REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rašytojo Vytauto Petkevičiaus širdies ligos keičia Vilniaus miesto 1-osios apylinkės teismo planus artėti prie "Durnių laivo" proceso pabaigos. Pasiligojęs skandalingojo bestselerio autorius pirmadienį nepasirodė teismo posėdyje, kuriame tikėtasi baigti liudytojų apklausą ir išklausyti paties knygos autoriaus argumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Rašytojo advokatas Mindaugas Banelis pateikė teismui Kauno medicinos universiteto klinikų pažymą, kad nuo balandžio 28 dienos V. Petkevičiaus gydymas tęsiamas ligoninėje.

REKLAMA

Kitas teismo posėdis planuojamas birželio 16 dieną.

V. Petkevičius kaltinamas savo knygoje tyčia apšmeižęs mirusį asmenį - Lietuvos valstybės ir visuomenės veikėją Vytautą Landsbergį-Žemkalnį - paskleisdamas melagingus, neatitinkančius tikrovės, prasimanytus ir jį žeminančius teiginius. Procesas vyksta politiko V. Landsbergio ir jo brolio Gabrieliaus Žemkalnio iniciatyva.

Į pirmadienį planuotą teismo posėdį taip pat neatvyko dauguma iš V. Petkevičiaus iniciatyva kviestų garbaus amžiaus liudytojų, tarp kurių - ir buvęs sovietmečio Lietuvos Ministrų Tarybos pirmininko pirmasis pavaduotojas Juozas Šėrys. Jo sveikata pastaruoju metu irgi silpna.

REKLAMA
REKLAMA

O iš Ignalinos atkeliavusi liudytoja Veronika Varnienė teismo salėje garsiai piktinosi, kad teks į sostinę važiuoti dar kartą. "Tai čia gi tikras "Durnių laivas", - pyko moteris. "Dovanokit, ar ten, Ignalinoj, su klebonu jūs irgi taip kalbat?", - ramindamas pagyvenusią liudytoją klausė teisėjas Olegas Zaicevas.

V. Petkevičiaus teismo procesas dėl jo sveikatos problemų atidedamas jau antrą kartą - taip atsitiko ir 2004 metų birželį, kai buvo gydoma sušlubavusi rašytojo širdis.

Anksčiau V. Petkevičius žurnalistams yra sakęs, kad nesigina ir nesigaili apie V. Landsbergį-Žemkalnį parašytų teiginių. Jo tvirtinimu, knyga parašyta remiantis dokumentine medžiaga, kitomis knygomis, laikraščių straipsniais ir autentiškais žmonių pasakojimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu europarlamentaras V. Landsbergis bestselerį vadina kerštingu sąskaitų suvedinėjimu už tai, kad jo autorius prieš 17 metų netapo Lietuvos nepriklausomybės sąjūdžio vadovu.

V. Landsbergis neslepia, kad dėl patirtos moralinės žalos pateiks ir civilinį ieškinį. Jo žodžiais, tai turėtų būti didelis ieškinys, nes iš mažų baudų leidyklos tik juokiasi, o 2003 metais išleisdama skandalingąją V. Petkevičiaus knygą, leidykla "Politika" uždirbo labai daug.

Ikiteisminio tyrimo metu rašytojui V. Petkevičiui pateiktas įtarimas dėl šmeižimo pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalį, kuri numato baudžiamąją atsakomybę už šmeižimą per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinį. Pagal šią normą: "Tas, kas šmeižė asmenį, neva šis padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, arba per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų".

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų