REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalbėti apie maistą visuomet smagu, tačiau dar maloniau – jį ragauti. Būtent tai kiekvieną dieną ir daro maisto ir vyno žinovė, tinklaraštininkė, restoranų konsultantė ir dėstytoja Urtė Mikelevičiūtė.

Kalbėti apie maistą visuomet smagu, tačiau dar maloniau – jį ragauti. Būtent tai kiekvieną dieną ir daro maisto ir vyno žinovė, tinklaraštininkė, restoranų konsultantė ir dėstytoja Urtė Mikelevičiūtė.

REKLAMA

Moteris besilankydama tiesioginėje tv3.lt diskusijoje pasidalijo savo įžvalgomis apie maisto bei restoranų tendencijas, taip pat išskyrė vietas, kur būtų galima skaniai pavalgyti.

Urte, kaip keitėsi restoranų mados per pastarąjį dešimtmetį?

Jos keitėsi intensyviai. Anksčiau tai buvo įstaiga, o dabar – kultūros dalis, normali dalis visuomenės. Iš kitos pusės žiūrinti – turime daugiau paprastumo, nesureikšminame įrankio ar staltiesės reikšmės, be abejo, viskas turi būti švaru. Mes einame prie kasdieninio restorano, tai vadinama „casual dining“. Lietuvoje turime prabangų vakarienės vietų daug kavinių, valgyklėlių, o vidutinė vieta, kur gali eiti kasdien, kviečia eiti į restoraną ne tik per gimtadienį. Anksčiau negalvojome, kad eisime pusryčiauti į restoraną, kas atrodė nesąmonė.

Kas pasikeitė mūsų mitybos įpročiuose? Kokie nauji produktai tapo mėgstamais?

Atsirado jūros gėrybės. Tai yra vienas tų, labiausiai įtaką padariusių, patiekalų. Dabar austrę suvalgyti atrodo visai normalu, tai nebėra carų maistas. Nebūtinai austrės – krevetės... Mes vis daugiau logistikos prasme galime gauti šviežių žuvų, gėrybių.

REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, turime daug įtakos iš rytų, vakarų pusių. Tai yra gerai. Galime gauti produktų, kurie anksčiau negalėjome gauti.

Kuo daugiau matome užsienio pavyzdžių, suprantame, kad turime ir pas save, ko suvalgyti ir nuo ko nebėgti. Grįžtama prie šaknų, jei buvo bėgama nuo savų patiekalų – šaltibarščių, cepelinų, bulvinių blynų – dabar yra faina valgyti bulvinį blyną, bet gal šalia jo atsiras lašiša... Virsmas yra samplaika, bet tai yra normalu. Mes nesame kultūra su stipriausiomis gastronomijos šaknimis.

REKLAMA

Ar lietuviai bijo eksperimentuoti?

Maisto prasme situacija yra prasta. Žmonės bijo eksperimentuoti. Aš tai darau, bet negaliu sakyti, kad keičiu Lietuvą ar darau revoliucijas, bet tai darau tikslingai nuo 2012-ųjų. Tu turi kartoti gal tris metus, kad vėlyvieji pusryčiai (angl. brunch) yra gerai, kai dabar atrodo, kad močiutė net žinos, kas tai yra.

Mėgstamiausi restoranai Vilniuje

Pokalbio metu Urtė taip pat pasidalijo ir rekomenduotinomis aplankyti vietomis. Tiesa, ji pabrėžė, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokia proga keliaujate pavalgyti. 

Jos favoritai: „Briusly“, „Stebuklai“, „Džiaugsmas“, „Amandus“, „Selfish“, „Somm“, „Halės turgus“, „Downtown Food Hall“, „Gourmet Panorama“, „Daily Poison“, „Kavos era“, „Sakmės“, „Apoteka“, „Alchemikas“, „Champagneria“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų