REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Kelionių ekspertė (nuotr. Organizatorių)

Lapkričio 3 d., šeštadienį, TV3 eteryje startavo nauja laida apie atostogas – „Kelionių panorama“. Pirmojoje laidoje daugiausia dėmesio skirta kelionėms į Turkiją, kurią lietuviai pamėgo dėl puikaus klimato, gamtos grožio ir svetingumo.

3

Lapkričio 3 d., šeštadienį, TV3 eteryje startavo nauja laida apie atostogas – „Kelionių panorama“. Pirmojoje laidoje daugiausia dėmesio skirta kelionėms į Turkiją, kurią lietuviai pamėgo dėl puikaus klimato, gamtos grožio ir svetingumo.

REKLAMA

Kelionių ekspertė Kristina Graužinienė pastebi, kad prieš išvykdami į Turkiją lietuviai dažniausiai domisi panašiomis temomis, ir laidoje atsako į pačius populiariausius klausimus.

Kuriuo metų laiku geriausia ilsėtis Turkijoje?

Turkijoje sezonas, priklausomai nuo regiono, tęsiasi labai ilgai: ilsėtis galima pradėti dar kovą, o sezonas baigiasi vėlų rudenį: pavyzdžiui, Antalijoje ir Alanijoje – netgi gruodžio pradžioje. Šiltais orais poilsiautojai gali džiaugtis itin ilgai, o vasarą temperatūra pakyla ir iki 40 laipsnių. Tiesa, tai neatbaido kaitrią saulę ir itin šiltą jūrą mėgstančių poilsiautojų iš Lietuvos.

Turint kreditinę kortelę, ar reikėtų dar papildomai draustis?

Net ir turintiems kreditinę kortelę visada rekomenduojame įsigyti atskirą kelionės draudimą. Siūlome prieš išvykstant būtinai pasiteirauti savo banko atstovų, kokios jų draudimo sąlygos, ar jų suteikta kreditinė kortelė galioja ne ES šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Ar į Turkiją galima skristi turint tik asmens tapatybės kortelę?

Kadangi ši šalis nepriklauso Europos Sąjungai, būtina turėti pasą. Norint išvengti rimtų nemalonumų su migracijos tarnybomis, labai svarbu pasitikrinti datą – pasas turi galioti ne mažiau kaip 6 mėnesius po grįžimo iš kelionės.

REKLAMA

Kokią valiutą geriau vežtis į Turkiją?

Galima prieš kelionę Lietuvos bankuose išsikeistas liras, tačiau paprasčiau vežtis eurus, kuriais patogu atsiskaityti daugelyje prekybos vietų. Be to, galima atsiskaityti ir mokėjimo kortele, kadangi valiutos konvertavimo kursas yra geriausias. Norintieji apsilankyti turguje ar atsiskaitinėti turkiška valiuta gali išsigryninti tiesiog vietiniame bankomate.

Ar į lėktuvą galima įsinešti savo maistą ir vandenį?

Lėktuve galima užkandžiauti namuose pasigamintais sumuštiniais, kramsnoti riešutus, sausainius ar kitus užkandžius. Kontrolės skyriuje, deja, teks palikti gėrimus, tačiau praėjus patikras oro uoste galima nusipirkti vandens, kurį leidžiama įsinešti ir į lėktuvą.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek kilogramų galima pasiimti su savimi?

Viskas priklauso nuo oro linijų, tačiau standartinis bagažas – 20 kg vienam asmeniui. Jeigu keliaujama dviese, tačiau dalijamasi vienu lagaminu, jis neturėtų viršyti 32 kg. Rankinio standartinių gabaritų bagažo svoris – apie 5 kg.

Ar galima įsigyti drabužių vietoje, jei nenorima vežtis bagažo?

Jei keliaujama su vaikais, patartina į lagaminą įsidėti reikalingiausių kelionėje drabužių, tačiau Turkijoje, garsėjančioje savo tekstilės pramone, galima visko įsigyti. Planuojantiems apsipirkti geriau vežtis apytuštį lagaminą, į kurį tilps visi pirkiniai. Priešingu atveju, teks parskristi su dar vienu, naujiems pirkiniams ir lauktuvėms skirtu lagaminu, už kurį reikės papildomai susimokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokie Turkijoje elektros kištukai? Ar reikia pasirūpinti adapteriu?

Turkijoje europietiški elektros kištukai, todėl adapteriai nereikalingi. Galima įprastu įkrovikliu įkrauti telefonus, planšetes ar kitokią įrangą.

Šypsena, arbatpinigiai ir kiti patarimai, kurie papuoš viešnagę Turkijoje

Kristina Graužinienė, kasmet daug kartų aplankanti Turkijos kurortus, siūlo nepamiršti kuo daugiau šypsotis: iškilusius nesklandumus padės greičiau išspręsti mandagus tonas ir šypsena. Beje, turkai mėgsta arbatpinigius, tad nederėtų pamiršti jų palikti aptarnaujančiam viešbučio personalui – tiks bet kuri valiuta. Patartina savo mobiliojo ryšio operatoriaus pasiteirauti apie paslaugų Turkijoje kainas, nes teks tikrai brangiai mokėti ir skambinant, ir atsiliepiant į skambučius. Geriausia naudotis belaidžiu internetu viešbutyje, kuriame atostogaujama. Kelionių organizatorė Turkijoje nerekomenduoja nuomotis automobilio, kadangi čia vairuotojai nepasižymi drausmingu vairavimu, eismas intensyvus, o transporto priemonės ne visada yra draustos. Geriausia naudotis taksi ar viešojo transporto paslaugomis.

Žiūrėkite „Kelionių panoramą“ per TV3 šeštadieniais 12 val.!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų