REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau tradicija tampa Romo Kalantos žūties metines paminėti įtraukiant vis platesnius visuomenės sluoksnius. Sekmadienį, gegužės 14 d., 18 val. istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje (Vilniaus g. 33) bus pristatytas projektas „Kauno pavasaris 1972“ ir ta proga išleistas DVD.

REKLAMA
REKLAMA

Šis muzikos ir vaizdo projektas yra bandymas prisidėti prie tradicijos užgimimo. 2002 m. gegužę savo subtiliais eksperimentais pagarsėjęs styginių kvartetas „Collegium“ restorane „Miesto sodas“ priminė trisdešimties metų senumo nuotaikas, pagrodamas kompozicijas pagal 1972-ųjų Kauno pavasarį gaivinusios roko muzikos motyvus. Koncerte prie „Collegium“ spontaniškai prisidėjo perkusistas Arvydas Jofė. Po kelerių metų ta pačia proga projektas buvo pakartotas „Sienos“ muzikos klube, filosofijos profesoriui ir populiariam TV laidos „Be pykčio“ vedėjui Leonidui Donskiui kartu padainavus kelias dainas. Galiausiai nenuoramai melomanui ir videomenininkui Henrikui Gulbinui kilo mintis sujungti savo vaizduotę su garso takeliu. Taip atsirado šis meninis dokumentas, atidengiantis 1972-ųjų kartos atminties spalvas.

REKLAMA

Tai, kas vadinama 1972 metų pavasariu, neabejotinai priklauso svarbiausiems sovietų okupuotos, bet nepasidavusios Lietuvos istorijos puslapiams. Skirtingu metu, skirtinguose lietuvių sluoksniuose šie netolimos praeities įvykiai įgydavo skirtingus pavadinimus. Tai ir Kauno riaušės arba revoliucija, ir hipių maištas, bet dar dažniau – tiesiog Kalantinės. Tų įvykių centras, be abejonės, buvo Romo Kalantos susideginimas, o vėliau ir sovietų represinių struktūrų surengtos, greičiau paslėptos laidotuvės. Tačiau tikrasis istorijos herojus yra ano meto maištingasis lietuvių jaunimas. Masinės protestuojančio Kauno jaunimo demonstracijos, susidūrimai su sovietine milicija ir kariuomene, galiausiai po nuslopinimo vykusios represijos, pasibaigusios kai kurių valdžios atrinktų maištininkų teismo nuosprendžiu, buvo bene didžiausia antisovietinė demonstracija visoje Sovietų Sąjungos istorijoje. Jos aidai išjudino visą Lietuvą, stiprino pasipriešinimo ir nesusitaikymo su totalitariniu režimu nuotaikas.

REKLAMA
REKLAMA

1972-ųjų pavasarį primins tą pačią dieną 21 val. muzikos klube „Siena“ rengiamas koncertas „Blue Jeans Night“, kuriame dalyvaus: „Collegium“ ir Leonidas Donskis, „Empy-X“, „Kontrabanda“, Jurga Šeduikytė ir Romas Rainys,o 24 val. – ugnies ir muzikos instaliacija prie Romo Kalantos atminimui skirto paminklo Muzikinio teatro sodelyje.

Istorinė Prezidentūra Kaune, tęsdama prieš ketverius metus Kauno „Santaros-Šviesos“ klubo pradėtą tradiciją kartu su muzikos klubu „Siena“, parėmus Kauno miesto savivaldybei bei Kultūros ir sporto rėmimo fondui, tikisi pateisinti savo misiją būti pilietinės visuomenės saviraiškos ir edukacijos centru, konceptualiai ir patraukliai atskleisti mūsų valstybei ir visuomenei svarbų palikimą .

Daugiau informacijos tel.: (37) 201778; 8 616 20115

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų