REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šis konservatyvaus britų laikraščio „Sunday Telegraph“ redakcijos straipsnis, be abejo ir deja, liks dar vienu balsu tyruose.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis realistiškesnis nei daugelis JAV laikraščių komentarų, prieš 20-30 metų kvietusių Ameriką iš viso išstoti iš Jungtinių Tautų, kurios tada (kaip ir dabar) buvo ne tik korumpuotų galvų valdomos, bet dar ir smirdėjo bolševikiniu tvaiku. Prisipažinsiu, man asmeniškai truputį gaila, kad Lietuva pirmiau, su didžiausiu noru ir be jokių išlygų įstojo į Jungtines Tautas (kada joms dar priklausė SSSR!) negu į Europos Sąjungą ar NATO...

REKLAMA

Mykolas Drunga

Kofi turi būti išmestas

Pasaulio vadovai šią savaitę susitiks Niujorke ir kalbėsis, kaip reformuoti Jungtines Tautas. Deja, panašu, kad tik kalbėsis: nėra jokių požymių, kad jie sugebės susitarti nors dėl vienos iš konkrečių reformų, kurių taip beviltiškai reikia Jungtinėms Tautoms.

Pirmoji šių reformų - kaip galima greičiau atsikratyti JT generalinio sekretoriaus Kofi Annano. Kad ir kokia geniali asmenybė būtų, jis pasirodė nesugebąs užtikrinti, kad JT veiktų bent šiek tiek efektyviai ir nekorumpuotai.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovaujant Kofi Annanui programa „Nafta už maistą“, sukurta kaip būdas gauti maisto badaujantiems Irako žmonėms, kai JT paskelbė sankcijas Saddamui Husseinui, užtikrino tik tai, kad Saddamas pardavinėjo naftą, JT pareigūnai kimšosi pinigus į savo kišenes, o Irako vaikai badavo. P. Annanas netgi nesugebėjo neleisti savo sūnui korupciškai įsigyti neapmokestinamą „Mercedes“ automobilį, išrūpindamas apgaulingą generalinio sekretoriaus biuro laišką.

Nėra jokių abejonių - jei Annanas būtų dirbęs vyriausybei ar privačiai bendrovei, kaltinimai, taip rūpestingai išdėstyti Paulo Volterio ataskaitoje dėl naftos už maistą skandale, būtų privertę jį atsistatydinti. Tačiau Annanas tikisi atidirbti savo trečiąją penkerių metų kadenciją, kuri baigiasi kitais metais. Tačiau dirbti JT, kaip pasakė vienas iš ambasadorių, yra didelis skirtumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent dėl šio skirtumo - gero ir blogo valdymo skirtumo - JT atsidūrė tokioje bėdoje. Institucinis nesugebėjimas priversti ką nors būti atsakingam už savo pražangas žeidžia JT kiekviename lygmenyje. Todėl JT visiškai nepajėgios ką nors daryti efektyviai. Kofi Annano išlikimas poste visiems biurokratams bus labai aiškus signalas: jūsų darbo vieta saugi, nesvarbu, kad esate visiškai nekompetentingi.

Britų vyriausybė ragina leisti Annanui pasilikti pareigose, esą jo pašalinimas atitolins nuo JT besivystančias šalis. Tačiau nekompetentingos JT neturi jokios prasmės - nebent aprūpinti neapmokestinamu darbu nutukusius trečiojo pasaulio šalių biurokratus. Jei JT ketina iš tiesų pasiekti bent vieno iš savo kilnių ir gerų tikslų, jos privalo būti bent šiek tiek veiksni organizacija. Be veiksnumo ji laisvai galėtų nutraukti savo veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų