Vyriausybės rūmų, kur taip pat buvo surengtas nedidelis mitingas. Reikalavimai perduoti Vyriausybės priimamojo darbuotojams.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų