Šiuolaikiškų Velykų simbolika keičiasi, kaip ir patiekalų įvairovė. Jei anksčiau ant lietuvių stalo puikuodavosi kiaulės galva, šaltiena, virtos dešros, dabar šeimininkės nori gaminti ir sveikesnius, ir įvairesnius patiekalus.

Erika ir Merūnas Vitulskiai (Teodoras Biliūnas/Fotobankas)

Erika ir Merūnas Vitulskiai (Teodoras Biliūnas/Fotobankas)

Žinoma, ir toliau nepamirštant stiprybės bei atbundančios gamtos simbolių – kiaušinių, žalumos bei stalo karaliaus – pyrago, dabar ruošiamo pasitelkus ir fantaziją, ir močiučių receptus, rašoma pranešime spaudai.

Kaip rekomenduojama puošti stalą ir be kokių skanėstų Velykų neįsivaizduoja žinomos Lietuvos moterys?

Viena gražiausių tradicijų – kiaušinio dalybos

Kiaušinis pagrindiniu Velykų stalo simboliu išlieka ir šiais laikais. Pasak Vilniaus etninės kultūros centro Kultūrinių veiklų koordinatorės ir organizatorės Marytės Liugienės, daugelio pasaulio tautų mituose, sakmėse kalbama apie tai, kad būtent kiaušinis yra pasaulio pradžia.

Kiaušinis atsiranda ant mūsų stalo ne tik per Velykas, bet ir Sekmines, Jurgines. Buvo tikima, kad kiaušinis gali sugerti blogąją energiją, tikėjo, kad jis gali pašalinti moralines ydas, netgi išgydyti kai kurias ligas, pavyzdžiui, Punsko apylinkėse kiaušiniu gydydavo drugį.

REKLAMA

Kiaušinių marginimas ir dažymas atsirado labai seniai, dar iki Krikščionybės, kuomet pirmą rastą laukinio paukščio kiaušinį nudažydavo raudona spalva ir nešdavo padėti „šventoje“ vietoje kaip auką personifikuotoms gamtos jėgoms.

Šiais laikais išlikęs gražus paprotys Velykų pusryčius pradėti nuo pašventinto gražiausio margučio, jį pasidalinant į tiek dalių, kiek yra šeimos narių. Tai garantuoja šeimos vienybę, susitelkimą, bendrystę.

Seniau labai stengėsi, kad Velykų stalas būtų gausus valgiais. Žemaitijoje stalo nenukraustydavo visas tris Velykų dienas, kadangi buvo tikima, jog ir visi metai bus sotūs. Patiekalai ant stalo buvo dedami nepjaustyti, linkint skalsos bei sotumo.

Ant stalo šeimininkės būtinai patiekdavo kiaulienos patiekalą. Kiaulė reiškė sotumą, vaisingumą. Stalo centre – margučiai dubenyje, papuoštame žalumynais, ir velykinis avinėlis su vėliavėle, sviestinis arba iš baltos tešlos. Stalas buvo puošiamas visžaliais augalais – bruknienojais, šarkakojais, beržo vytelėmis.

Kai kur ant stalo statydavo ir „kiaušinyką“ – velykinę eglutę, kurią puošdavo kepinukais iš tešlos, popieriniais ar šiaudiniais paukščiukais, žalumynais. Na, o atsigaivinti Velykų metu valstiečių stalui puikiai tiko sula arba gira, paskaninta kmynais ar džiovintomis mėtomis.

Pasak M. Liugienės, apeiginis Velykų pyragas – boba yra archajiškasis pavasario švenčių reliktas. Asocijavosi su geros (baltos) duonos gausa ir su namų pilnatve, geru kviečių derliumi. Ją gardindavo aguonomis, vaisiais, riešutais, puošdavo glajumi. Iš pyraginės tešlos likučių kepė paukščiukų pavidalų pyragėlius.

REKLAMA

Na, o šiais laikais Velykų stalo puošmena tampa ne tik mieliniai pyragai. Dabar mielai eksperimentuojame ir gaminame įvairius tortus, desertus. Štai be kokių patiekalų savo Velykų vaišių neįsivaizduoja žinomos moterys.

E. Vitulskienė eksperimentuoja gamindama įvairius pyragus

„Velykos mūsų šeimai neabejotinai siejasi su bažnyčia, ramybe, darna bei artimais žmonėmis. Žinoma, ir žaismingumu. Susilaukus vaikų, per šią šventę mus aplanko ir Velykų kiškis“, – šypsosi „EV mados namų“ įkūrėja Erika Vitulskienė.

Pašnekovė pasakoja, kad visuomet stengiasi sukurti jaukią aplinką pasitelkiant įvairias dekoracijas, pavasario spalvas – geltoną, žalią, raudoną. Šiomis spalvomis kartu su vaikais ji margina ir kiaušinius.

Neatsiejamas šventės akcentas, pasak E. Vitulskienės, yra pyragas.

„Per šventes leidžiame sau atsipalaiduoti, todėl gaminame daug patys, o ant stalo netrūksta saldėsių. Kiekvienais metais eksperimentuojame. Žinoma, ne visuomet iš pirmo karto pavyksta pagaminti taip, kaip tikiesi, tačiau įdomiausiu ir svarbiausiu dalyku čia tampa procesas“, – komentavo E. Vitulskienė.

Ji pasakoja, kad šiais metais, įkvėpta Alfo Ivanausko receptų, planuoja gaminti tortą su maskarpone arba klasika tapusį tiramisu desertą.

„Norisi visiems palinkėti ne tik skanumynų, bet svarbiausio – artimųjų, vidinės ramybės ir šilumos“, – pabrėžė E. Vitulskienė.

S. Burbaitė Velykų vaišėms siūlo figūrą tausojantį saldėsį

Tinklaraštininkė, knygos „Tavo geriausia draugė“ autorė Simona Burbaitė sako, kad kaip ir kitos šventės, Velykos jai asocijuojasi su šeima.

REKLAMA

„Žinau, kad tai bus laikas, kada visi susirinksime prie bendro stalo, galėsime daugiau laiko praleisti kartu. Žinoma, pagrindiniu ir svarbiausiu šventės akcentu tampa margučiai, kuriuos dažome ir puošiame kartu su visa šeima“, – sako S. Burbaitė.

Kadangi jos mama nuostabiai gamina maistą, Simona prisipažįsta, kad kol kas yra tik pagalbininkė jai virtuvėje, be to, tai puiki proga išmokti jos gaminimo subtilybių. Dažniausiai ant Simonos šeimos Velykų stalo – įvairūs mėsos vyniotiniai, šaltiena, margučiai, salotos ir, žinoma, koks nors keptas pyragas ar tortas.

„Visada verta pasidomėti įvairiais maisto tinklaraščiais, ypač lietuviškų jų turime tikrai puikių – ten ir pati randu idėjų, kaip gaminti subalansuotą maistą ne tik švenčių metų, o ir kasdien“, – patarė S. Burbaitė.

Simona rekomenduojama pasigaminti jos mėgstamiausią varškės apkepą, kuris šiais metais pakeis tradicinį pyragą. Pasak S. Burbaitės, jos kepamas varškės apkepas yra su ryžių dirbsniais, be kruopų ir cukraus, tad tai puiki idėja visiems, norintiems paįvairinti Velykų stalą ir rinktis desertus be sąžinės graužaties.

 

As
2019-04-17 13:05:34
O tai kas tas svečias??????
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
sabiba 2019-04-22 15:03:00
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
o jus rastininkai.....   ATSAKYTI
oooooo 2019-04-22 14:55:43
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
kaledu bobinas   ATSAKYTI
Lina 2019-04-22 05:13:56
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Antrastes neatitinka straipsnio turinio....   ATSAKYTI
Adelė 2019-04-23 14:16:49
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Tikrai taip, nesupratau ką norėjo pasakyti  
Birute 2019-04-21 19:42:32
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Gal as visai kvaila, bwt nesupratau kas tas svecias? Tiesiog pykina tokios antrastes .   ATSAKYTI
Ai , ai pamaniau .... 2019-04-25 15:27:42
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Gal , Vitulskis ? !  
Aka 2019-04-17 19:00:53
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Išmaningi straipsnių pavadinimai   ATSAKYTI
Bububu 2019-04-17 17:11:33
Pranešti apie netinkamą komentarą
-5
Sakyčiau apie kokį dietinį ar nekoloringą maistą reikėtų pagalvoti.ir dar manštikes neprošal abiems .oi ka aš čia linksmų švenčių.   ATSAKYTI
svečias 2019-04-17 14:53:24
Pranešti apie netinkamą komentarą
-3
Velykų kiškis   ATSAKYTI
Dar 2019-04-17 17:00:05
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Vienas vaikas :)   
Ka??? 2019-04-17 14:18:29
Pranešti apie netinkamą komentarą
-4
Gal Ponas Trumpas?   ATSAKYTI
velyku bobute 2019-04-20 21:46:29
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Kiškis :)  
As 2019-04-17 13:05:34
Pranešti apie netinkamą komentarą
-8
O tai kas tas svečias??????   ATSAKYTI
Taigi, 2019-04-17 19:47:39
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Kitam straipsny parasyta, kad Kauna uzpuole uteles. Matyt , Vitulskius aplanke!  
Dzūkas 2019-04-17 12:38:17
Pranešti apie netinkamą komentarą
-3
Tai koks jis netikėtas,jei laukiamas?   ATSAKYTI
Jule 2019-04-24 20:18:05
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Gra=i ir laiminga pora , talentingas daininkas,o kaip pavydus lietuviai , ne vieno gero zodzio, ot skaitome save kulturingais, tiktai as, tiktai as, kiti niekas, baisu  

Top Video

Policininką nužudžiusio vyro žmona: jis sirgo depresija, bet daug metų nesigydė
DABAR RODOMA
Policininką nužudžiusio vyro žmona: jis sirgo depresija, bet daug metų nesigydė
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Narkevičius – vėl įvykių sūkuryje: Trakų rajone sustabdytas keliuko remontas kelia daug klausimų
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Skaičiai gąsdina: per karantiną 11400 į septintą dešimtį įkopusių asmenų neteko darbo
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Žada masinį tyrimą dėl Covid-19: aiškinsis, kokį imunitetą sugebėjome įgyti
DABAR RODOMA
Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Nausėda gimtadienį sutiko Nidoje, keturių žvaigždučių viešbutyje
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Lietuvoje savaitgalį – susirgimų koronavirusu šuolis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Egzaminai prasidės birželio 22 d.: aiškėja tvarka, kaip jie vyks
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Koronaviruso židiniai plečiasi globos namuose: sergančiųjų daugėja Antaviliuose, Širvintose
REKLAMA
Liepa Norkevičienė (tv3.lt fotomontažas)
Dainininkei bei TV laidų vedėjai Liepai Norkevičienei veiklų netrūko niekuomet, tačiau visai neseniai ji ryžosi priimti sprendimą, kurį labai ilgai atidėliojo. Pati Liepa ...
Birutė atvėrė širdį: negirdėtos detalės apie pažintį, pirmą bučinį ir ateitį kartu
Birutė Navickaitė, kaip ir daugeli kitų moterų dėl savo išvaizdos išbando daugybę grožio procedūrų. Ji norėjo, kad jos antakius paryškintų, todėl nusprendė ...
„Virtuvės istorijos“ (nuotr. Organizatorių)
Jau visai netrukus Baltijos šalyse vaizdo transliacijų internetu platformoje „Go3“ žiūrovai galės išvysti naują, Emilio Vėlyvio režisuotą komišką serialą „Mano meilė ...
Agnė Jagelavičiūtė  (nuotr. Organizatorių)
Vos prieš porą dienų Agnei Jagelavičiūtei buvo atliktos kelios plastinės chirurgijos operacijos ir estetinės dermatologijos paslaugos. Garsiausia šalies stilistė antrą ...
Jurijaus Veklenko klipo filmavimas (nuotr. Organizatorių)
Jau pirmadienį dienos šviesą išvys naujausias dainininko Jurijaus darbas – kūrinys „Apie Ją“ ir jam skirtas vaizdo klipas. Pasak atlikėjo, šios premjeros labai laukia ir ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų