REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš gerus metus rastas paliktas ką tik gimęs lapiukas užaugo prieglaudoje. Deja, grįžti į gamtą jis nebegali, nes tapo per daug jaukus. Dabar jau įkurdintas žmonių kieme. Pasak specialistų, kasmet gavus specialius leidimus žmonės priglaudžia apie penkis laukinius gyvūnus ar paukščius.

Prieš gerus metus rastas paliktas ką tik gimęs lapiukas užaugo prieglaudoje. Deja, grįžti į gamtą jis nebegali, nes tapo per daug jaukus. Dabar jau įkurdintas žmonių kieme. Pasak specialistų, kasmet gavus specialius leidimus žmonės priglaudžia apie penkis laukinius gyvūnus ar paukščius.

REKLAMA

Ši istorija tarsi iš Mažojo princo, apie žmogų ir lapę… Šis vikruolis – lapinas Foksas į prieglaudą pateko beveik prieš metus. Lapiuką gyvūnų globėjai parsivežė iš Anykščių rajono miškų, sulaukę gyventojų skambučio apie rastinuką. Štai toks jis atkeliavo – silpnas, mažutėlis, telpantis delne.

„Mes jį radom turbūt trijų – penkių dienų. Jis buvo mažas neatsimerkęs, bejėgis. Pirmus mėnesius jis praleido mano namuose, pirmosiomis naktimis netgi miegojo mano lovoj. Visą laiką buvo maitinamas iš buteliuko, kol užaugo ir pradėjo valgyti pats", – kalbėjo „Laukinės Lesės" vadovas Karolis Kulikauskas. 

REKLAMA
REKLAMA

Dabar jis tikras smalsuolis, labai draugiškas ir nenustygsta vietoje, tai atbėga pasisveikinti, tai vis įsitaiso Karoliui ant pečių – galvą ar paausį pakaso.

REKLAMA

Nors paaugusį lapiuką planuota paleistį atgal į mišką, deja, jis taip pripratęs prie žmonių, kad gamtoje pražūtų.

„Šiuo atveju, deja, nepavyko, šešis mėnesius jauniklis buvo slėptas, slėpėm nuo visų, neleidom svetimų žmonių, ėjom tik aš ir kolegė tvarkytis, kad tiesiog nepriprastų prie žmonių, bet viso to auginimo kaina buvo ta, kad gyvūnas lieka pas mus, pas mus pragyveno metus laiko. Tad dabar jau keliauja į naujus namus“, – situaciją aiškino K. Kulikauskas.

O naujieji namai beveik už šimto kilometrų, Vilniaus rajone. Tik štai, atėjus išvykos dienai – kelionei susiruošti lapinas neskuba, tad vos pasiseka jį įvilioti į narvą.

REKLAMA
REKLAMA

Prieglaudos ekipažas su lapiuku išvyksta, o po geros valandos jau įsuka į naujųjų ilgauodegio namų kiemą. O štai ir šiltas lapino šeimininkų pasisveikinimas.

Pirmiausia į kiemą skuba Karolis, apžiūri voljerą, patikrina sujungimus, grindis, ar viskas sandaru, ar nepavyks rudajam olos kur išsirausti.

O tada ir Foksui metas į naujus namus, o šie jam, atrodo, net labai patinka. Daug erdvės – milžiniškas 27 kvadratinių metrų lauko voljeras ir dar atskiras namukas su jau paruoštu guoliu.

„Sąlygos yra padarytos geresnės nei reikalaujama, tai reikalavimais yra 10 kvadratinių metrų, o čia yra 32 su vidaus patalpa, tai voljero padarymą ir viską vertinu tikrai labai gerai", – pažymėjo lapiuką globojęs „Laukinių Lesių" vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lapiukas kaip mat apžiūri visą savo teritoriją, šmirinėja pirmyn atgal tyrinėdamas, ir net gardaus mėsos kąsnelio neatsisako.

Naujieji Fokso šeimininkai atvirauja, kad lapiuku susižavėjo vos išvydę nuotraukas internete – o tada važiavo ir gyvai pasižiūrėti.

„Jis kaip šuniukas, su uodega, šypsosi. Karolis prašė užeiti į voljerą, aš nustebau. Užėjome ir įsimylėjome", — pasakojo naujieji šeimininkai. 

Trylika iš įvairių prieglaudų paimtų kačių ir šunų, kurių dalį kamuoja įvairūs negalavimai, jau auginanti vilniečių šeima nusprendė išpildyti visus reikalavimus, kad ir lapinas apsigyventų jų kieme.

„Vyras pamatė, kad tarp mūsų atsirado ryšys, meilė. Vyras iškart paklausė kaip galima rezervuoti lapiuką. Karolis paaiškino, kad ne taip paprasta, reikia ir leidimą gauti, ir voljeras specifinis reikalingas", – tęsė šeimininkė.

REKLAMA

Voljerą meistravo mėnesį, padedami suvirinimo subtilybes išmanančio tėvo, o tada susitvarkė dokumentus.

Aplinkos apsaugos agentūros specialistai sako, kad leidimai laikyti laukinius gyvūnus privačioje teritorija išduodami tikrai nedažnai. Pernai Aplinkos apsaugos agentūra yra išdavusi iki penkių leidimų, padėti gyvūnams, kuriems yra reikalinga nuolatinė globa, kurie turi raštišką veterinarijos gydytojo patvirtinimą ir tais atvejais, kai toks gyvūnas natūralioje gamtoje neišgyventų.

Dažniau globojami sužeistais sparnais ar ligų suluošinti paukščiai, ypač mėgiamos varnos, kurios net kalbėti išmoksta, žvėrims namų ieškoma kur kas rečiau.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų