REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos centrinės rinkimų komisijos (CRK) pirmadienio 10 val. duomenimis, Rusijos prezidento rinkimus didele persvara laimi dabartinis valstybės vadovas Vladimiras putinas. Tai spaudos konferencijoje pirmadienio rytą patvirtino CRK vadovas Aleksandras Vešniakovas.

REKLAMA
REKLAMA

Apdorojus 99,2 proc. rinkimų apylinkių protokolų, už V.Putiną balsavo 71,2 proc. rinkėjų ( 48 mln. 918 tūkst. 513 žmonių), pranešė A.Vešniakovas.

REKLAMA

"Taigi Vladimiras Putinas išrinktas Rusijos Federacijos prezidentu", - pareiškė CRK vadovas.

Jis pranešė, kad už Nikolajų Charitonovą balsavo 13,7 proc. rinkėjų (9 mln. 439 tūkst. 948 žmonės); už Sergejų Glazjevą - 4,1 proc. (2 mln. 826 tūkst. 219 žmonių); už Iriną Hakamadą - 3,9 proc. (2 mln. 644 tūkst. 133 žmonės); už Olegą Malyškiną - 2,0 proc. (1 mln. 393 tūkst. 940 žmonių); už Sergejų Mironovą - 0,8 proc. (518 tūkst. 834 žmonės); prieš visus - 3,5 proc. (daugiau kaip 2 mln.377 tūkst.).

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento rinkimuose dalyvavo 64,3 proc. visų įregistruotų rinkėjų.

V.Putinas pasirodė savo rinkimų štabe maždaug 1 val. nakties ir apie pusantros valandos atsakinėjo į žurnalistų klausimus.

Rinkimų rezultatus prezidentas pavadino "visiškai patenkinamais" ir pažadėjo "dirbti tokiu pat ritmu" įgyvendinant ekonomines reformas ir plėtojant pilietinės visuomenės institucijas dar ketverius metus.

"Negaliu susilaikyti neišreiškęs savo pasitenkinimo tokiais rezultatais - visiškai priimtinais", - prezidentui antrino ir V.Putino rinkimų štabo vadovas, Rusijos vyriausybės kanceliarijos viršininkas Dmitrijus Kozakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fondo "Visuomenės nuomonė" atliktos rinkimuose dalyvavusių balsuotojų apklausos duomenys iš esmės nesiskiria nuo CRK pateiktų rezultatų.

Ši apklausa parodė, kad V.Putinas gali gauti 69 proc. balsų, N.Charitonovas - 12,6 proc., S.Glazjevas ir I.Hakamada - po 4,7 proc., O.Malyškinas - 2,3 proc., o S.Mironovas - 1 procentą. Prieš visus, apklausos duomenimis, balsavo - 5,7 procentai.

"Paralelinis balsų skaičiavimas kol kas nerodo žymesnių nukrypimų (nuo CRK rezultatų) - plius minus 1,5 procento", - pranešė žurnalistams N.Charitonovas, komentuodamas rinkimų rezultatus.

REKLAMA

Tačiau valdžios pergalę aptemdė didžiulis gaisras, kilęs pačiame Maskvos centre, kuris kone visiškai sunaikino istorinį Maniežo pastatą, stovintį visais šalimais Kremliaus.

OPOZICIJA KRITIKUOJA KREMLIŲ

Kai kuriuose regionuose, tarp jų Ingušijoje ir Totorijoje, V.Putinas iškovojo pergalę stačiai fantastiniu rezultatu, užsitikrinęs net 97-98 proc. balsavusiųjų paramą.

Dar nepasibaigus balsavimui trys kandidatai į prezidentus - S.Glazjevas, I.Hakamada ir N.Charitonovas - pranešė apie rimtus pažeidimus, kurie buvo padaryti balsavimo metu.

REKLAMA

"Pažeidimai viršijo visas įmanomas ribas", - pažymėjo I.Hakamada.

Savo ruožtu S.Glazjevas mano, kad nuo Boriso Jelcino prezidentavimo laikų valdžios metodai vykdyti rinkimų kampaniją visiškai nepasikeitė.

"Kyla įspūdis, kad sėdi su jais žaisti šachmatais, o jie griebia blokštą ir ima žaisti miestučius", - sakė S.Glazjevas.

V.Putino varžovai ypač atkreipia dėmesį į administracinio valdžios resurso panaudojimą ir diskreditaciją, kurios griebiamasi siekiant sutrukdyti prasiveržti į masinio informavimo priemones, pirmiausia televiziją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Padarėme viską, ką galėjome tokiomis sąlygomis", - sakė N.Charitonovas, komentuodamas savo partijos pasiektus rezultatus.

Per rinkimus, kurie vyko 2000 metais, V.Putinas laimėjo 53 proc. balsų, o jo tuometinis rimčiausias konkurentas - RFKP lyderis Genadijus Ziuganovas - 29,2 procento.

I.Hakamada, kurios asmeninis rezultatas yra artimas DJS rezultatams per praėjusių metų gruodį vykusius parlamento rinkimus, teigia, kad už ją atiduotų balsų skaičius leidžia pradėti organizacinį naujos partijos kūrimo darbą.

"Penki milijonai rinkėjų, balsavusių už mane....suteikė man visišką laisvę kurti naują partiją", - pažymėjo I.Hakamada tiesioginiame televizijos NTV programos "Žodžio laisvė" eteryje.

REKLAMA

Dar rinkimams nepasibaigus susirūpinimą dėl rinkimų eigos ir jų teisingumo išreiškė ir Jungtinės Valstijos.

"Rusai turi suprasti, kad norint turėti demokratiją, kurią pripažintų tarptautinė bendrija...reikia kandidatams suteikti tokias pačias galimybes naudotis visomis žiniasklaidos priemonėmis kaip ir prezidentui", - pareiškė JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) per televizijos programą "Fox News Sunday".

"Man nėra visiškai aišku, kodėl jie nesuteikia galimybių opozicijos kandidatams visapusiškai dalyvauti rinkimų procese. Tai nėra gerai, tačiau nemanau, jog tai požymis, kad Rusijoje demokratijai atėjo galas", - sakė jis.

REKLAMA

V.Putinas atsakydamas į šią kritiką patarė Vašingtonui užsiimti savo šalies rinkimų proceso problemomis.

"Išplėtotos demokratijos šalyse taip pat kyla daug problemų su ta demokratija, įskaitant ir rinkimų procedūras. Niekas neturi teisės manyti, kad jeigu jie kritikuoja kitus, juos nėra už ką kritikuoti. Rusijoje yra tokia patarlė - kai kurie žmonės savo aky ir rąsto nemato, o kito ir krislą įžiūri", - sakė V.Putinas ir pažadėjo stengtis, kad būtų užtikrinta tolesnė politinio gyvenimo liberalizacija.

"Visi demokratiniai liaudies iškovojimai bus besąlygiškai užtikrinti ir garantuoti. Tačiau mes nepasitenkinsime tuo, kas pasiekta, tvirtinsime daugiapartinę sistemą, pilietinę visuomenę, darysime viską, kad užtikrintume žodžio laisvę", - sakė prezidentas.

"Interfax"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų