REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 11-osios minėjimui Tėvynės Sąjunga žada išleisti 70 tūkst. litų. Šis žingsnis sulaukė politologų kritikos. Motyvuodamas tokį sprendimą konservatorių lyderis Andrius Kubilius teigia, kad „Tėvynės sąjunga yra patriotinė partija, o Lietuvos valstybės atkūrimo šventės renginiai yra viena iš patriotinio auklėjimo priemonių, ir Kovo 11-oji visada buvo, yra ir bus švenčiama su didžiule pagarba”.

REKLAMA
REKLAMA

“Tėvynės sąjungą sudarantys Sąjūdžio žmonės, tiesiogiai dalyvavę atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, politkaliniai, gyvenimą atidavę kovai už Lietuvos laisvę, tremtiniai, žiauriai nukentėję nuo sovietinės okupacijos ir prieš metus kartu su politkaliniais įsijungę į TS, ir šiemet iškilmingai švęs šią šventę ir kviečia visus Lietuvos žmones iš širdies minėti šią svarbią Lietuvai datą”, teigiama išplatintame pranešime spaudai.

REKLAMA

Tuo tarpu politologai tokį žingsnį vertina atsargiai.

"Žinoma, partijų reikalas, kaip jos naudojasi gautais pinigais. Tačiau visuomenė, pamačiusi, kad pinigai švaistomi ne problemų sprendimo paieškoms, ne politinių idėjų sklaidai, bet vakarėliams ir šou, dar labiau nusivils partijomis, kuriomis ir taip menkai pasitiki", - teigė Lietuvos "Transparency International" skyriaus vadovas R. Juozapavičius.

Pasak jo, ir PHARE, ir "Transparency International" ekspertai pritaria partijų finansavimo iš valstybės biudžeto idėjai. Tačiau, jo žodžiais, visuomenė bus nuteikiama prieš šią idėją, jei partijos mokesčių mokėtojų pinigus "pravalgys ar prašaudys fejerverkais".

REKLAMA
REKLAMA

"Finansinė parama politinėms partijoms reikalinga, kad jos didintų savo kompetenciją, samdytų analitikus, o ne rengtų vakarėlius, per kuriuos įsiteikinėtų svarbiems asmenims", - pažymėjo R. Juozapavičius.

Už nemenkus pinigus švęsti Kovo 11-ąją ketinančios Tėvynės sąjungos vykdantysis sekretorius Arūnas Keserauskas penktadienį Eltai tvirtino: "Manau, kad į 70 tūkst. litų sutilpsime. Man labai gaila pinigų, bet ką padarysi, kad viskas tiek kainuoja".

Pasak A. Keserausko, kovo 10-13 dienomis šventiniai renginiai konservatorių bus organizuojami įvairiuose Lietuvos miestuose. Jų metu, kaip skelbiama partijos tinklalapyje, vyks krepšinio turnyrai, poezijos skaitymai bei koncertai, kuriuose žada pasirodyti garsūs Lietuvos atlikėjai - Gintarė Karaliūnaitė, Rasa Čivilytė, Birutė ir Andželika Petrikytės, Asta Pilypaitė, Obuolys, Aistė Pilvelytė, Taja, "Laura and The Lovers", "Next", Samas ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos vykdančiojo sekretoriaus teigimu, daugiausiai lėšų - apie 50 tūkst. litų - pareikalaus "Forum Palace" vyksiantis renginys, kuriame tikimasi sulaukti apie 1000 žmonių.

Savo ruožtu "Transparency International" Lietuvos skyriaus vadovas teigė nepritariąs ir menkesnio masto partijų išlaidavimui - pavyzdžiui, kai Socialdemokratų partija siuntinėja sveikinimus su šv. Velykomis. "Geriau tegul taupo pinigus. Kai atvirukus masiškai siuntinėja politinės partijos, tai - pinigų švaistymas. Kai taip elgiasi valstybės įstaigos, tai - profesinės etikos pažeidimas", - sakė R. Juozapavičius.

REKLAMA

Konservatorių rengiamos šventės kaina nustebino ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoją A. Lukošaitį. "Tokie dalykai piktina žmones. Politikai turėtų tai suvokti. Jei partijos neįrodys, kad pinigai joms skiriami ne vakarėliams, o atsakingiems darbams - programų rengimui, analizėms, - tai žmonės, kurie ir taip neigiamai žiūri į partijų finansavimą iš biudžeto, dar labiau piktinsis", - teigė politologas.

Jo žodžiais, rinkėjai geriau suvoktų partijų finansavimo iš valstybės biudžeto naudą, jei pačios partijos dirbtų atsakingai, racionaliai ir saikingai leisdamos pinigus. A. Lukošaičio nuomone, 70 tūkst. litų vien šventiniams renginiams yra visiškai nesaikinga suma.

REKLAMA

Politologo teigimu, Kovo 11-ąją turėtų švęsti visa valstybė, atskirų partijų varžybos dėl iškilmingesnio minėjimo - nereikalingos. "Kovo 11-osios šventimas - valstybės garbės reikalas, nereikėtų vienai partijai susireikšminti", - tvirtino A. Lukošaitis.

Eltai penktadienį kalbinus parlamentinių frakcijų atstovus paaiškėjo, jog Tėvynės sąjunga - vienintelė parlamentinė partija, pasiryžusi visuomenei dovanoti daugiatūkstantines sumas kainuosiančią Nepriklausomybės atkūrimo 15-osioms metinėms skirtą šventę.

Visus renginius, anot Tėvynės sąjungos vykdančiojo sekretoriaus, finansuos patys organizatoriai. "Šiuo metu mes (Tėvynės sąjunga - ELTA) pakankamai gerai stovime, tad mums rėmėjų nereikia. Dalis bus padengta per partiją, o kita dalis - per institutą (visuomeninę organizaciją "Konservatyvioji ateitis" - ELTA)", - tvirtino A. Keserauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, jog pernai Tėvynės sąjunga iš valstybės biudžeto gavo 57 tūkst. litų kaip valstybės biudžeto dotaciją ir 624 tūkst. litų kaip politinės kampanijos dalies išlaidų kompensaciją. Preliminariais duomenimis, šiais metais iki balandžio 1 dienos ji turėtų gauti dar 242 tūkst. litų.

OMNI naujienos, ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų