REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininkas Vytautas Greičius priėmė Seimo pirmininko Artūro Paulausko pasiūlymą pirmininkauti prezidento Rolando Pakso apkaltos procesui, kuris gali prasidėti jau šią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiandien Seimo pirmininkas pakvietė mane pirmininkauti šiam procesui. Aš tokį sutikimą daviau", - pirmadienį po susitikimo su Seimo pirmininku žurnalistams sakė V. Greičius.

REKLAMA

Pagal Seimo statutą apkaltos procesui pirmininkauja AT pirmininkas arba kitas šio teismo teisėjas.

V. Greičius taip pat pasiūlė pakviesti pirmininkauti apkaltos procesui AT teisėją Romualdą Urbaitį, kuris pavaduotojų AT pirmininką šiam susirgus ar negalint vesti posėdžių dėl kitų priežasčių.

Seimas dar turės priimti nutarimą dėl teisėjų pakvietimo posėdžiauti apkaltos procesui.

AT pirmininkas prognozavo, kad apkaltos procesas "neturėtų užtrukti ilgai". "Dabar sunku prognozuoti, bet, manau, jog turėtų užtrukti keletą savaičių", - sakė V. Greičius.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau Seimo pirmininkas A. Paulauskas prognozavo, kad apkaltos procesas pasibaigs kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje.

Apkaltos proceso eiga priklausys nuo jo reglamento, kurį, V. Greičiaus nuomone, turėtų parengti pats Seimas, o ne pirmininkaujantis procesui.

"Aš manau, kad reglamentą turi paruošti Seimo tarnybos ir Seimas jį turi pasitvirtinti. Šiuo atveju turi būti pasiektas visiškas pirmininkaujančio neutralumas", - sakė jis.

V. Greičius atmetė abejones, kad jis gali būti šališkas dėl savo ankstesnių komentarų apie prezidento R. Pakso pokalbių įrašus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AT pirmininkas anksčiau yra pareiškęs, kad Operatyvinės veiklos įstatymas draudžia įrašinėti prezidento pokalbius, o įrašius juos reikia nedelsiant sunaikinti.

Dalis prezidento apkaltos medžiagos remiasi tokių pokalbių įrašais.

"Pasisakydamas dėl Operatyvinės veiklos įstatymo, aš komentavau įstatymą. Pirmininkaujantis Seimo procesui, vertinant įrodymus, neturi jokių teisių. Tai vertins tik Seimo nariai", - sakė V. Greičius.

Jis pridūrė, kad "mano veiksmuose nėra padaryta nieko tokio, dėl ko aš negalėčiau pirmininkauti šiam procesui".

REKLAMA

Tuo tarpu Seimo pirmininkas A. Paulauskas pirmadienį pripažino, kad ankstesni V. Greičiaus komentarai "meta šešėlį" ir jis turės būti pasirengęs atsakyti dėl jų į Seimo narių klausimus.

Kartu A. Paulauskas teigė, kad "nėra pagrindo nušalinti" V. Greičių, ir patvirtino, kad pirmininkaujantis apkaltos procesui neturės teisės vertinti įrodymų.

"Įrodymus vertins Seimo nariai ir jie balsuos dėl kaltės. AT pirmininkui daugiau bus privaloma palaikyti tvarką ir organizuoti posėdžio darbą, o įrodymų vertinimas nėra jo kompetencija", - pažymėjo A. Paulauskas.

REKLAMA

Seimo valdyba pirmadienį nusprendė, kad pirmas apkaltos proceso posėdis turėtų būti surengtas kovo 8 dieną.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija praėjusią savaitę padarė išvadą, kad apkaltos procesas gali būti pradėtas ir nelaukiant Konstitucinio Teismo išvadų, ar prezidentas savo veiksmais šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

R. Paksui yra pateikti šeši kaltinimai šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką.

Prezidentas kaltinimus atmeta ir iki šiol atsisako atsistatydinti. Praėjusią savaitę jis pareiškė, kad nušalinimo atveju dalyvaus pirmalaikiuose prezidento rinkimuose.

Jeigu prezidentas būtų nušalintas arba jis atsistatydintų, pirmalaikiai prezidento rinkimai turėtų būti surengti ne vėliau kaip po dviejų mėnesių.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų