REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Filmo akimirka (nuotr. Organizatorių)

Biografiniai filmai apie sportą laikomi bene sudėtingiausiu ir sunkiausiai savo žiūrovą randančiu kino žanru. Nepaisant to, sukurta eilė įkvepiančių dramų, kuriose papasakotos istorijos verčia suabejoti ar tai – pramanas ar tikra žmogaus gyvenimo istorija.

5

Biografiniai filmai apie sportą laikomi bene sudėtingiausiu ir sunkiausiai savo žiūrovą randančiu kino žanru. Nepaisant to, sukurta eilė įkvepiančių dramų, kuriose papasakotos istorijos verčia suabejoti ar tai – pramanas ar tikra žmogaus gyvenimo istorija.

REKLAMA

Šiandien pristatome keletą pačių įdomiausių biografinių filmų, kurie patiks net ir didžiausiems sporto skeptikams – juk svarbiausia – juose papasakota istorija!

Teniso populiarumą lėmęs 1973-ųjų mūšis

Vaizdo transliacijų internetu platformoje tvplaypremium.lt ir TV1000 Premium kanale rodoma „Lyčių kova“ (angl. „Battle of the Sexes“, 2017) – jau ketvirtąkart ekranizuojama, tikrais faktais paremta sportinė drama, nukelianti į teniso kortus. Čia pirmoji pasaulio raketė, 29-erių Billie Jean King (akt. Emma Stone) stoja į kovą su buvusiu tenisininku, 55-erių Bobby Riggsu (akt. Steve Carell), siekdama įrodyti, kad moterys – lygiavertės sportininkės vyrams ir gali kovoti dėl tokio pat dydžio piniginių prizų. 1973-aisiais įvykęs mūšis žiniasklaidos buvo pakrikštytas „lyčių kova“, o TV ekranuose kovą stebėjo rekordinis žiūrovų skaičius! Neoficialiais duomenimis teigiama, jog būtent 1973-aisiais įvykusi kova lėmė tolimesnį teniso populiarumą.

Įkvėpta šios istorijos, iki prasidedant filmavimams, aktorė Emma Stone uoliai treniravosi mokydamasi teniso subtilybių. Treniruotėse aktyviai dalyvavo ir filmą įkvėpusi Billie Jean King, konsultavusi aktorę. Nepaisant varginančių treniruočių, daugumoje rungtynių scenų aktorę keitė dublerė – profesionali teniso žaidėja.

REKLAMA
REKLAMA

Įspūdinga ne tik filmo „Lyčių kova“ istorija, tačiau ir už kadro esančių pavardžių virtinė – filmą kūrė „Mažoji Mis“ (angl. „Little Mis Sunshine“) režisieriai, surėmę pečius su „Lūšnynų milijonierius“ (angl. „Slumdog Millionaire“) scenarijaus autoriumi, „Kalifornijos svajos“ (angl. „La La Land“) operatoriumi ir „Mėnesiena“ (angl. „Moonlight“) kompozitoriumi. Tokios komandos kurtas filmas buvo iškart pasmerktas tapti sėkmingu – juosta pelnė dvi nominacijas Auksiniam gaubliui!

REKLAMA

Sulysęs Christian Bale ir nemokamai dirbantis Mark Wahlberg

David O. Russell filmas „Kovotojas“ (angl. „The Fighter“, 2010) paremtas tikra 80-aisiais įvykusia istorija, kurios centre atsiduria Mikis Vordas, pravarde „airis“ (akt. Mark Wahlberg). Karjerą pradėjęs virtine nesėkmių, vyras ryžtasi sugrįžti į ringą, kur jo treneriu tampa buvęs boksininkas, į narkotikų ir nusikaltimų liūną įklimpęs brolis (akt. Christian Bale), o agente – savimi susirūpinusi mama (akt. Melissa Leo). Negalėdamas pasitikėti bet kurią akimirką palūžti galinčiais artimaisiais, vyras sukaupia paskutinius ryžto likučius ir, palaikomas mylimosios (akt. Amy Adams), grįžta į bokso Olimpą, kur yra priverstas kovoti ne tik su priešininkais, tačiau ir su abejotinos reputacijos šeimos nariais.

REKLAMA
REKLAMA

Du Oskarus iškovojęs „Kovotojas“ žavi ne tik ypatinga istorija, tačiau ir filmavimo komandos narių atsidavimu. Aktorius Mark Wahlberg buvo vienu iš iniciatorių ekranizuoti Mikio Vordo gyvenimo istoriją. Vyrui taip patiko juostos scenarijus, jog filmuodamasis dramoje „Kovotojas“ jis ne tik atsisakė honoraro ir dirbo nemokamai, tačiau ir nesinaudojo dublerio paslaugomis, pats nusifilmavęs visose kovos scenose. Ne ką mažesni ir aktoriaus Christian Bale nuopelnai - siekdamas įtikinamai įkūnyti nuo heroino priklausomą buvusį boksininką ir numesti svorio, ruošdamasis vaidmeniui vyras laikėsi ypač griežtos dietos ir mito tik vaisiais ir daržovėmis, filmavimo komandos narius priversdamas rimtai susirūpinti savo sveikatos būkle.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergišius prieš pedantą: mirtina kova „Formulė 1“ arenoje

2013-aisiais pasirodžiusios „Lenktynės“ (angl. „Rush“) tapo tikra dovana visiems „Formulės“ gerbėjams. Filmo veiksmas žiūrovus nukelia į auksinius „Formulė 1“ laikus – 70-uosius. Lenktynių trasoje susiduria du garsiausi savo kartos pilotai – mergišius James Junt (angl. Chris Hemsworth) ir perfekcionistas Niki Lauda (akt. Daniel Brühl). Greičiausius bolidus vairuojantys, garsiausių komandų atstovai tampa aršiausiais konkurentais ne tik lenktynių trasoje, tačiau ir realiame gyvenime, vos per plauką išvengdami mirties.

Archyviniais kadrais prisodrintoje sportinėje dramoje netrūksta automobilių variklių griausmo - filmuojant „Lenktynes“, „Formulė 1“ dalyvaujančios komandos filmavimo grupės nariams suteikė ne tik originalią įrangą ir automobilius, tačiau ir jų kopijas, o komandų pilotai ir treneriai teikė konsultacines paslaugas. Nepaisant to, pagrindinius vaidmenis atlikusiems aktoriams nebuvo leista vairuoti tikrų „Formulė 1“ bolidų – jiedu vairavo „Formulė 3“ klasei priskiriamus automobilius.

REKLAMA

Filmo kūrėjams talkino ne tik „Formulė 1“ komandos – įvairios senovinių lenktyninių automobilių restauravimu užsiimančios kompanijos sukūrė absoliučiai tikslias 1976-ųjų Brabham, Ferrari, BRM, Penske ir March automobilių replikas, kiekviena kurių kainavo apie 80 tūkst. svarų! Pasibaigus filmavimams, dalis automobilių buvo parduota aukcione.

Nevykėlių komanda ir jai vadovaujantis „Žmogus, pakeitęs viską“

Įkvepianti filmo „Žmogus, pakeitęs viską“ (angl. „Money Ball“, 2011) istorija pristato charizmatišką beisbolo komandos vadybininką Bilį (akt. Brad Pitt). Vadovaujantis nevykėlių šutve laikomai komandai, vyras praranda finansavimą, o artėjantis rungtynių sezonas žada dar prastesnius rezultatus...

REKLAMA

Padedamas matematikai prijaučiančio asistento (akt. Jonah Hill), Bilis ryžtasi beisbolo pasaulyje neregėtam žingsniui – naujus žaidėjus suburia remdamasis matematiniais skaičiavimais ir tikimybių teorija. Taip „Oakland Athletics“ papildo beisbolo nevykėliais laikyti žaidėjai, veteranai, keistuoliai ir traumų liūne skendintys vyrukai. Pamišėliška atrodžiusi idėja pasiteisina ir jau netrukus nevykėlių komandos pravardę keičia čempionų titulai.

Susidomėjęs neįtikėtina „Oakland Athletics“ istorija, rašytojas Michael Lewis metus skyrė komandos sėkmės analizei ir darbui su ja, o 2003-aisiais išleido knygą, kurioje detaliai aprašė beisbolo pasaulio subtilybes ir šokiruojančią komandos kelionę nuo nevykėlių link čempionų pakylos. 2011-aisiais rašytojo bestseleris virto filmu, o „Žmogus, pakeitęs viską“ vadinamas geriausiu visų laikų filmų apie beisbolą – juostą palankiai įvertino žiūrovai ir kino kritikai, tikinę, kad tai – vienas geriausių vaidmenų aktoriaus Brad Pitt karjeroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvenimo dugne rasta šviesa, leidusi pakilti iš pelenų

Tikrais įvykiais paremta biografinė drama „Pakilęs iš pelenų“ (angl. „Cinderella Man“, 2005), režisuota Ron Howard, į kino ekranus perkelia amerikiečių boksininko Džimo Braddock istoriją. Vos galą su galu suduriantis vyras (akt. Russell Crowe) – eilę nesėkmių patyręs boksininkas, priverstas trauktis iš ringo. Užklupus Didžiajai depresijai, dirbdamas pavienius darbus Džimas puoselėja viltį sugrįžti į boksą ir likimas pametėja jam šansą. Kovoje dėl pasaulio čempiono titulo vyras netikėtai pakeičia kovoti turėjusį boksininką. Visų nuostabai, nepaisydamas traumų ir patyčių, Džimas pakyla iš pelenų ir nugali čempioną, įkvėpdamas viltį ją praradusiems žiūrovams.

Geriausiai 2005-aisiais kritikų įvertintoje sportinėje dramoje filmavosi ne tik tikri boksininkai, tačiau ir Džimo Braddocko proanūkė, o pagrindinį vaidmenį atlikęs aktorius Russell Crowe tikino, jog pasiruošimas vaidmeniui ir filmavimai buvo kur kas sunkesni negu iki šiol sudėtingiausiu jo vaidmeniu laikytame „Gladiatoriuje“. Bokso subtilybių vyras mokėsi ištisus metus, tad filmuodamasis nesinaudojo dublerių pagalba, o iki filmavimų pradžios likus pusmečiui kasdien bėgiodavo, plaukiodavo, boksavosi, dirbo treniruoklių salėje ir užsiėmė joga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų