REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
9 salės atidarymas „Kino pavasaryje“ (A. Solomino ir T. Stuko nuotr.)

Pirmąjį festivalio „Kino pavasaris“ vakarą sulaukta ypatingo svečio – Berlyne reziduojančio kanadiečių menininko Jeremy Shaw. Meno, galerijų, leidyklų atstovams jis pristatė tris eksperimentinius filmus „Kvantifikacijos trilogija“ ir tuo pat metu atidarė 9 salę – šių metų „Kino pavasario“ naujieną.

20

Pirmąjį festivalio „Kino pavasaris“ vakarą sulaukta ypatingo svečio – Berlyne reziduojančio kanadiečių menininko Jeremy Shaw. Meno, galerijų, leidyklų atstovams jis pristatė tris eksperimentinius filmus „Kvantifikacijos trilogija“ ir tuo pat metu atidarė 9 salę – šių metų „Kino pavasario“ naujieną.

REKLAMA

Iki balandžio 4 dienos šioje unikalioje erdvėje bus galima išvysti kino kalba išsiskiriančias juostas, garsių režisierių retrospektyvas, dalyvauti filmų išprovokuotose diskusijose, rašoma pranešime spaudai.

Ieškantiesiems alternatyvaus turinio

Pasak 9 salės partnerio „Kalba plytos“ rinkodaros vadovo Andriaus Bagdzevičiaus, ši nauja erdvė išsiskiria tuo, kad čia bus rodomi filmai, kurių žiūrovas neras ne tik įprastuose kino teatrų, bet dažnai ir kino festivalių repertuaruose.

Jono Meko, Beno Riverso, Apichatpongo Weerasethakulo, Bertrando Mandico, Radu Jude pavardės sufleruoja, kad 9-osios salės programa skirta alternatyvaus turinio ieškančiam žiūrovui. „Tai filmai, kurie skatina diskutuoti, per drąsų meną ieškoti atsakymų į visuotinius, o kartais ir labai kasdieniškus klausimus. Tai mums labai svarbu, todėl ir prisidedame prie šio organizatorių sumanymo“, – pasakoja dažnai drąsias iniciatyvas su savo komanda palaikantis A. Bagdzevičius.

REKLAMA
REKLAMA

9 salėje bus rodomos ir šių metų retrospektyvos – kino kūrėjų Claire Denis ir Djibril Diop Mambéty. Į „In Memoriam Jonui Mekui“ kvies jo filmas „Kai aš judėjau pirmyn, kartkartėmis mačiau trumpus grožio blyksnius“, kalbėtis intymumo politikos tema atvažiuoja Adina Pintilie, pristatysianti savo „Auksiniu lokiu“ apdovanotą filmą „Neliesk manęs“. Claire Denis naujausio filmo „Gyvenimas aukštybėse“ inspiruotas šiuolaikinių medijų kolektyvas „Nanook“ nagrinės šiandienę mokslinę fantastiką.

REKLAMA

Visa 9 salės programa pateikta čia

Pokalbis su menininku Jeremy Shaw

Visai neseniai „Kvantifikacijos trilogiją“ („Quickeners“, „Liminals“, „I Can See Forever“) garsiojoje Londono galerijoje „Tate Modern“ pristatęs Jeremy Shaw pramogų pasaulyje dar žinomas kaip buvęs alternatyviosios muzikos grupės „Circlesquare“ lyderis. Po seanso menininkas atsako į „Kino pavasario“ vyriausiosios programos sudarytojos Mantės Valiūnaitės klausimus.

Kai pradėjote kurti „Quickeners“, jau žinojote, kad šis filmas taps pirmąja trilogijos dalimi?

REKLAMA
REKLAMA

Turėjau archyvinę medžiagą „Holy Ghost People“, nufilmuotą 1967 m. 16 mm juosta. Joje pasakojama apie krikščionišką „Pentecostal“ bendruomenę, užsiimančia pavojingomis praktikomis. Medžiagą turėjau daug metų, tačiau nežinojau, ką su ja daryti. Susiklostė taip, kad 2014 m. gavau pasiūlymą per 6 mėnesius pasiruošti vienam šou. Taip supratau, kad metas turimą medžiagą panaudoti. Nežinojau, kad tai taps trilogija.

Kodėl apie ateitį kalbate pasirinkdamas praeities formas, pavyzdžiui, vaizdajuosčių („VHS“) formatą?

Tai naudoju jau kurį laiką. Nėra konkrečios priežasties, tačiau iš dalies dėl artimumo. Kai žiūrovai žiūri į 16 mm juosta nufilmuotą vaizdą, jie nesitiki pamatyti kažko neįprasto. Tai įrodyta istoriškai. Vaizdai, nufilmuoti su 16 mm juosta, sukuria įspūdį, kad tai jau įvyko 8-jame ar 9-ajame dešimtmetyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip kilo idėja sukurti filmų veikėjams kalbą?

Medžiagoje, kurią naudojau filmui „Quickeners“, žmonės kalbėjo anglų kalba. Norėjau, kad jie pasakotų kitokią istoriją, tad tą kalbą modifikavau. Rezultatu buvau labai patenkintas, todėl ir kitose trilogijos dalyse naudojau šią manipuliaciją. Pirmajame filme modifikavau turimą archyvinę medžiagą, tačiau, kitose dalyse atsiradus aktoriams, jų dialogai skamba dar kitaip. Kai kuriuos žodžius galima atpažinti, tačiau tai dar labiau klaidina. Angliakalbiams, priešingai nei užsieniečiams, klausyti yra sunkiau, nes jie iš tikrųjų mėgina suprasti, ką sako veikėjai.

Ko gero, visiems įdomu sužinoti, koks bus kitas tavo projektas?

Šiuo metu kuriu septynis filmus, kuriuos pristatysiu Žoržo Pompidu centre Paryžiuje. Bus kažkas panašaus į šią trilogiją, tik patys filmai bus trumpesni. Po trijų savaičių prasidėsime darbus.

„Kino pavasaryje“ vyks dar vienas „Kvantifikacijos trilogijos“ seansas – kovo 29 d. 21.30 val. „Forum Cinemas Vingis“ 9 salėje.

Bilietai čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų