REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo lapkričio 1 d. degalinėse keičiasi degalų žymėjimas. Greta įprastų benzino ar dyzelino simbolių klijuojami nauji lipdukai su dar nematytais raidžių bei skaičių deriniais. Vairuotojai įspėjami neprarasti budrumo: klaida gali brangiai kainuoti.

Nuo lapkričio 1 d. degalinėse keičiasi degalų žymėjimas. Greta įprastų benzino ar dyzelino simbolių klijuojami nauji lipdukai su dar nematytais raidžių bei skaičių deriniais. Vairuotojai įspėjami neprarasti budrumo: klaida gali brangiai kainuoti.

REKLAMA

Specialistai prieš renkantis konkrečią degalų rūšį pataria pasitikrinti automobilio techninėje dokumentacijoje ir įsitikinti, kokie degalai mašinai tinka. Na, o jei visgi įpylėte netinkamų degalų, mechanikai pataria neskubėti užvedinėti automobilio. Tiesa, neturint pakankamai žinių, patiems su žarna siurbti degalų nederėtų, mašiną reikėtų vežti į autoservisą.

O ypač įspėjami dyzelinių automobilių vairuotojai – mat netyčia įpylus benzino gresia gerokai didesnės išlaidos. Gali tekti keisti kuro filtrus, purkštuvus.

REKLAMA
REKLAMA

Bene pats blogiausias galimas scenarijus, kad įpylus netinkamų degalų bus sugadintas automobilio variklis.

Naujesnių automobilių savininkams klaida pilant degalus piniginę gali paploninti puse tūkstančio eurų ir daugiau.

REKLAMA

Kas keičiasi

Energetikos ministerija praneša, kad jau nuo lapkričio pirmosios degalų žymėjimas atrodys kitaip visose Lietuvos degalinėse. Naują žymėjimą Vilniuje jau išvydę vairuotojai bijo per apsirikimą sugadinti savo automobilius.

Atvykę į degalinę vairuotojai gali supainioti pistoletus: žmonės jau yra įpratę, kad žalia spalva žymimas benzinas, o dyzelinas – juoda. Jau netrukus įsigalios naujovė, nes žymėjimą papildys ir naujieji simboliai.

Jau šiandien dalyje Vilniaus degalinių galima išvysti naują degalų žymėjimą: greta tradicinio 95-o benzino pistoleto lipdukas su užrašu E5, o šalia dyzelino pistoleto taip pat užrašas su nematytu deriniu – B7.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie nauji žymėjimai nuo lapkričio pirmosios puikuosis visose šalies degalinėse. Tokios degalų žymėjimo naujovės atkeliauja Europos Sąjungos nurodymu.

Pasak Energetikos ministerijos specialistų, naujojo ženklinimo tikslas – suvienodinti žymėjimą Europoje. Beje, naujieji užrašai atsiras ne tik degalų pardavimo vietose, bet ir ant automobilių degalų įpylimo dangtelių bei mašinos dokumentuose. Į degalinę užsukę vairuotojų naujųjų lipdukų iš pradžių nepastebi, tačiau išvydę sako, kad painiavos ateityje bus tik daugiau.

Energetikos ministerijos Naftos ir dujų skyriaus vedėjas Dainius Bražiūnas šalies vairuotojus ramina. Šiuo metu galiojantis spalvinis ar informacinis žymėjimas bei prekiniai ženklai, nurodantys priedus, išliks, tiesiog degalinių operatoriai privalės kiekvienos rūšies degalus pažymėti ir naujaisiais lipdukais. Na, o susipainioti bijantiems tautiečiams pateikiami tokie žymėjimo atitikmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Benzinas žymimas žodžiu benzinas nurodant oktaninį skaičių, pavyzdžiui 95 ar 98, dabar atitinkamai bus papildytas ir apskritime esančia raide E kartu su skaičiais 5 ar 10. Šie skaičiai nurodo maksimalų etanolio kiekį procentais.

O greta žodžio dyzelinas bus klijuojamas ir lipdukas su kvadrate esančia raide B kartu su skaičiais 7,10, 20, arba 30, nurodančiais maksimalų biodegalų kiekį.

„Spalvos, tikėtina, išliks, čia jau degalinių operatorių sprendimas, o mūsų svarbiausia žinia, kad būtų nurodomas ženkliukas, kuriame juodai ir baltai turės būti parašyta E5 ar B7. Tai yra, kokią degalų rūšį tame pistolete ar kolonėlėje galima gauti“, – teigė D. Bražiūnas.

REKLAMA

Artėjant žiemos sezonui naujai bus žymimas ir pirmos bei antros klasių arktinis dyzelinas – atitinkamai vienos ar dviejų snaigių simboliu ir B0 ženklu. Biodyzelinas nurodomas kaip B100, o sintetinis dyzelinas raidėmis XTL.

Žymėti gazoliai, skirti žemės ūkio veiklai, bus pažymimi raidėmis DŽ.

Naujovės neaplenks ir įvairių rūšių dujų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų