REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas gali gerokai sutrumpinti apkaltos Prezidentui Rolandui Paksui procedūrą ir jos laiką. Seimo sudaryta darbo grupė apkaltos reglamentui parengti vietoj atskiro reglamento kitą savaitę pasiūlys Seimui statuto pataisas.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo grupei vadovaujantis Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Česlovas Juršėnas žurnalistams patvirtino, kad tokios statuto pataisos yra rengiamos, tačiau jų turinio darbo grupės nariai kol kas neatskleidžia.

REKLAMA

Pats Č. Juršėnas sakė manąs, kad "būtų galima apsieiti ir be statuto pataisų".

"Tačiau pataisius apkaltos procedūras reglamentuojantį Seimo statutą, būtų didesnės garantijos dėl apkaltos proceso sklandumo ir skaidrumo, taip pat sumažėtų galimybių vilkinti procesą", - aiškino Č. Juršėnas.

Eltos žiniomis, darbo grupė gali pasiūlyti Seimui papildyti ir pataisyti Seimo statuto vieną iš skirsnių, kuris numato gerokai trumpesnę apkaltos procedūrą Seimui gavus teismo apkaltinamojo nuosprendžio nuorašą. Seimui būtų siūloma minėtąjį skirsnį papildyti nuostata, kad tos pačios procedūros vykdomos ir gavus Konstitucinio Teismo sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtasis statuto skirsnis taip pat numato, kad "teismo nuosprendis bei kiti teismų nagrinėjant baudžiamąją bylą priimti sprendimai nesvarstomi ir dėl jų teisėtumo bei pagrįstumo nediskutuojama". Tas pats galiotų ir papildžius statutą nuostata dėl Konstitucinio Teismo išvados.

Pataisius statutą, Konstitucinio Teismo atliktas kaltinimų R. Paksui nagrinėjimas Seime jau nebebūtų kartojamas. Seimas neatliktų tardymo veiksmų, gerokai sutrumpėtų ir ginčų procedūros.

Pagal numatomas pataisas, gavus Konstitucinio Teismo išvadą, taip pat kaip ir gavus teismo įsiteisėjusio nuosprendžio nuorašą, jau artimiausiame Seimo posėdyje pateikiamas nutarimo projektas, numatantis asmens, kuriam taikoma apkalta, nušalinimą iš pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas darbo grupės narių Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius Eltai yra sakęs, jog atlikus kai kurias minimalias statuto pataisas būtų galima pasiekti, kad Seimas nedubliuotų Konstitucinio Teismo veiksmų, ir pats apkaltos procesas Seime "būtų jau ne savaičių, o dienų klausimas".

Apkaltos procesui Seime pirmininkauti paskirtas Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius žurnalistams taip pat yra sakęs, kad Seimo statutas aiškiai nereglamentuoja apkaltos procedūros, todėl kai kurios statuto pataisos, jei būtų - būtų naudingos.

Seimas kitą savaitę turėtų apsispręsti daryti apkaltos posėdžių Seime pertrauką, kol bus sulaukta Konstitucinio Teismo išvados. Konstitucinis Teismas Seimo paklausimą, ar Prezidento R. Pakso kai kurie veiksmai prieštarauja Konstitucijai pradės nagrinėti kovo 16 d.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų