REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ryškiai mėlyna suknele, dideliais raudonais batais ir klouno nosį prisiklijavęs vyras su grupele draugų svyruodami žygiuoja per Vilniaus Pilies gatvę. Daugumos sostinės gyventojų toks vaizdas jau nebestebina. Jie žino, kad taip svečiai iš užsienio švenčia bernvakarį - paskutinį viengungio savaitgalį.

REKLAMA
REKLAMA

Ši ypač tarp britų populiari pramoga kai kurioms naujoms Europos Sąjungos (ES) šalims tampa svarbi turizmo sritis.

REKLAMA

Tiesa, Lietuvoje ji kol kas labai menka. „Kiekviena Lietuvos turizmo agentūra per metus turi vieną ar keletą bernvakarį švęsti atvykusių grupelių. Tačiau, palyginti su bendru turistų skaičiumi, net ir atkeliaujančių iš Didžiosios Britanijos, tai dar yra labai maža dalelė, jų apyvarta nesudaro nė procento“, - sako Lietuvos turizmo asociacijos prezidentas Kęstutis Ambrozaitis.

Tačiau pernai gegužę prasivėrusios ES durys pritraukė pirmąją lėbautojų bangą. „Pernai matėsi, kad jų stipriai padaugėjo. O šiais metais kol kas tolesnio augimo dar nematyti“, - tvirtina K. Ambrozaitis. Jo teigimu, bernvakarių šventėjai kol kas renkasi kaimyninių Baltijos šalių sostines - Rygą ir Taliną. Priežastis paprasta - ten britus skraidina pigių skrydžių oro bendrovės, kurių Lietuvoje nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Vilios pigūs skrydžiai

Tačiau viskas gali apsiversti aukštyn kojom, nes vienus pigiausių skrydžių Europoje siūlanti Airijos oro bendrovė „Ryanair“ paskelbė nuo rugsėjo pabaigos pradedanti skrydžius iš Kauno Karmėlavos oro uosto. Nuo rugsėjo 22 d. iš Kauno į Londoną ir atgal lėktuvai skris kiekvieną dieną. Airijos bendrovės atstovai tikisi, kad dar šiemet į Lietuvą jų reisais turėtų atkeliauti apie 40 tūkst. turistų.

Paklaustas, ar atėjus „Ryanair“ mūsų šalyje padaugės britų, švenčiančių bernvakarius, Lietuvos turizmo asociacijos prezidentas atsakė: „Gali būti“. Abejonių jam kelia tai, kad lėktuvai kils ir leisis Kauno oro uoste: „Vilnius britams dar girdėtas, tačiau Kauno miestas iš viso nežinomas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią problemą supranta ir Kauno miesto valdžia. Nors kol kas „Ryanair“ internetiniame puslapyje skelbiamas tik trumpas pranešimas (http://www.ryanair.com/site/LT/?culture=LT), kad rugsėjį pradedami skrydžiai į Kauną, vėliau turėtų pasirodyti daugiau reklamos apie patį miestą, siūlomas pramogas, galimus turistinius maršrutus.

Nors Kaunas taip pat dar neturi pakankamai viešbučių priimti daug naujų svečių, bernvakarių organizatorius būgštauti verčia ir tai, kad išgerti ir pašvęsti atvykusius britus gali ištikti NATO kareivių Šiauliuose likimas.

REKLAMA

Bumas - savaitgaliais

Dar viena kliūtis britų vakarėlius Lietuvoje organizuojančioms bendrovėms - per mažas lėktuvų talpumas. Jį taip pat iš dalies turėtų išspręsti „Ryanairs“, tačiau ir dabar turistus iš Britanijos salų gabenančios oro kompanijos siūlo vis daugiau reisų.

Lietuvos avialinijos iš Londono skraidina 14 kartų per savaitę, Latvijos „airBaltic“ - 7, o „British Airways“ - 5 kartus. Pastaroji skrydžius į Lietuvą atnaujino šių metų kovo pabaigoje. Kaip aiškino „British Airways“ pardavimo ir rinkodaros vadovė Lietuvoje Rasa Barisienė, kompanijos sprendimą lėmė aiškiai didėjantis susidomėjimas Lietuva ir augantys keleivių srautai.

REKLAMA

„Pigiausias bilietas kainuoja 300 litų be oro mokesčių, tačiau vasaros metu visi reisai beveik užpildyti, pigiausi bilietai išpirkti“, - teigia R. Barisienė.

„British Airways“ atstovė pažymėjo, kad iš tiesų atskrendančiųjų savaitgaliui iš Didžiosios Britanijos skaičius, palyginti su paprasta darbo diena, visada išauga.

„Neatrastas rojus“

„Nuostabus naktinis gyvenimas, pigus maistas ir gėrimai, stulbinančios lietuvių moterys - tai tik keletas priežasčių, kodėl Vilnius greitai gali tapti viena iš pagrindinių bernvakarių šventimo vietų Europoje“, - taip mūsų šalies sostinė reklamuojama tokius vakarėlius trijose Baltijos šalyse organizuojančios kompanijos „Active Holidays“ tinklapyje (http://www.activeholidays.lt/active/stag.asp).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvykusiems į Lietuvą siūloma ne tik visą savaitgalį praleisti baruose bei naktiniuose klubuose, bet ir aktyvių užsiėmimų: kartingai, dažasvaidis, šaudymas iš pistoleto ar Kalašnikovo automato, trokštantiems adrenalino - akrobatinis skraidymas, o norintiems ramesnio laiko - žvejyba ir t.t. Visos pramogos, kelionė ir viešbutis per savaitgalį atsieina apie 1,5 tūkst. litų.

Britų kompanija „Last Night of Freedom“ švęsti bernvakarius siūlo šešiuose Europos miestuose: Barselonoje, Madride, Prahoje, Taline, Rygoje ir Vilniuje. Britus viliojančiame internetiniame puslapyje (http://www.lastnightoffreedom.com/) Lietuvą reprezentuoja Katedros aikštės ir kavinėje prie staliuko sėdinčių moterų nuotraukos.

REKLAMA

„Kai paminėsite žodį „Lietuva“, vidutinis britas žinos, kad ji yra kažkur už geležinės uždangos. Kai paminėsite žodį „Vilnius“, paprastai išgirsite klausimą „Kur?“, - rašoma tinklapyje. Bet, kaip tikina kompanijos atstovai, Vilnius - tai mažai žinomas „bernvakarių rojus“, kuris greitai virsta vienintele vieta geram viengungių vakarėliui.

Ryga jau susirūpino

Ką reiškia į „rojų“ linksmintis vykstančių britų antplūdis, po truputį pradeda jausti kaimyninė Ryga.BBC neseniai paskelbė straipsnį, kuriame rašoma, kad pigių skrydžių oro bendrovės didina turistų skaičių Latvijoje. Tačiau šios šalies atstovai ima suprasti, kad už augančius srautus teks sumokėti.

REKLAMA

„Latvija nori pinigų ir naujų darbo vietų, bet ji taip pat susirūpinusi, kaip susidoroti su blogąja turizmo puse“, - rašo BBC korespondentas Jonathanas Charlesas.

Jo teigimu, bernvakarių dalyviai yra tipiški pigių skrydžių klientai.

Jau minėtos bendrovės „Active Holidays“ atstovas Linas BBC teigė, kad vien jų kompanija per savaitgalį organizuoja apie 10 bernvakarį švenčiančių grupių Rygoje, t. y. maždaug 100 žmonių kas savaitę. Dar prieš metus tokių grupių buvo tik keletas. „Įtakos turėjo pigūs skrydžiai, kurie prasidėjo dar neseniai“, - BBC sakė Linas. Tiesa, kalbintas „Omni laiko“ „Active Holidays“ savininkas Linas Čeikus atsisakė pasakoti apie organizuojamus vakarėlius Lietuvoje. „Mes nelinkę apie juos pasakoti, o kam čia įdomu?“ - tvirtino L. Čeikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neįmanoma tiksliai pasakyti, nei kiek grupių atvyksta švęsti bernvakarių, nei kokią dalį turistų jie sudaro, bet jie aiškiai matomi miesto gatvėse ir klubuose“, - rašo BBC korespondentas. „Jie linkę gerti ir pasigerti labai greitai“, - priduria jis.

Airiško baro Rygoje savininkas Jerry O’Brienas BBC sakė, kad kol kas didesnių problemų nekilo, tačiau riziką šie britai kelia. „Mes ketiname peržiūrėti baro apsaugą. Jūs žinote, kaip jie elgiasi, kai pasigeria. Jų misija - pasigerti“, - kalbėjo baro savininkas.

Greitesni už lėktuvą

Buvęs tokių savaitgalinių vakarėlių organizatorius „Omni laikui“ sakė, kad atvykstančių britų įsprausti į tipiško lėbautojo rėmus neįmanoma, nes jie būna iš pačių įvairiausių visuomenės sluoksnių, o jų amžius svyruoja nuo 18 iki 70 metų.

REKLAMA

„Tai nėra pelningi ir garbingi turistai. Jiems reikia pigių paslaugų, dažnai net neužsisako pervežimo iš oro uosto į viešbutį, o kartais net važiuoja visuomeniniu transportu“, - aiškina Lietuvos turizmo asociacijos prezidentas K. Ambrozaitis. Anot jo, didelė jų dalis neturi saiko gerti, viešbučiuose svečiai skundžiasi triukšmingais kaimynais. „Dar lėktuvui nespėjus pakilti, jie jau būna girti“, - sako K. Ambrozaitis.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė pritaria, kad, ko gero, tai nėra ta turizmo sritis, kurią reikėtų plėtoti: „Prisigeria, ir tiek. Mieste nemalonu juos matyti. Tie jauni prisigėrę vaikinai nedaro miesto gražesnio“.

REKLAMA

Tačiau viešbučio „Europa City“ direktorius Darius Rupšlaukis tvirtina, kad laukiami visi svečiai. „Nuostolių patirti dar neteko. Srautas tikrai nemažas. Turėjome vieną lengvą nutikimą, kai trys britai gėrė iki ryto, begerdami nusirengė iki pakankamai nepadoraus būvio, o tai šiek tiek suerzino senutes iš Vokietijos. Bet viską išsprendėme per penkias minutes“, - pasakojo jis.

Anot jo, kainos bernvakarių šventėjų Lietuvoje negąsdina, svarbiausia - pramogos miesto centre, pigus alus ir „karštos Lietuvos merginos“. „Palyginti su lietuviais, laužančiais duris ar bandančiais įrodyti savo įtaką visai planetai, jie angelai“, - mano D. Rupšlaukis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų