REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau šeštą dieną Lietuvos piliečiai, dažnai vykstantys į Kaliningrado sritį įsigyti pigesnių prekių, pasienyje savo automobilius yra priversti apsukti namų link. Nuo gegužės 21-osios apribotas asmeninio vartojimo prekių įvežimas į Lietuvą iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių, tarp jų - ir Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar leidžiamą pigesnių rusiškų cigarečių, alkoholio ar degalų kiekį, įsigytą anapus Nemuno, galima laisvai parsivežti tik kartą per savaitę. Dažniau įvežamos prekės - jau apmokestinamos.

REKLAMA

Pasikeitus tvarkai, kelionės į Kaliningrado sritį daugeliui Vakarų Lietuvos gyventojų, kurie sutaupydavo ten įsigydami pigesnių prekių ar užsidirbdavo jas parduodami tėvynėje, tapo nebepatrauklios.

Vakar vienas iš Seimo narių viešai pareiškė abejojąs tokių apribojimų teisėtumu ir paragino finansų ministrą Algirdą Butkevičių atšaukti nurodymą, kuriuo vadovaudamasis, Muitinės departamentas pritaikė naujas taisykles neapmokestinamų prekių įvežimui kontroliuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingi tikslai

Ingrida Šimonytė, Finansų ministerijos sekretorė, sako, jog Europos Sąjungos teisės aktų bei mūsų nacionalinės teisės žmonės neturėtų suvokti tiesmukiškai.

"Europos Sąjungoje teisiškai pagrįsta, kad alkoholis ir tabakas yra asmeniniams tikslams skirtos prekės. Kažin, ar būtent tokiems tikslams jas naudoja Lietuvos piliečiai, parsigabenantys jų iš Kaliningrado srities vos ne kasdien. Sunku patikėti, kad žmogus per dieną pats surūkytų leistiną įsivežti kiekį - 200 vienetų cigarečių", - svarstė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, ta pati problema egzistuoja ir dėl anapus Nemuno perkamų degalų.

"Iš trečiųjų šalių leidžiama parsivežti pilną baką degalų. Tokia tvarka piktnaudžiaujantys degalų perpardavinėtojai tiek kuro parsiveža vos ne kasdien. Vadinasi, benzinas iš automobilio yra perpilamas ir naudojamas jau nebe asmeniniams, o komerciniams tikslams", - aiškino pašnekovė.

Reguliariai ar nereguliai?

Pasak I. Šimonytės, Muitinės departamentas, administruojantis pasienyje taikomas prekių lengvatas, turi teisę nusistatyti tam tikras sąlygas, kurios reikalingos tų lengvatų taikymui pagrįsti.

REKLAMA

Muitinės departamento Ryšių su visuomene skyriaus viršininkė Henrika Rukšėnienė sako, kad atvejai, kuomet prekes iš trečiųjų šalių įsivežantys asmenys yra atleidžiami nuo muito mokesčio, nurodyti Europos Tarybos reglamente bei Vyriausybės nutarime.

"Šiuose dokumentuose aiškiai pasakyta, kad prekės nėra apmokestinamos tik tada, kai yra įsigytos akivaizdžiai nekomerciniams tikslams. Viena iš prekių neapmokestinamo sąlygų - nereguliarus prekių gabenimas, - mūsų dienraščiui sakė H. Rukšėnienė. - Kadangi pastaruoju metu ypač padaugėjo asmenų, nuolat gabenančių iš Kaliningrado srities degalus, Muitinės departamentas turėjo išsiaiškinti, kaip tą nereguliarumą dera traktuoti. Taip atsirado leidimas įsivežti prekes be mokesčių tik kartą per savaitę."

REKLAMA

Anot Muitinės departamento atstovės, jeigu prekių įsivežama dažniau, jų gabentojui muitinės poste tenka susimokėti mokesčius: "Pavyzdžiui, degalams taikomas 18 procentų pridėtinės vertės mokestis bei akcizo mokestis, kurio dydis svyruoja atsižvelgiant į tai, ar benzine yra švino. Už toną paprasto benzino tenka mokėti 1 934 litai, už benziną be švino - 1 318 litų. Tai reškia, kad litras benzino vien dėl šio mokesčio automatiškai pabrangsta beveik iki trijų litų."

Pavyzdžiui, Sovetske litras benzino kainuoja apie 1,30-1,40 Lt.

Netikėtas sutapimas?

Kol šimtai žmonių piktinasi praradę galimybę užsidirbti iš pigesnių prekių perpardavinėjimo, Seimo narys Virginijus Martišauskas siūlo atšaukti minėtus apribojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakar jis paragino finansų ministrą Algirdą Butkevičių atšaukti nurodymą, kuriuo remdamasis Muitinės departamentas pavedė muitinės pareigūnams uždrausti į Lietuvą iš trečiųjų šalių atvykstantiems asmenims įsivežti nustatytą neapmokestinamą prekių kiekį, kai valstybės siena kertama dažniau nei vieną kartą per savaitę.

Parlamentarą stebino tai, kad apribojimai nustatyti kaip tik tuo metu, kai benzino kainos Lietuvoje pasiekė rekordines ribas.

“Vakarų ekspresas” http://www.ve.lt/

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų